Eise Eisinga Planetarium

Het Eise Eisinga Planetarium in het centrum van het oude universiteitsstadje Franeker

Het oudste werkende planetarium ter wereld

Franeker - Priester Eelco Alta veroorzaakte in 1774 grote paniek. Hij voorspelde dat de aarde zou vergaan op 8 mei 1774 wanneer Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en de maan op één lijn zouden komen te liggen. Onzin dacht de nuchtere amateur astronoom Eise Eisinga. Het gerucht dat de wereld spoedig ten onder zou gaan door botsende hemellichamen, motiveerde de wetenschapper om met harde feiten het tegendeel te bewijzen. Zeven jaar lang bouwde hij aan een volledig werkend planetarium in het plafond van zijn huis, aan een van de grachten in het centrum van Franeker.

Minihemel

Het zonnestelsel aan het plafond van Eise Eisinga is nog steeds accuraat. Onder de balken van de zolder zie je hoe het ingewikkelde radarwerk van tienduizend, met de hand gesmeden, spijkers het zonnestelsel laat bewegen.

Plafondvullend zonnestelsel

Het tussen 1774 en 1781 gebouwde mechaniek laat zien hoe planeten door ons zonnestelsel bewegen. De maanden en jaren, zonsopgang en -ondergang, alles aan zijn model klopt. Want dankzij een ingenieus systeem van radertjes, hoepels en duizenden handgemaakte spijkers, beschrijven de planeten in zijn planetarium nog steeds de actuele baan om de zon.

Ontdekking Uranus

Net op het moment dat het planetarium gereed was, werd de planeet Uranus ontdekt. Maar deze is niet toegevoegd aan het planetarium. De schaal van 1:1012 zou niet meer op het plafond passen!

Het planetarium van Eise Eisinga is het oudste functionerende ter wereld en is gevestigd in een historisch grachtenpand in het centrum van het voormalige universiteidsstadje Franeker.

Naast het zonnestelsel toont het Koninklijke Planetarium een mooie collectie van astronomische instrumenten en zijn er eigentijdse exposities over ons zonnestelsel en het heelal.


Eise Eisinga Planetarium - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
50%
Bewolkt:
0%
Regen:
50%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
50%
Najaar:
0%
Winter:
50%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
50%
Een bezoek is ongeveer 500 stappen

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Eise Eisinga Planetarium'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Eise Eisinga Planetarium

Adres: Eise Eisingastraat 3
Postcode en plaats: 8801 KE  Franeker
Provincie: Friesland

Telefoon: +31 (0)517 393070
Email: info@planetarium-friesland.nl
Web: planetarium-friesland.nl
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2 uur.
Het planetarium ligt in het centrum van het oude universiteitsstadje Franeker, schuin tegenover het stadhuis.
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies