Het Miljoenenlijntje

Een Schienenwagen vult de dienstregeling van de stoomtrein aan. Hier het winterse station van Simpelveld

Het duurste spoorlijntje van Nederland

Simpelveld - De naam 'Miljoenenlijntje' is ontleend aan de hoge aanlegkosten van dit spoorlijntje tussen Schin op Geul en Kerkrade. Eén miljoen gulden (ongeveer €455.000) per kilometer. In vergelijking met de miljarden euro's kostende Betuwespoorlijn en de hogesnelheidsspoorlijn naar Parijs een schijntje, maar begin negentiende eeuw was het een astronomisch bedrag.

Oplopende bouwkosten

De bouwkosten liepen zo hoog op omdat er nogal wat tunnels, bruggen en duikers gebouwd moesten worden. Bovendien moesten alle bouwwerken extra stevig worden gemaakt in verband met mogelijke verzakkingen door de plaatselijke mijnbouw. Ook moesten enorme hoeveelheden grond worden verplaatst om hoogteverschillen te overbruggen.

Zuid Limburgs Miljoenenlijntje
Links: Spoorwegovergangetje van het Zuid Limburgse Miljoenenlijntje ergens in het Limburgse landschap. Rechts: Nostalgie op het station van Simpelveld

Einde van een NS-traject

Op het originele traject van het Miljoenenlijntje, Valkenburg - Kerkrade - Heerlen, rijdt al sinds 1988 geen NS trein meer. Maar gelukkig is het in onbruik geraakte spoorlijntje in ere hersteld en rijdt er regelmatig een (stoom)trein van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM).

Boemelen door Zuid Limburg (Simpelveld)

In de winter rijdt de trein alleen op zondag, in de rest van het jaar op zondag en woensdag. In plaats van de stoomtrein wordt er voor de dienstregeling ook vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde 'Schienenwagen'. Een leuk klein rood treintje waarbij je tijdens de rit over de schouder van de machinist kan meekijken.

Stations Miljoenenlijntje

Schin op Geul / Wijlre-Gulpen / Eys / Simpelveld / Spekholzerheide / Kerkrade centrum en Simpelveld / Bocholtz / Vetschau.
Instappen kan op alle stations (zonder reservering).

Adres en bezoekers informatie
Adres: Stationstraat 20-22
Postcode en plaats: 6369 VJ  Simpelveld

Web: zlsm.nl

Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2.5 uur.
Voor kinderen worden er zo nu en dan 'Thomas weekenden' georganiseerd. Uit Engeland komt dan het beroemde stoomlocomotiefje Thomas (het locomotiefje met het gezichtje uit de gelijknamige tv-serie) over.

Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Het Miljoenenlijntje - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
100%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Het Miljoenenlijntje'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Het Miljoenenlijntje


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE