Grebbeberg Rhenen tijdens WOII
Wandelen langs de Grebbelinie
Rhenen
De geschiedenis van de Grebbelinie
Rhenen - Onder aanvoering van Stadhouder Willem III werden er eind 17e eeuw in de Nederlanden plannen ontwikkeld om de Republiek beter te kunnen beschermen. De Grebbelinie, die loopt van het Eemmeer tot aan Rhenen, was hiervan een onderdeel.
Inundaties
Deze verdedigingsplannen waren voornamelijk gebaseerd op inundaties; het onderwaterzetten van gebieden om de vijand tegen te houden. Dit zelfde principe komen we ook tegen in andere delen van het land zoals bij de Hollandsche Waterlinie en later in de geschiedenis ook bij de Stelling van Amsterdam.Tweede Wereldoorlog
In de Tweede Wereldoorlog vormde de Grebbeberg en de Grebbelinie een belangrijk onderdeel van de verdediging van ons land tegen de Duitse troepen. Om de linie te versterken, werden stukken land binnen de stelling onder water gezet. Alleen in het gebied tussen Wageningen en de Grebbeberg was dit niet mogelijk. Op deze zwakke plek richtte de Duitse aanval zich dan ook.De Nederlandse soldaten wisten enkele dagen tegenstand te bieden, maar moesten zich daarna terugtrekken. Een dag later werd Rotterdam gebombardeerd waarop Nederland capituleerde.
Wandelen rond de Grebbeberg
Vanaf de Grebbeberg heb je een mooi uitzicht over de Nederrijn. Richting Wageningen ligt langs de oever van de rivier het natuurgebied De Blauwe Kamer. Andere plaatsen op en rond de Grebbeberg om te bezoeken zijn het verdedigingswerk Hoornwerk dat al in 1744 aan de voet van de berg werd aangelegd. Op de Grebberg zelf vind je De Walburg een verdedigingswerk dat omgeven wordt door 2 aarden wallen met daartussen in een droge gracht. De insnijdingen in de berg zijn ontstaan door smeltwater na de laatste ijstijd, zo'n 10.000 jaar geleden.Bij het Militair Ereveld Grebbeberg zijn 800 gesneuvelde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Hier is ook een klein bezoekerscentrum.
Johanna
Sneek
De Grebbeberg is een deel van de NS wandeling Rhenen Grebbelinie. Hij is prima te lopen. Trek wel goede wandelschoenen aan. Aan het einde van de route, voor je het bos verlaat, moet je een trap af. Deze heeft geen leuningen en kan in de herfst, door de gevallen bladeren, glad zijn. Neem ook genoeg eten en drinken mee. Onderweg is weinig horeca en het is niet altijd open.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 5 sterren
Op basis van 1 stemmen