Waterliniemuseum Fort Vechten

De Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier Fort Kijkuit bij Vreeland

Kroon op de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Bunnik - De Nieuwe Hollandse Waterlinie strekt zich uit van Pampus, via Muiden tot aan de Biesbosch. De oer-Hollandse verdedigingslinie bestaat niet uit muren, maar uit water! Bij oorlogsdreiging kon een brede strook land in korte tijd onder water worden gezet. De enige plekken waar wel muren zijn, is bij de 46 forten die het hoger gelegen land bewaken. Deze 'werken' zijn samen met een ingenieus stelsel van sluizen en dijken kunstig in het landschap verstopt.

Museum Fort Vechten

Door de opkomst van de luchtmacht raakte de linie in vergetelheid. Het geheel ingegraven Fort Vechten bij Bunnink heeft met het Waterliniemuseum een tweede leven gekregen. In het museum ontdek je de geschiedenis en werking van de Waterlinie. Pronkstuk van het museum is het 50 meter lange model van de waterlinie die je onder water kunt laten lopen.

Aanleg van de linie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is gebouwd tussen 1815 en 1879 en diende ter vervanging van de Oud Hollandse Waterlinie uit de 16e eeuw.

Om het gebied snel onder water te kunnen zetten (inunderen), werd een heel stelsel van kanalen, sluizen, dijken en andere waterbouwkundige werken aangelegd. Ter verdediging werden er tevens forten en "werken" (= kleinere forten) langs de hele linie gebouwd. De linie heeft van 1870 tot 1951 dienst gedaan, maar is in de praktijk amper gebruikt.

Fort Vechten

Veel van de forten bestaan nog steeds en zijn incidenteel te bezoeken. Vaak zijn ze amper in het landschap te onderscheiden omdat ze deels onder een laag aarde zijn verstopt.
Sommige forten dragen mooie namen als Fort Spion bij Loenen, Fort Kijkuit aan de kleine Zuwe 17 in Vreeland langs de provinciale weg N201 bij de afslag naar Nederhorst den Berg, Fort Vechten en Fort 't Hemeltje. Een greep uit de lange lijst met verdedigingswerken:

Wandelen en fietsen langs de Hollandse Waterlinie

Langs de waterlinie zijn diverse wandel- en fietsroutes uitgestippeld. Het 145 kilometer lange Waterliniepad loopt van Muiden aan het IJsselmeer tot aan Werkendam bij de Biesbosch.

De Hollandse Waterlinieroute is een 140 kilometer lange fietstocht en loopt langs de forten tussen Utrecht naar Abcoude en terug.
Uiteraard kun je ook delen van de routes lopen of fietsen.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Marsdijk 2
Postcode en plaats: 3981 HE  Bunnik

Telefoon: +31 (0)30 65 65 285
Email: info@fortvechten.nl
Web: fortvechten.nl
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Waterliniemuseum Fort Vechten - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Waterliniemuseum Fort Vechten


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE