REM-Eiland

Het REM-Eiland in de Amsterdamse Houthavens
Het REM-Eiland in de Amsterdamse Houthavens

ex-zendeiland in de Amsterdamse Houthavens

Amsterdam - Radio Caroline, Veronica en TV Noordzee openden begin jaren '60 de aanval op het Nederlandse omroepbestel. Commerciële radio en televisie waren in die tijd verboden, maar de zendpiraten wisten met een handige manoeuvre de Nederlandse wet te omzeilen.

Roaring sixties

Radio Caroline en Veronica maakten in die tijd gebruik van zendschepen en een platform van de Reclame Exploitatie Maatschappij, beter bekend als het REM-Eiland, was de thuisbasis van TV Noordzee.
Op 3 kilometer uit de kust, precies genoeg om de Nederlandse omroepwet te omzeilen, zond de zender programma's uit als The Saint, Zorro en Mr. Ed het sprekende paard. Met deze shows bereikte de zender zo'n 2 miljoen Nederlanders - een enorm succes!
De Nederlandse overheid was not amused met het nieuwe amusement en ging met een wetswijziging in de tegenaanval. Nu moest het REM-Eiland wél aan de Nederlandse wet voldoen en waren de uitzendingen plotseling illegaal. Op 17 december 1964 deed de politie een inval op het REM-Eiland en stopten de uitzendingen.

Haparandadam

In de jaren die volgden, werd het eiland als post gebruikt door Rijkswaterstaat. Bijna 50 jaar later duikt het platform opeens op in Amsterdam. Sinds 2011 dient het als kantoorruimte annex restaurant en ligt het op een hippe locatie in de Houthavens midden in het IJ.
Zeeziek wordt je niet meer om aan boord te gaan. Een trap en lift leiden je vanaf de Haparandadam naar boven. Bon apetit!

Luxemburg constructie

Uiteindelijk duurde het nog tot 1989 voordat commerciële omroepen in Nederland werden toegelaten. Overigens opnieuw met een omweg. Commerciële uitzendingen vanuit Nederland waren nog steeds verboden, maar va een Luxemburgse constructie konden de uitzendingen uiteindelijk toch doorgang vinden. Inmiddels zijn commerciële omroepen in Nederland niet meer weg te denken.


Beoordeling door bezoekers

Nu beoordelen +Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.Adres en bezoekers informatie:

Adres: Haparandadam 45
Postcode en plaats: 1013 AK  Amsterdam
Web: remeiland.nl
Kaart met locatie +
Overige informatie: Voorkom teleurstellingen en check voor je komst altijd de actuele openingstijden.
Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'REM-Eiland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus

REM-Eiland

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.