Verdronken dorp Beulake
De Beulaker kerktoren, gezien vanaf de N762
Giethoorn
Kopje onder in de Beulakerwijde
Giethoorn - Het Verdronken Dorp Beulake ligt een paar meter onder de oppervlakte van de Beulakerwijde, het grootste meer van Overijssel. Het dorpje Beulake ging ten onder door menselijk toedoen tijdens een stormnacht in de herfst van 1776. Op de plaats van de toenmalige kerk staat nu een nieuwe torenspits. En soms kun je de torenklok nog steeds horen luiden...
Beulakerwijde
Eeuwen geleden was het winnen van turf de belangrijkste bron van inkomsten in dit deel van Overijssel. Drie eeuwen lang groeven de inwoners van Beulake het laagveen rond hun dorpje af, steeds dieper en dieper. Soms wel tot vijf meter diep. Naar schatting produceerden de Beulakers in de loop der tijd maar liefst 7 miljard broodjes turf. Dat klinkt lucratief maar de bewoners in dit gebied waren alles behalve rijk.Op de plaatsen waar het veen was weggehaald, ontstonden plassen die door wind en golven steeds groter werden. Het gebied werd steeds verder uitgehold. Het dorpje Beulake werd in de stormen van 1776 en 1825 slachtoffer van deze afkalving. De dijken waren zwak en zo verdween Beulake van de aardbodem en ligt nu op de bodem van het meer de Beulakerwijde.
Van het dorp zelf is niets meer te zien. Behalve een opgedoken bidstoel en wat andere resten herinnert alleen de naam van het meer 'Beulakerwijde' nog aan vroeger. Wel wordt er in het meer gedoken en regelmatig worden er nog vondsten gedaan in de resten van het dorp.
Gerjo
Dedemsvaart
Mijn ervaring met het verdronken dorp beulake was prima,jaren geleden horen vertellen en er geweest met familie en 1 van mijn ouders 10 tot 15 minuten.wel n beetje eng.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 4.5 sterren
Op basis van 2 stemmen