Missiemuseum Steyl
Missiemuseum, Steyl
Steyl
Deze wereldcollectie zal je verbazen
Steyl - 150 jaar geleden was Steyl het centrum van de wereld. Vanuit het dorp aan de Maas trokken missionarissen over de hele wereld om 'in den vreemde' het Woord van God te verkondigen en 'beschaving' te brengen. Aangemoedigd door de Missie in Noord-Limburg, brachten de missionarissen op hun terugreis opgezette dieren, maskers, kleding en houtsnijwerk mee. Zodoende konden broeders en zusters die nog uitgezonden moesten worden alvast kennis maken met de gevaren in landen als Nieuw-Guinea, China, Ghana en andere verre oorden.
De missie brengt beschaving!
In 1931 richtte broeder Berchmans het Missiemuseum op en is de drijvende kracht achter het verzamelen van al die dieren en bijzondere voorwerpen. Het resultaat? Een bizarre collectie van speren, maskers en andere inheemse voorwerpen, maar vooral ook opgezette dieren. Van afgezaagde olifantenpoten tot condors, van de mooiste vlinders tot varanen en van giraffes tot een koala met een jong op haar rug.Dieren in doodsnood
Broeder Berchmans hield wel van wat effect-bejag. Zo is er een tijger die een kalf bespringt, een wurgslang die een hertje fijn-knijpt en allerlei andere dieren in doodsnood. De verre landen waren duidelijk gevaarlijk - de broeders van de missie brachten beschaving!Tijdcapsule: het Missiemuseum is nog net als toen
Als broeder Berchmans drie jaar na de oprichting van zijn museum komt te overlijden, blijft de tijd in het museum stilstaan. Tot op de dag van vandaag, ziet zijn Paradijs er nog net zo uit als in 1934. Als je tussen al die dieren en vitrines loopt is het als in een Kuifje strip.De vitrines puilen uit met allerlei bijzondere kunstvoorwerpen van maskers tot speren. Bizar zijn ook de bebloede kledingstukken van twee missionarissen die hun reis naar China niet overleefden.
En dan zijn er nog de dieren. Allereerst is er de vlinderkamer met haar kleurrijke verzameling vlinders. Daarna kom je bij de opstelling met de dieren. De enorme collectie met dieren is overweldigend.
Broeder Berchmans was het die de missionarissen aanspoorde om zoveel mogelijk dieren mee terug naar huis te sturen voor zijn 'Ark van Noach' verzameling (al werd het niet zo genoemd). Zelfs de Paradijsvogel, de vogel van God, moest het ontgelden voor zijn eigen versie van de Schepping.
Wij lopen na anderhalf uur met gemengde gevoelens naar buiten. Aan de ene kant hebben we ons vergaapt aan de indrukwekkende collectie. Een museum waar de tijd zo is blijven stilstaan is ronduit uniek. Je stapt letterlijk 1934 binnen. Het Missiemuseum noemt zich dan ook een museum in een museum. Tegelijkertijd realiseer je hoeveel dieren het loodje hebben gelegd voor deze verzameling. En hoe gewoon het was (en eigenlijk nog steeds is) om maar uit de natuur te nemen wat je wilt.
Jaap en Marieke
Venlo
Een onverwachte maar absolute aanrader. Wat een bijzonder museum!
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 5 sterren
Op basis van 1 stemmen
Wat zegt Merel?
Redactrice hotspotholland.nl
Het Missiemuseum in Steyl is een natuurhistorisch en volkenkundig museum met een wonderlijke collectie. De collectie is door missionarissen bijeengebracht en de stukken komen uit allerlei verre landen. Bijzonder is ook dat het museum sinds 1934 niet meer veranderd is. Je bekijkt de collectie dan ook door de bril van de tijd van toen en je realiseert je hoe de kijk op de wereld is veranderd in de afgelopen honderd jaar.