Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz

De Pyramide van Austerlitz

Woudenberg

De Franse tijd in Nederland

Woudenberg - Napoleon Bonaparte kwam in 1789 aan de macht tijdens de Franse revolutie. Hij bezette grote delen van Europa, waaronder Nederland. In 1804 kroonde hij zichzelf tot keizer. In dat zelfde jaar lag zijn generaal Marmont met 18.000 manschappen gelegerd op de Utrechtse heide in afwachting van een mogelijke invasie door de Engelsen. En wat doe je als generaal tegen verveling? Je bouwt de enige piramide van Nederland!

Engelse invasie in Nederland?

Franse soldaat bij de Pyramide van Austerlitz De verwachte invasie van de Engelsen bleef uit. Maar als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte en als eeuwig blijvende herinnering aan het verblijf van de generaal in Nederland, liet Marmont de piramide op de Utrechtse heuvelrug oprichten. Deze piramide was geïnspireerd op de piramide van Gizeh in Egypte, een land waar de generaal samen met Napoleon enkele jaren eerder op veldtocht was geweest.

Marmontberg

Keizer Napoleon Bonaparte zette in overwonnen landen zijn broers als koning op de troon. Lodewijk Napoleon wordt zo de nieuwe koning van Nederland. Aanvankelijk werd de piramide de Marmontberg genoemd, maar Lodewijk Napoleon doopt de piramide om tot Pyramide van Austerlitz, als eerbetoon aan de door zijn broer gewonnen Slag bij Austerlitz tegen Oostenrijkse en Russische legers in het huidige Tsjechië.

De bouw van de piramide

De Pyramide van Austerlitz Om de piramide te bouwen was er 30.000 kubieke meter aarde nodig. In slechts 27 dagen werd de 35 meter hoge piramide opgeworpen. Bovenop de piramide is een plateau met een obelisk. De van oorsprong houten obelisk is in 1894 vervangen door een nieuw stenen exemplaar.

Verzakking

Hoewel de piramide in slechts 27 dagen werd gebouwd, kosten de verschillende restauraties heel wat meer tijd. Omdat de aarde op sommige plaatsen verzakt, vinden er regelmatig restauraties plaats.
De Pyramide van Austerlitz is de grootste en meest tastbare herinnering aan de Franse overheersing van Nederland begin negentiende eeuw.
Foto's: Landschap Erfgoed Utrecht

Top 5: Wat hebben we te danken aan Napoleon en de Franse tijd?

Onder Napoleon werden verschillende belangrijke hervormingen doorgevoerd in Nederland. Zo introduceerde hij het burgelijke wetboek, de 'Code Civil' en moderniseerde hij bestuur en rechtspraak. Sommige veranderingen door Napoleon zijn nog steeds in gebruik.
1
Rechts rijden
Voor de Franse Revolutie in 1789 reed de adel in Frankrijk aan de linkerkant van de weg. Maar in de periode na de bestorming van de Bastille werd besloten om voortaan rechts te gaan rijden. Napoleon voerde deze regel in veel andere landen ook in, waaronder in Nederland. Na de Franse tijd ging men in sommige steden weer links rijden. Rotterdam was de laatste stad van ons land dat op 7 mei 1917 het rechts rijden weer verplicht.
Opmerkelijk: In Nederlands-Indië is het rechts rijden nooit ingevoerd. Men rijdt er links.
2
De achternaam
Achternamen bestonden in Nederland al ver voor de Franse tijd. De namen stonden alleen nergens geregistreerd. Onder Napoleon wordt de burgerlijke stand geïntroduceerd waarbij het verplicht wordt om geboortes, huwelijken en overlijden te registreren. Bij de invoering van de burgerlijke stand moeten mensen officieel hun naam bevestigen dan wel aannemen.
Officieel werd de burgerlijke stand in Nederland ingevoerd op 18 november 1811.
3
De meter, de liter en de kilo
Koning Lodewijk Napoleon maakte in 1809 de weg vrij voor de introductie van standaardmaten en gewichten.
4
De Dienstplicht
In de Franse Tijd moest iedere man van 20 jaar of ouder zich inschrijven. Door loting werd bepaald wie dienst moest nemen in het Franse leger. Na de Franse Tijd werd het en persoonlijke dienstplicht en moest in principe iedere man opkomen voor het leger.
Sinds 1997 is de opkomstplicht opgeschort. Dit betekent dat de dienstplicht weer kan worden ingevoerd indien nodig.
5
Groente in een pot(!)
Voor het voeren van oorlog was er grote behoefte aan het conserveren van voedsel. De Fransman Nicolas Appert staat te boek als de uitvinder van het inmaakproces. Appert gebruikte glazen potten. De Brit Peter Durand vond een jaar later het conservenblik uit.

Pyramide van Austerlitz foto's

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Pyramide van Austerlitz

Adres: Zeisterweg 98
Postcode en plaats: 3931 MG  Woudenberg
Regio: Utrechtse Heuvelrug
Provincie: Utrecht
Web: monumentdepyramidevanausterlitz.nl

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.
In de bossen bij Zeist, langs de N-224.
De Pyramide van Austerlitz werd begin 2000 geheel gerenoveerd en de Pyramide is toegankelijk voor publiek. Ook is er een leuke film te bekijken in het bezoekerscentrum (ook ondertiteld).
Parkeren kan bij de horecagelegenheid met speeltuin. De Pyramide ligt ca. 400 meter verderop in het bos. In de omgeving kun je prachtig wandelen.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Kijk op de kaart of gebruik dan de zoek functie op deze site.


08:14

16:34

Afnemende maan

Auguste de Marmont

Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont leefde van 20 juli 1774 tot 22 maart 1852. Na het afronden van de artillerieschool wist hij de aandacht van Napoleon op zich te vestigen, vergezelde hem op zijn veldtocht naar Egypte en werkte zichzelf in de loop der tijd op tot generaal gouverneur en later tot duc de l'Empire en uiteindelijk tot maarschalk. Samen met 559 anderen staat zijn naam gegraveerd op de zuidelijke pijler van de Arc de Triomphe in Parijs.

Woudenberg uitstapjes in de buurt

    Leuke overnachtingen Woudenberg