Heksenwaag Oudewater

De Heksenwaag in Oudewater

Neem de proef op de som: Ben jij een heks?

Oudewater - Een punthoed. Een enorme neus en wratten op haar kin. Later kwam daar ook nog eens de vliegende bezem bij. Iedere kleuter herkent Eucalypta uit Paulus de Boskabouter als heks. Het archetypische beeld van hoe een heks eruit ziet ontstond in de 16e eeuw. Kijk maar eens naar de prenten van Pieter Bruegel de Oude. Maar in het echte leven was het een stuk lastiger om een heks te herkennen. Maar het tegenovergestelde was ook waar: bewijs maar eens dat je geen heks bent! Hoe doe je dat? Maar daar hadden ze in Oudewater iets op bedacht.

Brandstapel

In het historische waaggebouw in het oude centrum van het plaatsje Oudewater werden niet alleen goederen gewogen, maar ook aan de hand van het gewicht vastgesteld of iemand een heks was.
De angst voor heksen zat er vroeger goed in. Tussen de 15e en 18e eeuw belandden maar liefst twaalfhonderd vrouwen op de brandstapel. Dat gebeurde vaker in de Zuidelijke dan de Noordelijke Nederlanden.

Dienstmaagd Anna Göldi

Naar schatting zijn er in Europa zo'n 50.000 mensen omgebracht vanwege vermeende hekserij. De laatste heks die in Europa ter dood werd veroordeeld was dienstmaagd Anna Göldi. Zij werd in Zwitserland van hekserij beschuldigd en in de zomer van 1782 publiekelijk onthoofd.
Pas in 2007 werd de dienstmaagd door het parlement van het kanton Glarus gerehabiliteerd.

Heksenwaag Oudewater

In Nederland bleven de vermeende heksenpraktijken voortduren tot in de 18e eeuw. In de oude waag in Oudewater kun je tot op de dag van vandaag op de originele weegschaal uit 1482 zelf "vaststellen" of je geen heks bent. Uiteraard krijg je na afloop een officieel Certificaet van Weghinge mee naar huis.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Leeuweringerstraat 2
Postcode en plaats: 3421 AC  Oudewater

Telefoon: +31 (0)348 563400
Email: info@heksenwaag.nl
Web: Heksenwaag
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Heksenwaag Oudewater


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE