Zwerfsteneneiland Maarn

Zwerfsteneneiland Maarn

Zwerfsteneneiland Maarn

Maarn

Zanderij Maarn

Maarn - Het Zwerfsteneneiland Maarn ligt pal naast de snelweg A12 op de Utrechtse Heuvelrug. Dagelijks razen hier duizenden auto's voorbij. Maar de Zanderij Maarn, de zandafgraving waarin het Zwerfsteneneiland ligt, voelt aan als een kleine oase, ver weg van de drukte. Op het eiland ligt een enorme ster van zwerfkeien, allemaal uit de voorlaatste ijstijd.

5G-Hunebed

"Het is net een 5G-hunebed" grapt een van de bezoekers. Midden op het Zwerfsteneneiland staat een grote mast. Geen zendmast voor het 5G-netwerk weliswaar, maar een grote elektriciteitsmast. Verspreid over de grond liggen de grote zwerfkeien afkomstig uit de voorlaatste ijstijd. De gids vertelt met enthousiasme dat aan de stenen te zien is waar ze vandaan komen. Zo ligt er een groep stenen uit de regio rond Stockholm. Andere keien komen weer uit andere delen van Scandinavië.

Gletsjerdal

Tijdens de voorlaatste ijstijd liep er een enorme gletsjer vanuit Scandinavië tot aan de Utrechtse Heuvelrug. Met een snelheid van één centimeter per dag werden zand en keien onze kant op geduwd. Toen het ijs zich terugtrok, bleef de Utrechtse Heuvelrug over. Waar nu de zandafgraving is, lag toen een zestig meter hoge berg van zand.

Tijdens de aanleg van de spoorlijn tussen Duitsland en Utrecht, zocht men naar een laag punt in de Heuvelrug; hoe minder hoogteverschil, hoe minder er afgegraven hoefde te worden. Op deze plek, eigenlijk een soort gletsjerdal, ontstond zo de grootste zandafgraving van ons land. Restanten van een oude draaischijf herinneren nog aan de tijd dat hier het grootste rangeerterrein van Nederland lag, allemaal ten behoeve van de zandwinning.

Foto's Zwerfsteneneiland Maarn

Even waan je je in Scandinavië
Even waan je je in Scandinavië
Zwerfsteneneiland Maarn
Zwerfsteneneiland Maarn
Zwerfkeien eiland in Maarn
Zwerfkeien eiland in Maarn
Zwerfsteneneiland Maarn
Zwerfsteneneiland Maarn
Vanaf de Bergweg, vanaf de rand van de afgraving heb je een mooi overzicht
Vanaf de Bergweg, vanaf de rand van de afgraving heb je een mooi overzicht

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Zwerfsteneneiland Maarn

Adres: Bergweg
Postcode en plaats: 3951 LH  Maarn
Provincie: Utrecht
Web: Zwerfsteneneiland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.
De voormalige zandafgraving Zanderij Maarn is vrij toegankelijk. Het Zwerfsteneneiland is echter beperkt geopend. Kijk op de website voor meer informatie. Ben je in de buurt, maar is het Zwerfsteneneiland gesloten? Maak dan een rondwandeling. Vanaf de Bergweg heb je een mooi uitzicht op het eiland en pak je ook nog even de "steilste wandeltrap" van de provincie Utrecht mee.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 4 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

08:38
Zon op
16:22
Zon onder
Wassende halve maan
Wassende halve maan

Maarn uitstapjes in de buurt

Leuke overnachtingen Maarn

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland