Grebbelinie Leusden

De Grebbelinie bij Leusden

Linie lopen langs bunkers en loopgraven

Leusden - De Grebbelinie is het meest bekend van de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die meidagen van 1940 vormde de linie de belangrijkste verdedigingslijn tegen de Duitse aanvallen. Maar de geschiedenis van de linie gaat veel verder terug in de tijd.


(Tekst gaat hieronder verder)

Van Rhenen tot Spakenburg

De Grebbelinie strekt zich uit over zestig kilometer, van Rhenen tot Spakenburg. Tegenwoordig is het een groen slingerend lint door Utrecht en Gelderland waar je kunt wandelen, kano├źn en fietsen. Tussendoor kun je een stop maken bij een fort, loopgraaf of kazemat.

Aanleg van de Grebbelinie

De geschiedenis van de Grebbelinie gaat terug tot de zestiende eeuw. Bij Woudenberg werd al in 1590 een schans aangelegd met het idee om bj oorlog de omliggende gebieden onder water te zetten.
Lange tijd bleef het bij plannen totdat in 1672 de Fransen ons land invielen. Onder stadhouder Willem III werd het Franse leger verjaagd en werd besloten tot een verdedigingslinie door de Gelderse Vallei, van Rhenen tot Eemnes: de Grebbelinie.
Uiteindelijk duurde het tot 1744 voordat er echt serieus gebouwd werd. De aanleiding was een Europese oorlog die dreigde over te slaan op de Republiek.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Langesteeg (Museumbunker)
Postcode en plaats: 3831 RZ  Leusden

De beste manier om de Grebbelinie te verkennen is door een wandeltocht over de dijk, maar het is ook mogelijk om delen te ontdekken met de fiets kano.
De locatie op de kaart is de bunker aan de Langesteeg bij de brug over het Valleikanaal, waarin een piepklein museum over de Grebbelinie is gehuisvest.

Aan de verderop gelegen Aschatterkeerkade zijn een bunker en enkele stukken loopgraaf te vinden.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Grebbelinie Leusden - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
50%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
50%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
50%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Grebbelinie Leusden'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Grebbelinie Leusden


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE