Van Kooten en De Bie wandeling
Van Kooten en De Bie wandelroute door Bussum en Naarden
Bussum
Route langs opnameplaatsen in Bussum, ofwel Juinen
Bussum - Wethouder Hekking. De vieze man. De ex-leraar Duits. Zwerver Dirk. Carla met zoon Frank die er voor geholpen is. Oudere jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof. De lijst van typetjes van Van Kooten en De Bie is eindeloos en vaak nog verassend actueel. Voor liefhebbers die herinneringen willen ophalen aan de de satirische Koot en Bie programma's is er een wandeling door Bussum - veel van de sketches van het legendarische tv-duo zijn hier opgenomen. Voor de fans is de wandeling een feest van herkenning.
400 typetjes
Tijdens de verschillende programma’s van Van Kooten en De Bie introduceerde het duo meer dan 400 typetjes. Veel daarvan zijn klassiekers geworden. Ze nog steeds herkenbaar en lijken soms zo uit het leven gegrepen. De wandelroute voert langs 16 plaatsen in Juinen (Bussum en Naarden) waar veel van de tv-opnames zijn gemaakt. Op deze plaatsen kun je even herinneringen ophalen door de fragmenten op je telefoon terug te kijken.Van Kooten en de Bie op de fiets
De route fietsen kan ook, maar op sommige stukken moet je dan wel met de fiets aan de hand lopen, zoals in de Nassaulaan en in het Wim de Bie-tunneltje bij het station.Overzicht locaties
-
Tandemactivist en uitvinder van het bike-poolen spreekt de tv-kijker toe
Tandemrijder Jan de Goei wordt als weduwnaar gediscrimineerd.
Locatie: Stationsplein - Fietsenstalling Station Naarden-Bussum
-
Meneer Pamuk en de zusjes Jet en Koosje Veenendaal
Voor de 'moskee' zijn de sketches van meneer Pamuk en de zusjes Jet en Koosje Veenendaal opgenomen.
Locatie: Comeniuslaan 10
-
Jemig de Pemig! de Morekop scene
Op Brinklaan 20A zat voorheen banketbakkerij Olsthoorn. Hier ontstond stichting Morekop van oudere jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof "omdat wij more in de kop hebben dan jonge jongeren".
Locatie: Brinklaan 20A
-
Het homohuwelijk
De feestelijke stemming onderweg naar het gemeentehuis slaat om als er geen belangstelling is
Locatie: Gemeentehuis Bussum, Brinklaan 35
-
De vieze man
De vieze man lust wel een bonbonnetje.
Locatie: Voormalige Bonbonnerie Tönis – Kerkstraat 30
-
Nassaulaan
De Nassaulaan is de winkelstraat van Bussum. Hier zijn ondermeer de scenes met Otto den Beste, oude leraar Duits en moeder en zoon Carla en Frank van Putten opgenomen. Bij de boekhandel op nummer 33 is een signeersessie met schrijver Gerrit Komrij gefilmd.
Locatie: Nassaulaan
-
Zwerver Dirk uit Keek op de Week
Bij de spoorwegovergang Meerweg stond het urinoir van 'kom je nou eindelijk een pilsje drinken?' Dirk, vaste commentator bij Keek op de Week.
Locatie: Spoorwegovergang Meerweg
-
Wim de Bie-tunneltje
Het voetgangerstunneltje onder het spoor is in 2024 vernoemd naar Wim de Bie. Het tunneltje was ondermeer het decor voor Koos Koets en Robbie Kerkhof en de Vieze Man.
Locatie: Tussen Nassaulaan en Spiegelstraat
-
'Ja, ga dan!' De joggende vandaal rent voor z'n leven
Locatie: Spiegelstraat
-
Dirk viert kerst
Locatie: Iepenlaan 6 (voormalig kerkje)
-
Villa Frisia
Geen filmlocatie, wel heilige grond: Op de hoek van de Nieuwe Hilversumseweg, de Eikenlaan en de Beerensteinerlaan werkte het duo aan hun programma's.
Locatie: Beerensteinerlaan 24
-
'Goethe zei het al...' Otto den Beste, ex-leraar Duits
Locatie: Kom van Biegel, Parklaan 2
-
Voormalige woonhuis Wim de Bie
Meer dan 30 jaar woonde De Bie op dit adres in Bussum, totdat hij in 2011 naar zijn geboortestad Den Haag terug verhuisde. In het huis in Bussum ontstonden talloze personages. Van Berendien uut Wisp, tot Ab van der Laak, Dirk, Mémien Holboog en vele anderen. Zo 'woonde' Walter de Rochebrune bijvoorbeeld in het tuinhuisje.
Wim de Bie overleed op 83-jarige leeftijd in Den Haag.
Locatie: Woonhuis in Bussum, P.J. Lomanplein 8
-
Ton van der Kop, de prullewacht
Locatie: Flatwoningen Oranjepark (achter station Naarden-Bussum). Overigens zijn de flatwoningen ontworpen door Dudok, bekend van het Raadhuis van Hilversum
Kijk voor een volledig overzicht op de website van de historische kring Bussum, de samenstellers van de Van Kooten en de Bie route