Hotel De Wereld

  • In Hotel De Wereld in Wageningen werd in 1945 geschiedenis geschreven

    In Hotel De Wereld in Wageningen werd in 1945 geschiedenis geschreven

    Wageningen

  • De lobby van Hotel de Wereld

    De lobby van Hotel de Wereld

    Wageningen

Het einde van WOII werd getekend in Wageningen

Wageningen - In Hotel De Wereld in Wageningen werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog geschiedenis geschreven. Vijf jaar nadat de Tweede Wereldoorlog in Nederland was uitgebroken, gaven de Duitsers zich over en was Nederland bevrijd. In dit beroemde hotel, in het centrum van Wageningen, werd namelijk de overgave van de Duitse bezetter bekrachtigd.

Mei 1945

Het is mei 1945 wanneer veldmaarschalk Montgomery op de Lüneburger Heide in Duitsland de overgave van het Duitse leger in Noord-West Europa aanvaardt. De capitulatie zou de volgende ochtend om 08:00 uur ingaan. Maar volgens Johannes Blaskovitz, de Duitse bevelhebber in Nederland, valt het westen van Nederland daar niet onder.
De Canadese luitenant-generaal Charles Foulkes roept daarop de Duitse bevelhebber op het matje. Blaskovitz moet op 5 mei in Hotel De Wereld in Wageningen verschijnen. Naast Foulkes zal ook ZKH Prins Bernhard, als aanvoerder van de Nederlandse troepen, aan de onderhandelingstafel zitten.

Zaterdagmiddag half vijf

Het is zaterdagmiddag 5 mei 1945. Het is aan het einde van de middag om half vijf wanneer Blaskovitz in Wageningen verschijnt. Maar de general-oberst wil het overgavedocument pas tekenen na overleg met het Duitse hoofdkwartier.
Hoewel Nederland volgens de geschiedenisboeken op 5 mei wordt bevrijd, wordt de officiële handtekening van Blaskovitz een dag later gezet. Dit gebeurd in de aula van de Landbouwhogeschool.

Een plaquette als herinnering
Een plaquette als herinnering

Foto's Hotel De Wereld

Hotel de Wereld. Het beroemdste hotel van Nederland
Hotel de Wereld. Het beroemdste hotel van Nederland
De lobby van Hotel de Wereld in Wageningen
De lobby van Hotel de Wereld in Wageningen
De lobby van Hotel de Wereld
De lobby van Hotel de Wereld

Wat zeggen de bezoekers?

Adres en bezoekers informatie

Hotel De Wereld

Adres: 5 Meiplein 1
Postcode en plaats: 6703 CD  Wageningen
Provincie: Gelderland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Een gedenkteken voor Hotel De Wereld herinnert aan de overgave

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
06:02
21:24
Laatste kwartier