Radio Kootwijk op de Veluwe
Radio Kootwijk op de de Veluwe, de verbinding met Nederlands Indië in het begin van de vorige eeuw
Radio Kootwijk
Kathedraal van de Veluwe
Radio Kootwijk - Het is in de periode vlak na de Eerste Wereldoorlog. Satellieten en GSM's bestaan nog niet. Een radioverbinding via de lange golf is op dat moment "state of the art". Het is dan ook 1919, het jaar dat Radio Kootwijk wordt gebouwd. Een zendstation midden op de Veluwe, dat de verbinding met het 12.000 kilometer verderop gelegen Nederlands Indië gaat onderhouden: "Hallo, hier Bandoeng..."
Bellen voor EURO 20 per minuut
Totdat de zender van Radio Kootwijk in gebruik werd genomen, maakte Nederland gebruik van buitenlandse infrastructuur om contact met de overzeese gebieden te onderhouden. Toen Engeland in de eerste Wereldoorlog berichten ging censureren, ontstond in Nederland de behoefte om zelf onafhankelijke lange afstand verbindingen te kunnen onderhouden. Dit was overigens niet goedkoop. Een lange golf zender slurpt energie. Een gesprek kostte destijds omgerekend zo'n EURO 20 per minuut.Naast de zender werd speciaal voor het personeel het dorpje Radio Kootwijk gebouwd. Tot 1998 was de locatie nog volop in gebruik, al had het de laatste 30 jaar alleen nog een maritieme functie. Daarna verloor het park haar functie.
Joke
Alkmaar
Het Kootwijkerzand waar Radio Kootwijk ligt is heel fraai. Wij hebben hier in de buurt gekampeerd en vrijwel iedere dag wilde zwijnen gezien.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 4 sterren
Op basis van 1 stemmen
Wat zegt Merel?
Redactrice hotspotholland.nl
Niet alleen de plaatsnaam "Radio Kootwijk" is curieus, ook het enorme zendergebouw is bijzonder. Het is net een kathedraal. Helaas zijn er maar weinig gelegenheden om dit bijzondere monument van binnen te kunnen zien. Maar gelukkig is een uitstapje naar Radio Kootwijk nooit tevergeefs. De Veluwe is hier op haar allermooist en je maakt hele goede kans om wilde dieren te zien zoals Wilde Zwijnen en Edelherten.