Pampus

Pampus vanaf het water

Het Forteiland van Amsterdam

Muiden - Forteiland Pampus ligt op een strategische plek in de monding van het IJ, in het IJmeer voor de kust van Muiden en Amsterdam. Vanuit Muiden kun je inschepen voor een vaartocht naar het eiland. Op het eiland wordt je door de fortwachter ontvangen en kun je kiezen voor een rondleiding of zelf gaan ronddwalen.

Geschiedenis

Pampus is gebouwd tussen 1887 en 1895. Het forteiland is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en moest de stad beschermen voor aanvallen vanaf het IJ. In die tijd was er nog geen Afsluitdijk en het water stond nog in open verbinding met de zee.

Het fort werd gebouwd bij een zandbank met de naam 'Pampus'. Het bouwmateriaal werd aangevoerd vanuit Amsterdam. Voor de aanleg van Pampus waren maar liefst 4000 heipalen nodig.

Scheepskamelen en Voor Pampus liggen

Verder terug in de tijd, voordat Pampus een eiland was, was hier een ondiepte met de naam Pampus. Volgeladen Oost-Indiƫvaarders konden tot hier de Zuiderzee opvaren. Door middel van lichters, de zogeheten 'scheepskamelen', werden ze over de Pampus ondiepte getild zodat de schepen alsnog de haven van Amsterdam konden bereiken. Soms moesten de schepen hier wachten en lagen ze dus 'voor Pampus'.

Oorlog

Op het fort was plaats voor ruim 200 militairen. Maar ondanks de kanonnen is er nooit een schot gelost. Het was eigenlijk al verouderd voordat het in gebruik werd genomen. Na de afsluiting van de Zuiderzee in 1933 verloor het fort haar functie.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: Muiden
Provincie: Noord-Holland

Web: pampus.nl
Voorkom teleurstellingen en check voor je komst altijd de actuele openingstijden.
Pampus is 's winters gesloten (enkele uitzonderingen daargelaten). Vanaf het voorjaar tot aan het najaar onderhoudt een pontje vanuit Muiden de overtocht. Ook vanuit Amsterdam IJburg kun je een boottochtje naar Pampus maken.

Pampus - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Pampus

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE