Beulake: verdronken dorp

De Beulaker kerktoren, gezien vanaf de N762

In de Beulakerwijde

Giethoorn - Op de plaats waar nu het grootste meer van Overijssel ligt, stond eeuwen geleden het dorpje Beulake. Door enkele stormen, eeuwen geleden, ging het dorp ten onder. Op de plaats van de toenmalige kerk staat nu een nieuwe torenspits - in het water.

Beulakerwijde

Eeuwen geleden was het winnen van turf een belangrijke bron van inkomsten in dit gebied. Op de plaatsen waar het veen werd weggehaald, ontstonden plassen die behalve door het turfsteken ook door wind en golven steeds groter werden. Het dorpje Beulake werd in de stormen van 1776 en 1825 slachtoffer van deze afkalving en verdween zo van de aardbodem naar de bodem van het meer.

Van het dorp zelf is niets meer te zien. Behalve een bidstoel herinnert de naam van het meer 'Beulaker Wijde' nog aan vroeger. Wel wordt er in het meer gedoken en regelmatig worden er vondsten gedaan want op de bodem van het meer zijn nog resten van het dorp te vinden.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Beulakerwijde
Postcode en plaats: Giethoorn

Het huidige meer 'Beulakerwijde' ligt tussen Meppel en Blokzijl.

De Beulaker Toren is vanaf de Veneweg (N762) goed te zien.

Het bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging van Natuurmonumenten organiseert zo nu en dan vaartochten waarbij het verdronken dorp centraal staat.

In Duikersmuseum In den Coop'ren Duikhelm worden naast duikvoorwerpen en oude zeekaarten ook opgedoken voorwerpen uit het verdronken dorp Beulaeke ten toongesteld. Adres: Binnenpad 62 8355 BT in Giethoorn.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Beulake: verdronken dorp - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Beulake: verdronken dorp'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Beulake: verdronken dorp


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE