Langste trap van Nederland

Een eindeloze klim: 508 treden tot de top
Een eindeloze klim: 508 treden tot de top

Op mijnsteenberg Wilhelmina

Landgraaf - Na 63 jaar steenkoolwinning, werd Staatsmijn Wilhelmina in 1969 gesloten. Wat overbleef was een enorme mijnsteenberg. Deze grootste steenberg van ons land heeft een volume van maar liefst 20 miljoen m³. Afgraven was te veel werk en te duur, dus werd een alternatief bedacht. De Wilhelminaberg bleek een perfecte plek om te skien - in SnowWorld kun je het hele jaar terecht op de overdekte pistes - het bleek ook perfect te zijn voor de bouw van de langste trap van Nederland.

De ultieme conditietest

De 508 tellende trap op de Wilhelminaberg - 8 treden meer dan De Domtoren in Utrecht- overbrugt 90 meter en is 248 meter lang. Omdat de treden beneden veel breder zijn dan boven (beneden 12 meter, tegen 2 meter boven), lijkt het alsof de trap oneindig is. En eigenlijk voelt het ook wel zo in je kuiten als je naar de top loopt. De trap is dan ook een populaire plek voor hardlopers.

Bijzondere en beroemde trappen

Staircase to the moon

Bij helder weer en extreem laag tij kun je tussen maart en oktober bij het stadje Broome in Noord-West Australië een bijzondere optische illusie zien: de Staircase to the moon. Deze trap naar de maan ontstaat wanneer de maan op de drooggevallen zeebodem weerspiegelt.

De uitkijktrap

De kaarsrechte uitkijktrap van Krijn Giezen op de Franse Berg brengt je via een steile klim van 270 treden vanuit de Beeldentuin van het Kröller-Müler Museum naar een hoogte van 52 meter. Vanaf de top heb je uitzicht over de boomtoppen van het Nationaal park De Hoge Veluwe.

De langste trap ter wereld

Het beklimmen van de langste trap ter wereld is slechts weggelegd voor een select groepje professionals. Werklieden wel te verstaan. De onderhoudstrap langs de tandradbaan op de Zwitserse berg Niesen (2363 meter) is maar liefst 11.674 treden lang, maar alleen toegankelijk voor onderhoudswerkzaamheden.


Beoordeling door bezoekers

Nu beoordelen +Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.Adres en bezoekers informatie:

Adres: Witte Wereld 1
Postcode en plaats: 6372 VG  Landgraaf
Kaart met locatie +
Overige informatie: Op de top van de berg (225 meter NAP) is een uitzichtplatform.
Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'Langste trap van Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus

Langste trap van Nederland

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.