Hotel De Wereld

In Hotel De Wereld in Wageningen werd geschiedenis geschreven

Het einde van WOII werd getekend in Wageningen

Wageningen - In Hotel De Wereld in Wageningen werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog geschiedenis geschreven. Vijf jaar nadat de Tweede Wereldoorlog in Nederland was uitgebroken, gaven de Duitsers zich over en was Nederland bevrijd. In dit beroemde hotel, in het centrum van Wageningen, werd namelijk de overgave van de Duitse bezetter bekrachtigd.

Mei 1945

Het is mei 1945 wanneer veldmaarschalk Montgomery op de Lüneburger Heide in Duitsland de overgave van het Duitse leger in Noord-West Europa aanvaardt. De capitulatie zou de volgende ochtend om 08:00 uur ingaan. Maar volgens Johannes Blaskovitz, de Duitse bevelhebber in Nederland, valt het westen van Nederland daar niet onder.
De Canadese luitenant-generaal Charles Foulkes roept daarop de Duitse bevelhebber op het matje. Blaskovitz moet op 5 mei in Hotel De Wereld in Wageningen verschijnen. Naast Foulkes zal ook ZKH Prins Bernhard, als aanvoerder van de Nederlandse troepen, aan de onderhandelingstafel zitten.

Zaterdagmiddag half vijf

Het is zaterdagmiddag 5 mei 1945. Het is aan het einde van de middag om half vijf wanneer Blaskovitz in Wageningen verschijnt. Maar de general-oberst wil het overgavedocument pas tekenen na overleg met het Duitse hoofdkwartier.
Hoewel Nederland volgens de geschiedenisboeken op 5 mei wordt bevrijd, wordt de officiële handtekening van Blaskovitz een dag later gezet. Dit gebeurd in de aula van de Landbouwhogeschool.

Een plaquette als herinnering
Een plaquette als herinnering

Adres en bezoekers informatie
Adres: 5 Meiplein 1
Postcode en plaats: 6703 CD  Wageningen

Een gedenkteken voor Hotel De Wereld herinnert aan de overgave. In het gebouw is tegenwoordig een restaurant gevestigd.

Hotel De Wereld - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Hotel De Wereld

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE