Bergetappes in de Dutch Mountains van Zuid Limburg? Zwaar!
Valkenburg aan de Geul
De heftigste Limburgse Kuitenbijters
Valkenburg aan de Geul - De Cauberg bij Valkenburg is de beroemdste klim van Nederland. De berg werd al vele malen aangedaan door de Tour de France, diverse Wereldkampioenschappen en de Amstel Gold Race. De weg heeft een hellingspercentage van zo'n 8 tot 11% procent en is daarmee een mooie uitdaging voor iedere wielrenner. Hoewel er in Valkenburg regelmatig sportgeschiedenis wordt geschreven, is de weg op de Cauberg niet de zwaarste beklimming van ons land.
De steilste hellingen van Nederland
Toppers, zoals in de Alpen en in de Pyreneeën, kom je natuurlijk niet tegen in Nederland. Toch kun je met een beetje planning de longen uit je lijf fietsen in Zuid-Limburg. Want het heuvellandschap is de 'place to be' als het om Nederlandse bergen gaat. Welkom in de Dutch Mountains!
Tour de Limburg: het Nederlandse bergklassement
Keutenberg
De Keutenberg bij Schin op Geul is een van de spectaculairste beklimmingen van ons land. Het eerste stuk voelt alsof je tegen een muur omhoog fietst. Later gaat de weg over in honderden meters vals plat. Getuige het verkeersbord onder aan de helling is het maximale hellingspercentage 22%.
Omdat de uitloper na het plaatsnaambord Keutenberg vaak wordt meegerekend, lijkt het gemiddelde hellingspercentage van 4,51% misschien niet veel. Maar het begin van de beklimming is loodzwaar.
Tandje terug: De klim bij Eys
De top van de klim op de Trintelerberg bij Eys ligt op 203 meter. Voor deze beklimming moet je beslist een paar tandjes terug schakelen. De gemiddelde stijging is zo'n 4,37% over een afstand van ruim twee kilometers. De maximale stijging is zo'n 7,7%.
Doodeman
De Doodeman, bij het gehucht Stokhem op de Keutenberg, stijgt over een lengte van een kleine kilometer gemiddeld met 7,8%, maar kent onderweg een gemeen steil stukje. Een bord langs de weg adviseert fietsers zelfs af te stappen!
Barakkenberg
De Barakkenberg ligt tussen Geulhem en Berg. De 1 kilometer lange weg stijgt gemiddeld 3,7%, met een uitschieter tot 14%.
Oplettende docent wiskunde
Een oplettende wiskundeleraar wees ons op het feit dat de cijfers die we oorspronkelijk hadden gebruikt niet klopten. Of de hoogte klopte niet of de afstand was fout. Inmiddels is dit aangepast. Het gaf ons echter te denken. Als onze berekeningen niet klopten, hoe zit het dan op andere sites? Je raadt het al; overal zie je andere getallen. En soms zijn die nogal aangezet. Daarom volgen hieronder onze eigen berekeningen. Op en aanmerkingen horen we graag in de comments!
De berekening: Keutenberg
De Keutenbergweg loopt van Engwegen via Keutenberg naar de Berghofweg. Volgens Afstandmeten.nl een afstand van 1,73 kilometer. Volgens Wikipedia is de Keutenberg 163 meter hoog. Startpunt Engwegen ligt volgens Wikipedia op 85 meter. Het hoogteverschil is dus 78 meter. Weliswaar niet helemaal correct, maar voor het gemak berekenen we het hellingspercentage als volgt:
(78 meter / 1730 meter) x 100 = 4,51%
De claim van het verkeersbord dat het maximale hellingspercentage 22% is hebben we niet kunnen verifiëren. Maar toegegeven, de helling is steil!
De berekening: Trintelerberg vanuit Eys
De top van de Trintelerberg ligt op 203 meter. Het beginpunt op 109 meter. Het hoogteverschil is daarmee 94 meter. De afstand is 2,15 kilometer. Voor het gemak berekenen we het hellingspercentage als volgt:
(94 meter / 2150 meter) x 100 = 4,37%
De berekening: Doodeman
De top van de route ligt op 167 meter. Het beginpunt op 89 meter. Het hoogteverschil is daarmee 78 meter. De afstand is 1 kilometer. Voor het gemak berekenen we het hellingspercentage als volgt:
(78 meter / 1000 meter) x 100 = 7,8%
De berekening: Barakkenberg
De top van de route ligt op 67 meter. Het beginpunt op 40 meter. Het hoogteverschil is daarmee 37 meter. Niet veel zou je denken, maar als je er fietst zit het venijn in het laatste stuk. De afstand is 1 kilometer. Voor het gemak berekenen we het hellingspercentage als volgt:
(37 meter / 1000 meter) x 100 = 3,7%