Waterliniemuseum Fort Vechten

De Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier Fort Kijkuit bij Vreeland

Kroon op de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Bunnik - De Nieuwe Hollandse Waterlinie strekt zich uit van Pampus, via Muiden tot aan de Biesbosch. De oer-Hollandse verdedigingslinie bestaat niet uit muren, maar uit water! Bij oorlogsdreiging kon een brede strook land in korte tijd onder water worden gezet. De enige plekken waar wel muren zijn, is bij de 46 forten die het hoger gelegen land bewaken. Deze 'werken' zijn samen met een ingenieus stelsel van sluizen en dijken kunstig in het landschap verstopt.

Museum Fort Vechten

Door de opkomst van de luchtmacht raakte de 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie met haar 46 forten in vergetelheid. Maar het geheel ingegraven Fort Vechten bij Bunnink heeft met het Waterliniemuseum een tweede leven gekregen. In het museum ontdek je de geschiedenis en werking van de Waterlinie. Pronkstuk van het museum is het 50 meter lange model van de waterlinie die je onder water kunt laten lopen.

Aanleg van de linie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is gebouwd tussen 1815 en 1879 en diende ter vervanging van de Oud Hollandse Waterlinie uit de 16e eeuw.

Om het gebied snel onder water te kunnen zetten (inunderen), werd een heel stelsel van kanalen, sluizen, dijken en andere waterbouwkundige werken aangelegd. Ter verdediging werden er tevens forten en "werken" (= kleinere forten) langs de hele linie gebouwd. De linie heeft van 1870 tot 1951 dienst gedaan, maar is in de praktijk amper gebruikt.

Wandelen en fietsen langs de Hollandse Waterlinie

Langs de waterlinie zijn diverse wandel- en fietsroutes uitgestippeld. Het 145 kilometer lange Waterliniepad loopt van Muiden aan het IJsselmeer tot aan Werkendam bij de Biesbosch.

De Hollandse Waterlinieroute is een 140 kilometer lange fietstocht en loopt langs de forten tussen Utrecht naar Abcoude en terug.
Uiteraard kun je ook delen van de routes lopen of fietsen.


Waterliniemuseum Fort Vechten - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Waterliniemuseum Fort Vechten

Adres: Marsdijk 2
Postcode en plaats: 3981 HE  Bunnik
Provincie: Utrecht

Telefoon: +31 (0)30 65 65 285
Email: info@fortvechten.nl
Web: fortvechten.nl
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Bunnik uitstapjes omgeving
Rietveld Schröder huis Utrecht
Centraal Museum
nijntje museum
De Oude Hortus
Universiteitsmuseum Utrecht
Spoorwegmuseum
De Letters van Utrecht
UFO Landingsbaan voor buitenaardse culturen
Provincie overzicht uitstapjes

Lijst met verdedigingswerken

Veel van de forten bestaan nog steeds en zijn incidenteel te bezoeken. Vaak zijn ze amper in het landschap te onderscheiden omdat ze deels onder een laag aarde zijn verstopt.
Sommige forten dragen mooie namen als Fort Spion bij Loenen, Fort Kijkuit aan de kleine Zuwe 17 in Vreeland langs de provinciale weg N201 bij de afslag naar Nederhorst den Berg, Fort Vechten en Fort 't Hemeltje. Een greep uit de lange lijst met verdedigingswerken:
  • Fort Nieuwersluis
  • Fort Tienhoven
  • Fort Ruigenhoek
  • Fort Voordorp
  • Fort Hoofddijk
  • Fort Rhijnauwen
  • Fort Vechten
  • Fort 't Hemeltje
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids

Plofsluis

De Plofsluis
De Plofsluis over het Amsterdam Rijnkanaal bij Nieuwegein
Een van de opvallendste bouwwerken van de linie staat boven het water van het Amsterdam Rijnkanaal. Een onooglijke betonkolos, de plofsluis, is geheel gevuld met puin en zand. De silo's konden eenvoudig worden opgeblazen waardoor het hele Amsterdam Rijnkanaal kon worden verspert. Tegenwoordig is het kanaal breder en varen schepen om de plofsluis heen.
Plofsluis +

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies