Naarden Vesting bezoeken

 • Naarden Vesting

  Naarden Vesting

  Naarden

 • Comenius voor de Grote Kerk in Naarden

  Comenius voor de Grote Kerk in Naarden

  Naarden

 • Het Arsenaal in Naarden Vesting

  Het Arsenaal in Naarden Vesting

  Naarden

Stedentrip naar het oude vestingstadje Naarden

Naarden - Vestingstad Naarden heeft imposante dubbele stadswallen met gracht, bastions en stadspoorten. Dankzij haar strategische ligging werd Naarden onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Naarden-Vesting heeft een unieke vijfhoekige vorm en is tot op vandaag nog steeds intact. Rond de Grote Kerk in het centrum van Naarden liggen leuke straatjes met mooie oude huizen. Naarden-Vesting is een mooi charmant stadje.

Stadswandeling door Naarden-Vesting

Over de stadswallen kun je een mooie wandeling maken rond de stad en een indruk krijgen van alle vestingwerken. Ook aan de overkant van de stadsgracht loopt een wandelpad. Hiervandaan heb je mooi zicht op de wallen en de vesting.

Stadhuis Naarden

Het Stadhuis aan de Marktstraat 22 is een mooie start van een wandeling door Naarden-Vesting. In de zomer is het gebouw in het weekend opengesteld. In de hal staat een grote maquette die in één oogopslag een mooi overzicht geeft van het stadje.

Grote Kerk

Tegenover het Stadhuis staat de Grote Kerk in Naarden stamt uit 1479 en heeft een prachtig beschilderd tongewelf. Onder liefhebbers van klassieke muziek staat de kerk bekend om de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus-Passion dat met Pasen het lijdensverhaal van Christus vertelt.

Commenius

Commenius was een hervormer uit de 17e eeuw die pleitte voor onderwijs aan iedereen, voor zowel jongens als meisjes van alle standen. Zijn stambeeld staat aan de voet van de Grote Kerk in Naarden-Vesting. Ook is er een Commenius museum in Naarden.

Arsenaal

Het Arsenaal werd gebruikt voor het opslaan van wapens en munitie en ligt daarom aan de overkant van het water. Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1688. Na een brand in 1954 is het gebouw geheel herbouwd. Tegenwoordig is het Arsenaal het domein van binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie.

Naarden buiten de vesting

Als je bij station Naarden-Bussum de trein uitstapt ben je in Bussum. Vanaf hier is het nog een kleine 3 km fietsen of wandelen om in Naarden Vesting te komen. De bus pakken kan natuurlijk ook.

Wandelen en fietsen omgeving Naarden

In de omgeving van Naarden Vesting zijn volop mogelijkheden om te wandelen en fietsen. Zo kun je wandelen rond het Naardermeer (een pittige 20 kilometer) of genieten van de fraaie heidegebieden en bossen rond Laren, Bussum en 's Graveland. Ook is het plassengebied van Loosdrecht vlakbij: huur een kano, sup of sloep en geniet van een dagje op het water.

Foto's Naarden Vesting bezoeken

Verdedigingswerk in de wallen rond Naarden Vesting
Verdedigingswerk in de wallen rond Naarden Vesting
Toegangspoort tot Naarden Vesting
Toegangspoort tot Naarden Vesting
De Marktstraat in het historische centrum van Naarden Vesting
De Marktstraat in het historische centrum van Naarden Vesting
De zaterdagse markt in Naarden Vesting
De zaterdagse markt in Naarden Vesting
De vestingwallen van Naarden
De vestingwallen van Naarden
Rondje Naardermeer. Let op, tijdens de wandeling gaat een groot deel van het meer schuil achter rietkragen
Rondje Naardermeer. Let op, tijdens de wandeling gaat een groot deel van het meer schuil achter rietkragen
Comenius voor de Grote Kerk in Naarden
Comenius voor de Grote Kerk in Naarden
Het Arsenaal in Naarden Vesting
Het Arsenaal in Naarden Vesting

Wat zeggen de bezoekers?

 • We zijn hier op een mooie zaterdagochtend geweest. Rond het stadje over de stadswallen gelopen, koffiegedronken tegenover de Grote Kerk, aardbeien gekocht op de markt voor een picknick in het gras en afgesloten met een vroeg biertje bij de plaatselijke brouwerij, ook weer op de stadsmuur. Heerlijk zo'n vakantiedag in eigen land. Volgende keer in Naarden gaan we een rondje Naardermeer wandelen.

 • Bij een stedentrip denk je vaak aan een grote stad. Maar waarom niet eens een wat kleinere en minder bekende stad ontdekken? Naarden vesting is zo'n stad. Groot genoeg om 'stads' te genieten en klein genoeg om lekker te ontspannen en niet te veel te hoeven. En ben je uitgekeken? In de nabije omgeving heb je de prachtige natuur van Het Gooi met bossen, heidevelden en meren.


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Naarden Vesting bezoeken

Adres: Marktstraat 22
Postcode en plaats: 1411 AE  Naarden
Provincie: Noord-Holland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2,5 uur.

Wandeling rond Naarden vesting

Je kunt een leuke wandeling maken over de wallen van Naarden. Wil je iets langer wandelen? Dan kun je ook het pad rondom de vesting nemen. Je hebt dan een mooi zicht op de fortificaties. Deze wandeling duurt ca. een uur. Heb je geen zin in lopen, dan is het ook mogelijk om een rondvaart te maken.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
06:05
21:26
Laatste kwartier

Vestingwoordenboek

Een paar woorden die je paraat moet hebben voor een bezoek aan een vestingstad:
 • Arsenaal
  In het Arsenaal van de vesting werden de wapens en munitie bewaard
 • Bastions
  Naarden vesting bestaat uit 6 bastions. Met de klok mee zijn dit Bastion Katten, Oranjee, Promers, Turfpoort, Nieuw Molen en Oud Molen
 • Courtines
  Tussen de bastions bevinden zich courtines. Zo´n courtine wordt in het Nederlands ook wel gordijn genoemd. Het is de verbindingswal tussen twee bastions
 • Ravelijn
  Een ravelijn is een vooruitgeschoven verdedigingswerk in de vorm van een vijfhoekig (schier)eiland in de vestinggracht
 • Waterlinie
  Een waterlinie is een serie van defensieve werken die omgeven zijn door gebieden die onder water gezet kunnen worden (inundaties) om zo de vijand tegen te houden