Waar komt de Rijn Nederland binnen?

De Rijn bij Spijk, op de grens met Duitsland

Bij het plaatsje Spijk

Spijk - Met een lengte van 1.233 kilometer is de Rijn een van de langere rivieren van Europa. Maar wereldwijd komt de Rijn, met concurrenten als de Amazone en de Nijl, niet eens voor in de top 100 van langste rivieren van de wereld.

Vroeger leerde je op school dat de Rijn bij Lobith ons land binnen komt. Maar dat klopt niet (meer). Ooit was het wel zo, maar omdat in de loop der tijd de stroom van de Rijn is veranderd en de grens is verlegd, komt de Rijn sinds 1817 ons land binnen bij het plaatsje Spijk.

Strandje aan de Rijn. In de zomer voor zon-genieters, bij laagwater voor goudzoekers
Strandje aan de Rijn. In de zomer voor zon-genieters, bij laagwater voor goudzoekers

Goud zoeken in Spijk

Spijk hoorde in het verleden bij het Koninkrijk Pruisen. Door de herziening van de grens kwam het dorpje in in 1817 in Nederland te liggen.
Aardig om te weten is dat bij Spijk, aan de strandjes van de Rijn, goud wordt gezocht bij laagwater. Wel zijn de hoeveelheden zo miniem dat het puur voor de hobby is. Het riviergoud komt uit Zwitserland. Een goudzoeker vertelt dat hij na een dag hard werken amper voor een tientje aan goud heeft gevonden. Rijk zul je hier niet worden.

Millingen aan de Rijn

Pas bij het verderop gelegen Millingen - aan de overkant van de rivier - zijn beide oevers van de Rijn Nederlands.

Und so weiter. Monument op de grens met Duitsland, bij Spijk
Und so weiter. Monument op de grens met Duitsland

Und so weiter

Und so weiter, is een groot betonnen object dat de de plaats markeert waar de Rijn Nederland binnenkomt.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Spijksedijk
Postcode en plaats: 6917 AB  Spijk

Grenssteen 660 staat op de Spijksedijk waar de Rijn ons land binnenkomt.

Let op: Er zijn meerdere plaatsen in Nederland die Spijk heten. Zo heb je het dorpje Spijk in Groningen, buurtschap Spijk in Friesland, Spijk bij Arkel in midden Nederland en dus ook Spijk in Gelderland, op de grens met Duitsland, waar de Rijn ons land binnen stroomt.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Waar komt de Rijn Nederland binnen? - Beoordeling door bezoekers
  • Als het mooi weer is, gaan we hier vaak naar een van de zandstrandjes aan het water.

  • Op de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt, kun je even van de fiets stappen om van het weidse uitzicht op de rivier te genieten. Mooi weer? Neem dan een handdoek en zonnebrand mee en kies een privĂ© strandje langs het water. Storm of extreem hoog water? Ook dan is het mooi aan de rivier! Extreem laag water? Neem je goudpan mee en wie weet...

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Waar komt de Rijn Nederland binnen?'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Waar komt de Rijn Nederland binnen?


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE