It sil heve Elfstedenbrug

De karakteristieke Elfstedenbrug over rivier de Murk

Beroemde tegeltjesbrug over het riviertje de Murk

Gytsjerk - Wie aan Friesland denkt, denkt aan de Elfstedentocht. Je kunt de tocht der tochten fietsen, surfen, rolschaatsen en zelfs zwemmen. Maar het mooiste is en blijft natuurlijk de tocht op de schaats. Aan alle helden die deze barre schaatstocht van ruim 200 kilometer hebben volbracht, is een opvallend monument gewijd: De tegeltjes Elfstedenbrug over het riviertje de Murk.


(Tekst gaat hieronder verder)

Murk

Nabij Gytsjerk is inmiddels een waar bedevaartsoord ontstaan voor schaatsers en liefhebbers van de Elfstedentocht. Op de Canterlandsebrug, tussen Gytsjerk en Lekkum, zijn duizenden portretten van elfstedenschaatsers verwerkt in het 'It sil heve elfstedenmonument'. Alle tegeltjes tezamen vormen een mozaiek van een groep voorbij snellende schaatsenrijders. Beslist de moeite waard om even van de fiets of uit de auto te stappen en een kijkje te nemen!

W.A. van Buuren & Maxima

Onder de schuilnaam 'W.A. van Buuren' had de Elfstedentocht van 1986 een heel bijzondere deelnemer: Prins Willem Alexander. In 2002 bezocht Prins Willem Alexander samen met Maxima het bruggetje.

Elfsteden monument in Gytsjerk
Elfsteden monument in Gytsjerk
It sil heve Elfstedenbrug. En nu maar wachten op een nieuwe Elfstedentocht!

Dankzij een steiger onder de brug kun je ook alle tegeltjes met elfstedenrijders die aan de onderkant bevestigd zijn bekijken.

Elfsteden Hotspots:

Link De Finish van de Elfstedentocht
Link Het Elfstedenbruggetje van Bartlehiem
Link Keerpunt Dokkum
Link De Elfstedentocht Quiz

Elfstedentocht weetjes

Populairste maand voor een Elfstedentocht:

• Februari: 8 x
• Januari: 6x
• December: 1x

Opeenvolgende tochten

In 1985 en 1986 werd de Tocht der tochten in twee opeenvolgende jaren geschaatst. In 1940, 1941 en 1942 gebeurde werd de Elfstedentocht maar liefst in drie opeenvolgende jaren verreden.

Langzaamste en snelste tocht

De eerste Elfstedentocht was meteen de langzaamste. De winnaar reed bijna 15 km/h. In 1985 -de snelste- lag de gemiddelde snelheid van de winnaar 2 keer zo hoog, bijna 31 km/h.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Canterlandseweg
Postcode en plaats: Gytsjerk

Web: elfstedenmonument.nl
Volg vanuit Gytsjerk de Canterlandseweg richting Lekkum. Het bruggetje, de Canterlandsebrug, ligt over het riviertje de 'Murk'.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


It sil heve Elfstedenbrug - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
50%
Bewolkt:
50%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
75%
Najaar:
25%
Winter:
0%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
25%
Met tieners
0%
Groep:
25%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'It sil heve Elfstedenbrug'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

It sil heve Elfstedenbrug


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE