Plofsluis Nieuwegein. Langs de A27

De Plofsluis over het Amsterdam Rijnkanaal bij de A27 ter hoogte van Nieuwegein

Kruising Amsterdam Rijnkanaal/Lekkanaal

Nieuwegein - Boven het water van het Amsterdam-Rijnkanaal, op de splitsing met het Lekkanaal, staat een merkwaardige afzichtelijke betonnen kolos. Volgens het bordje is het de Heemstederbrug, maar het grauwe gevaarte komt niet verder dan halverwege het kanaal. Bijzonder aan deze brug cq. sluis is dat ie alleen maar dicht kan. Maar nooit meer open.


(Tekst gaat hieronder verder)

Hollandse Waterlinie

De Plofsluis is onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Door het onderwater zetten van hele gebieden (inundaties) hoopte men de vijand buiten de deur te kunnen houden.

Plofsluis

Om te voorkomen dat de onderwater gezette gebieden via het Amsterdam Rijnkanaal zouden leeglopen, werd de Plofsluis gebouwd.
Door de bodem van het betonnen gevaarte op te blazen, zou er in een keer 40.000 ton puin uit het gebouw in het water vallen en het hele kanaal afdammen.

De Plofsluis of Heemstederbrug is onderdeel van de Hollandse Waterlinie
De Plofsluis of Heemstederbrug over het Amsterdam Rijnkanaal bij Nieuwegein. In geval van oorlog kon door het opblazen van de Plofsluis in één keer het Amsterdam Rijnkanaal worden afgedamd.

Aanvankelijk overspande de Plofsluis het hele kanaal, maar sinds 1982 loopt het kanaal om de Plofsluis heen. Het slopen van de Plofsluis was te moeilijk en te duur.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Kruising Amsterdam Rijnkanaal/Lekkanaal
Postcode en plaats: Nieuwegein

De Plofsluis is in de verte ook te zien vanaf de A27.
De Plofsluis heet officieel de Heemstederbrug.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Plofsluis Nieuwegein. Langs de A27 - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
100%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
100%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Plofsluis Nieuwegein. Langs de A27'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Plofsluis Nieuwegein. Langs de A27


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE