REM-Eiland

Het REM-Eiland in de Amsterdamse Houthavens

ex-zendeiland in de Amsterdamse Houthavens

Amsterdam - Radio Caroline, Veronica en TV Noordzee openden begin jaren '60 de aanval op het Nederlandse omroepbestel. Commerciële radio en televisie waren in die tijd verboden, maar de zendpiraten wisten met een handige manoeuvre de Nederlandse wet te omzeilen.

Roaring sixties

Radio Caroline en Veronica maakten in die tijd gebruik van zendschepen en een platform van de Reclame Exploitatie Maatschappij, beter bekend als het REM-Eiland, was de thuisbasis van TV Noordzee.
Op 3 kilometer uit de kust, precies genoeg om de Nederlandse omroepwet te omzeilen, zond de zender programma's uit als The Saint, Zorro en Mr. Ed het sprekende paard. Met deze shows bereikte de zender zo'n 2 miljoen Nederlanders - een enorm succes!
De Nederlandse overheid was not amused met het nieuwe amusement en ging met een wetswijziging in de tegenaanval. Nu moest het REM-Eiland wél aan de Nederlandse wet voldoen en waren de uitzendingen plotseling illegaal. Op 17 december 1964 deed de politie een inval op het REM-Eiland en stopten de uitzendingen.

Haparandadam

In de jaren die volgden, werd het eiland als post gebruikt door Rijkswaterstaat. Bijna 50 jaar later duikt het platform opeens op in Amsterdam. Sinds 2011 dient het als kantoorruimte annex restaurant en ligt het op een hippe locatie in de Houthavens midden in het IJ.
Zeeziek wordt je niet meer om aan boord te gaan. Een trap en lift leiden je vanaf de Haparandadam naar boven. Bon apetit!

Luxemburg constructie

Uiteindelijk duurde het nog tot 1989 voordat commerciële omroepen in Nederland werden toegelaten. Overigens opnieuw met een omweg. Commerciële uitzendingen vanuit Nederland waren nog steeds verboden, maar va een Luxemburgse constructie konden de uitzendingen uiteindelijk toch doorgang vinden. Inmiddels zijn commerciële omroepen in Nederland niet meer weg te denken.


REM-Eiland - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

REM-Eiland

Adres: Haparandadam 45
Postcode en plaats: 1013 AK  Amsterdam
Provincie: Noord-Holland

Web: remeiland.nl
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Voorkom teleurstellingen en check voor je komst altijd de actuele openingstijden.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies