Top 10 meest bijzondere gebouwen Nederland

Eye aan het IJ in Amsterdam-Noord

Van Hundertwasser tot Russische architectuur

NEDERLAND - Nederland wordt in rap tempo volgebouwd. Veelal met saaie en inwisselbare gebouwen, maar soms ook met opvallende of zelfs spectaculaire ontwerpen. Een overzicht met de meest opmerkelijke gebouwen van Nederland. We geven je de Top 10 van bekende én onbekende bijzondere, spectaculaire en soms bizarre gebouwen op eigen bodem.

Gestapelde Zaanse huisjes hotel Zaandam
Het Zaanse huisjes hotel in Zaandam

1. Het Zaanse huisjes hotel

De Zaanse Schans, maar dan gestapeld

Zaandam is vooral bekend van de Zaanse Schans, het Tsaar Peter huisje en nu dan ook van de Zaanse huisjes. Want in het centrum van Zaandam zijn bijna zeventig huisjes opgestapeld tot een veertig meter/twaalf verdiepingen hoog hotel. De huisjes zijn uitgevoerd in vier kleuren typisch Zaans groen. Één uitzondering: het huisje in de bovenhoek is blauw, geïnspireerd op een schilderij van Claude Monet uit 1871. Het Zaanse huisjes hotel +

Regenboogspiraal Hundertwasser in Nederland
Hundertwasser in Nederland: De Regenboogspiraal

2. De Regenboogspiraal

Hundertwasser in Nederland

De Oostenrijkse architect, kunstenaar en idealist Friedensreich Hundertwasser maakte wereldfaam door zijn uitgesproken ideeën over kleurrijk en organisch bouwen. In zijn beleving waren rechte lijnen ongezond en koos in zijn ontwerpen voor natuurlijke vormen als een ring, spiraal of de meandervorm van een rivier. De Regenboogspiraal, het Ronal McDonald huis in Valkenburg, is het enige gebouw van Hundertwasser in Nederland. De Ronald McDonald Kindervallei werd in 2007 geopend.

3. Aan de Stegge

Fictieve Hundertwasser in Goor

Op een industrieterrein in Goor staat een onverwacht architectonisch hoogstandje. Het hoofdkantoor van aannemersbedrijf Aan de Stegge is gebouwd in de geest van Hundertwasser en is daarmee de kleurrijke parel van het plaatsje.
Kijk Kubus
De Kubus woningen in Rotterdam Blaak

4. Kubuswoningen

Wonen op z'n kant in het Blaakse Bos in Rotterdam

De kubuswoningen van architect Piet Blom in Rotterdam zijn wereldberoemd. De vierkante huizen staan namelijk op een punt, waardoor een verrassend woonhuis ontstaat. De Kubuswoningen worden ook wel het Blaakse Bos genoemd. Kijk Kubus +
Vaticaanstad van het noorden in het Brabantse Oudenbosch
De St. Pieter van het noorden

5. De St. Pieterskerk

Oudenbosch

Bij het horen van Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara denk je niet meteen aan de Paus en aan Rome. Toch is er een overeenkomst: De St. Pieter in Vaticaanstad heeft namelijk model gestaan voor deze grote Basiliek in het Brabantse Oudenbosch. Sint Pieterskerk Oudenbosch +
Het terras van Eye in Amsterdam
Vanaf het terras van Eye heb je een mooi uitzicht over het IJ en Amsterdam

6. Eyectcher: Eye

Het filmmuseum aan het IJ

Filmmuseum Eye in Amsterdam is niet alleen van buiten een pareltje voor het oog. Ook de binnenkant van het beeldbepalende filmmuseum aan het IJ mag er zijn. In de grote open ruimte aan de binnenkant kun je heerlijk zitten en genieten van het uitzicht over het water. Heb je geen zin in uitzicht, kun je natuurlijk ook gewoon een filmpje pakken in Eye.

Beeld en Geluid in Hilversum
Beeld en Geluid in Hilversum

7. Beeld en Geluid

Multi-mediaseum in Hilversum

Van binnen is het kleurrijke gebouw van Beeld en Geluid misschien nog wel mooier dan de buitenkant. Verras je zelf en breng een bezoek aan het opvallende "multi-mediaseum" op het mediapark in Hilversum. Beeld en Geluid in Hilversum +

Wall House #2 in Groningen stad
Wall House #2 in Groningen stad

8. Wall House#2

Groningen

In een Wall House staat de muur centraal. Wall House #2, ook bekend als het Bye House (naar opdrachtgever Ed Bye), is een verplichte stop voor iedere architectuur student. Het door de Amerikaanse architect John Hejduk ontworpen gebouw is bijzonder door de enorme centrale muur van 23 bij 16 meter die de organisch gevormde ruimtes aan weerszijden van de muur doorsnijdt. Het resultaat van het bouwproject is op z'n minst opvallend.

9. De Kathedraal van Reims

Maar dan in de polder

In april 1987 werden in Almere 178 populieren geplant in de vorm van een kathedraal, die van Reims. In de loop der jaren zijn de bomen uitgegroeid tot een 'echte' kathedraal op ware grootte. De keuze voor populieren is perfect, want als je aan de voet van het gebouw staat zie je met een beetje fantasie een écht gotisch bouwwerk voor je. Even verderop is nog een verrassing: een tweede kathedraal. De Kathedraal van Reims +
De Vleugel
De Vleugel

10. De Vleugel

De Burj al Arab van Nederland

De Burj al Arab in Dubai wordt gepromoot als het enige 7-sterren hotel van de wereld. Het spectaculaire gebouw in de vorm van een zeil van een dhow is ontworpen door architect Tom Wright en staat op een kunstmatig eiland voor de kust van de Perzische Golf.
Wat in Dubai kan, kan hier ook moeten ze tijdens de bouw van 'De Vleugel' gedacht hebben.

Adres en bezoekers informatie


Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Top 10 meest bijzondere gebouwen Nederland - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Top 10 meest bijzondere gebouwen Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Top 10 meest bijzondere gebouwen Nederland


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE