Fort Fectio

Fort Fectio langs de A12 bij Bunnik

Fort Fectio langs de A12 bij Bunnik

Bunnik

Romeins fort aan de Limes

Bunnik - Eeuwen lang liep er een Romeinse grens door ons land: De Limes. Langs deze grens stonden forten en wachtposten. Ook ontstonden steden als Nijmegen en Utrecht. Veel sporen uit de Romeinse Tijd zijn uitgewist, totdat ze bij opgravingen weer naar boven komen. Zo ook Fort Fectio bij Bunnik. Het is het grootste en oudste Romeinse fort in ons land. Fort Fectio is weer tastbaar gemaakt in het landschap. Tijdens een bezoek krijg je een mooie indruk van de afmetingen en opzet van het fort.

Noordgrens Romeinse Rijk

De Rijn was in de Romeinse Tijd, zo'n tweeduizend jaar geleden, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Een groot en machtig rijk dat een groot deel van Europa beheerste. De lage landen werden in die tijd bewoond door de Bataven, een volk dat allang niet meer bestaat. Het land Nederland bestond toen ook nog helemaal niet. De Romeinen noemden het gebied de provincie Neder-Germaniƫ. De Bataven konden hier destijds wonen omdat ze verplicht soldaten leverden aan de Romeinen die overal langs de grens (De Limes) forten en nederzettingen hadden. Deze stonden op de zuidoever van de Rijn en werden door een weg onderling verbonden.

Afmeting Fort Fectio

Fort Fectio bij Vechten, Bunnik, is het oudste en grootste Romeinse fort van ons land. In de Romeinse tijd lag het Limes fort op een strategische plek: tweeduizend jaar geleden splitste de Vecht hier af van de Rijn.

Tegenwoordig zijn in het landschap de contouren van Fort Fectio aangegeven. Je ziet hier het fort zoals dat in haar laatste fase was. Zo krijg je een mooie indruk van de opzet van het Castellum. Het is verrassend groot!

In de contouren van het huidige Fort Fectio zijn Romeinse vondsten verwerkt.

Ga niet terug in de tijd

Veel mensen zouden graag terug in de tijd willen. Maar of een reis terug naar de Romeinse tijd nou zo fijn is?

Nederlanders bestonden nog niet. Wel Bataven, maar die moesten regelmatig hun kinderen afstaan aan het Romeinse leger. Oorlog voeren was belangrijk voor de Romeinen, want overwonnen tegenstanders brachten veel geld op als slaaf. Caesar werd er schatrijk van.

Was je echter Romein, dan kwam je volop aan je trekken. Tenminste, als je van zoute vissaus hield. Vissaus was de mayonaise van die tijd. Het maakte alles lekker. Ook een lekkernij: verdronken muis in je wijn.
At je tijdens een copuleuze maaltijd nog even flink wilde door schranzen, dan stak je boven de braakschaal gewoon even je vinger in je keel om ruimte te maken voor nog een ronde en nog een ronde... Rare jongens die Romeinen!

Fort Fectio foto's

Fort Fectio weetjes

Fort Fectio bij Utrecht is vlak voor of rond het begin van onze jaarstelling gebouwd. Aanvankelijk was het waarschijnlijk een kamp met alleen een gracht en een wal. Na een brand werd het terrein opgehoogd met een nieuw houten fort. Na een overstroming van de Rijn werd het fort nogmaals herbouwd.

In 69 na Chr. werd Fort Fectio overhaast ontruimd en door de Romeinen zelf in de brand gestoken. Waarschijnlijk hing dit samen met de opstand van de Bataven. Vervolgens is Fort Fectio nog verschillende keren opgebouwd, verbouwd, afgebrand en opnieuw opgericht. Rond het jaar 177 na Chr. wordt het Castellum van tufsteen en baksteen gebouwd; de Romeinen konden in die tijd al beton maken. Rond het jaar 300 verlaten de Romeinen het gebied.
In de eeuw daarna kwamen soms nog Romeinse troepen in het gebied, maar bleven nooit meer langere tijd.
Sic transit gloria mundi: zo vergaat de wereldse grootheid, zoals de oude Romeinen zouden zeggen.

Wat zeggen de bezoekers?

Adres en bezoekers informatie

Fort Fectio

Adres: Marsdijk 2
Postcode en plaats: 3981 HE  Bunnik
Provincie: Utrecht

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Fort Fectio is vrij toegankelijk en ligt naast Fort Vechten, dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Kijk op de kaart of gebruik dan de zoek functie op deze site.


08:50

16:24

Laatste kwartier

Fort Fectio feiten

Bunnik uitstapjes in de buurt

    Leuke overnachtingen Bunnik