Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz

De Franse tijd in Nederland

Woudenberg - Napoleon Bonaparte kwam in 1789 aan de macht tijdens de Franse revolutie. Hij bezette grote delen van Europa, waaronder Nederland. In 1804 kroonde hij zichzelf tot keizer. In dat zelfde jaar lag zijn generaal Marmont met 18.000 manschappen gelegerd op de Utrechtse heide in afwachting van een mogelijke invasie door de Engelsen.


(Tekst gaat hieronder verder)

Invasie door Engeland?

Franse soldaat bij de Pyramide van Austerlitz De verwachte invasie bleef uit. Maar als herinnering aan zijn verblijf liet Marmont een piramide oprichten. Deze piramide was geïnspireerd op de piramide van Gizeh in Egypte, een land waar de generaal samen met Napoleon enkele jaren eerder op veldtocht was geweest.

Veldslag bij Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz dankt zijn naam aan koning Lodewijk Napoleon (Napoleon Bonaparte zette in de overwonnen landen zijn broers als koning op de troon), die de piramide vernoemde naar de door zijn broer gewonnen Slag bij Austerlitz tegen Oostenrijkse en Russische legers in het huidige Tsjechi├ź.

De bouw van de piramide

Om de piramide te bouwen was er 30.000 kubieke meter aarde nodig. In slechts 27 dagen werd de 35 meter hoge piramide opgeworpen. Bovenop de piramide is een plateau met een obelisk. De van oorsprong houten obelisk is in 1894 vervangen door een nieuw stenen exemplaar.

Verzakking

De Pyramide van Austerlitz Hoewel de piramide in slechts 27 dagen werd gebouwd, kosten de verschillende restauraties heel wat meer tijd. Omdat de aarde op sommige plaatsen verzakt, vinden er regelmatig restauraties plaats.

Plus: Een mooi stukje geschiedenis temidden van een prachtig bos dat zich uitstekend leent voor een dagje fietsen of wandelen.
Min: Om bij de Pyramide te komen moet je eerst langs een lunapark waardoor het geheel een hoog schoolreisjes gehalte krijgt. Een monument als dit zou juist een mooie klassieke entree verdienen!

Foto's: Landschap Erfgoed Utrecht

Adres en bezoekers informatie
Adres: Zeisterweg 98
Postcode en plaats: 3931 MG  Woudenberg

Web: defransetijd.nl

Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt 1 uur
In de bossen bij Zeist, langs de N-224.
De Pyramide van Austerlitz werd begin 2000 geheel gerenoveerd en de Pyramide is toegankelijk voor publiek. Ook is er een leuke film te bekijken in het bezoekerscentrum (ook ondertiteld).
Parkeren kan bij de horecagelegenheid met speeltuin. De Pyramide ligt ca. 400 meter verderop in het bos. In de omgeving kun je prachtig wandelen.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Pyramide van Austerlitz - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
50%
Bewolkt:
50%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
50%
Zomer:
0%
Najaar:
25%
Winter:
25%
Met wie? Samen
25%
Met kleine kinderen
75%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Pyramide van Austerlitz'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Pyramide van Austerlitz


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE