Grebbelinie Leusden
De Grebbelinie bij Leusden
Leusden
Wandelen langs bunkers en loopgraven
Leusden - De Grebbelinie dankt haar bekendheid aan de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de meidagen van 1940 vormde deze linie de belangrijkste verdedigingslijn tegen Duitse aanvallen. Tevergeefs. Na een paar dagen gaf Nederland zich over. Maar de geschiedenis van de Grebbelinie gaat veel verder terug in de tijd.
Van Rhenen tot Spakenburg
De Grebbelinie strekt zich uit over zestig kilometer, van Rhenen tot Spakenburg. Tegenwoordig is het een groen slingerend lint door Utrecht en Gelderland waar je kunt wandelen, kanoën en fietsen. Tussendoor kun je een stop maken bij een fort, loopgraaf of kazemat.Aanleg van de Grebbelinie
De geschiedenis van de Grebbelinie gaat terug tot de zestiende eeuw. Bij Woudenberg werd al in 1590 een schans aangelegd met het idee om bj oorlog de omliggende gebieden onder water te zetten.Lange tijd bleef het bij plannen totdat in 1672 de Fransen ons land invielen. Onder stadhouder Willem III werd het Franse leger verjaagd en werd besloten tot een verdedigingslinie door de Gelderse Vallei, van Rhenen tot Eemnes: de Grebbelinie.
Uiteindelijk duurde het tot 1744 voordat er echt serieus gebouwd werd. De aanleiding was een Europese oorlog die dreigde over te slaan op de Republiek.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 3.5 sterren
Op basis van 2 stemmen