Cuypershuis
Het Cuypershuis in Roermond
Roermond
Het leven en werk van architect/ontwerper Pierre Cuypers
Roermond - Het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam zijn de bekenste ontwerpen van architect Pierre Cuypers. Maar ook talloze kerken (ca. 70), kloosters en de herbouw van Kasteel de Haar zijn van zijn hand. De architect heeft met zijn neogotieke ontwerpen een grote stempel gedrukt op het bouwen in Nederland in de 19e eeuw.
Geboortestad
Pierre Cuypers werd geboren in Roermond waar hij ook een groot deel van zijn leven doorbracht. Hij leefde van 1827 tot 1921.Het Cuypershuis, zijn voormalige en zelf ontworpen woonhuis, toont de bezoeker het leven en werk van de Roermondse bouwmeester. Het pand werd door Cuypers in 1852 ontworpen en is een symmetrisch dubbel woonhuis met trapgevels en tegeltableaus. In het gebouw woonden ook het gezin van zijn medefirmant Francois Stoltzenberg en er waren enkele kunstwerkplaatsen in ondergebracht.
Het museum is geopend in oktober 2011.
8 meest opvallende gebouwen Cuypers
Architect Pierre Cuypers heeft niet alleen een aantal bekende gebouwen ontworpen, hij was ook betrokken bij de restauratie van een aantal gebouwen. Zijn markante neo-gotieke ontwerpen kom je overal in ons land tegen.- 1Centraal Station Amsterdam
- Het Centraal Station van Amsterdam is een schoolvoorbeeld van het werk van Cuypers.
- 2Rijksmuseum Amsterdam
- Het Rijksmuseum Amsterdam is het tweede grote bekende ontwerp van Cuypers.
- 3Kasteel de Haar
- De Middeleeuwse ruïne in Haarzuilens bij Utrecht werd omgebouwd tot een indrukwekkend kasteel van formaat.
- 4Stadhuis Venlo
- De verbouwing van het stadhuis van venlo was een samenwerking tussen architecten Johannes Kayser en Pierre Cuypers. Al snel ontstond er ruzie. Kayser knapte de westkant op terwijl Cuypers de oostkant opknapte. Sommige wijzigingen zijn later ongedaan gemaakt, maar loop vooral even om het stadhuis heen als je in de buurt bent.
- 5Sint Janskerk Oosterhout
- In veel dorpen en steden staan kerken die door Cuypers zijn ontworpen. Zo ook de verbouwing van de Sint Janskerk in Oosterhout. De zijbeuken werden opgepimpt door ze hoger te maken en een traptorentje en sacristie werden toegevoegd (om vervolgens weer bij een restauratie in de haren 70 te verdwijnen).
- 6Sint Vitus Hilversum
- De rooms-katholieke Sint-Vituskerk in Hilversum werd in 1892 gebouwd en is een van de grootste kerken van Cuypers. De 98 meter hoge toren is een van de hoogste kerktoren van Nederland. De kerk wordt vaak door de omroepen gebruikt vanwege haar goede akoestiek.
- 7Sint Servaaskerk Maastricht
- De Sint Servaaskerk in Maastricht is een van de bekendste Romaanse kerken van ons land. Cuypers verving de baroktoren uit de zeventiende eeuw en verving deze door een nieuwe neogotische spits. Geen goed idee vond men in de jaren 70. De toren werd weer verwijderd.
- 8Munsterkerk Roermond
- In zijn eigen geboortestad Roermond verbouwde Cuypers de Romaanse Munsterkerk. Hij verving twee torens en voegde er nog twee andere aan toe. Ook het interieur werd aangepast, maar dat werd bij een restauratie in de jaren 60 weer ongedaan gemaakt. Rond de verbouwing van de Munsterkerk was nogal wat controversie. De reden waarom Cuypers om zich ging vestigen in Amsterdam.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 3 sterren
Op basis van 1 stemmen