Heksenwaag Oudewater

De Heksenwaag in Oudewater
Oudewater
Neem de proef op de som: Ben jij een heks?
Oudewater - Een punthoed. Een enorme neus en wratten op de kin. Later kwam daar ook nog eens een zwarte kat en de vliegende bezem bij. Iedere kleuter herkent Eucalypta uit Paulus de Boskabouter als heks. Het archetypische beeld van hoe een heks eruit ziet ontstond al in de 16e eeuw. Kijk maar eens naar de prenten van Pieter Bruegel de Oude. Maar in het echte leven was het een stuk lastiger om een heks te herkennen. Maar het tegenovergestelde was ook waar: bewijs maar eens dat je geen heks bent! Hoe doe je dat? Daar hadden ze in Oudewater iets op bedacht.
Brandstapel
In het historische waaggebouw in het oude centrum van het plaatsje Oudewater werden niet alleen goederen gewogen, maar ook aan de hand van het gewicht vastgesteld of iemand een heks was. Want ja, als je op een bezemsteel kon vliegen woog je waarschijnlijk niets.De angst voor heksen zat er vroeger goed in. Als heks kreeg je zomaar de schuld van nare ziektes, mislukte oogsten en vreemde natuurverschijnselen. Tussen de 15e en 18e eeuw belandden maar liefst twaalfhonderd vrouwen op de brandstapel in Nederland. Dat gebeurde vaker in de Zuidelijke dan in de Noordelijke Nederlanden.
Dienstmaagd Anna Göldi
Naar schatting zijn er in Europa zo'n 50.000 mensen omgebracht vanwege vermeende hekserij. De laatste heks die in Europa ter dood werd veroordeeld was dienstmaagd Anna Göldi. Zij werd in Zwitserland van hekserij beschuldigd en in de zomer van 1782 publiekelijk onthoofd.Pas in 2007(!) werd de dienstmaagd door het parlement van het kanton Glarus gerehabiliteerd.
Heksenwaag Oudewater
In Nederland bleven de vermeende heksenpraktijken voortduren tot in de 18e eeuw. In de oude heksenwaag in Oudewater kun je, tot op de dag van vandaag, op de originele weegschaal uit 1482 zelf vaststellen of je wel of geen heks bent. Uiteraard krijg je na afloop een officieel Certificaet van Weghinge mee naar huis als bewijs.Keizer Karel V
Het Utrechtse Oudewater heeft sinds 1545 als enige in Europa het privilege voor een eerlijk weegproces. Keizer Karel V wilde iemand laten wegen in het naburige dorpje Polsbroek - maar zag dat het niet eerlijk gebeurde. Hij nam de vrouw mee naar de Waag in Oudewater en zette haar op de weegschaal. De vrouw werd vrijgesproken en Oudewater kreeg het privilege omdat het wegen hier op de juiste manier gebeurde.Nederlandse heksen
- 1Entgen Luyten
- In 1674 vond in Limburg het laatste heksenproces plaats. Tot een veroordeling kwam het niet. Na maandenlange martelingen pleegde Entgen Luyten (vermoedelijk) zelfmoord.
- 2Susan Smit
- "Heks ben je tussen je oren" aldus de schrijfster.
- 3Hendrika Hofhuis
- De Twentse toverheks (1780-1849) onderging vrijwillig een heksenproef en overleefde het. Ze sprong in het water en zonk, waarmee ze aantoonde dat ze niet bleef drijven en dus geen heks was.