Vuurtoren Haamstede: 250 gulden

Vuurtoren uit het gulden tijdperk

Vuurtoren uit het gulden tijdperk

Nieuw-Haamstede

Vuurtoren van 250 piek

Nieuw-Haamstede - Tot de invoering van de Euro, in 2002, waren de Nederlandse bankbiljetten misschien wel de mooiste van de wereld. De kleuren en de mooie ontwerpen spraken tot ieders verbeelding. Naast 'Het Geeltje' (25 gulden), 'De Zonnebloem' (50 gulden) en 'De Snip' (100 gulden), was het het paarse briefje van 250 gulden een opvallende en gewilde verschijning: 'De Vuurtoren'. De 50 meter hoge vuurtoren die voor dit bankbiljet model stond, bestaat echt. De kleurige toren staat al sinds 1840 bij Haamstede op West-Schouwen in Zeeland.

Vuurtoren Haamstede: een klassieke vuurtoren

De vuurtoren dat model stond voor het bankbiljet van 250 gulden - '250 piek' in de volksmond, staat op West-Schouwen bij Haamstede. Het is een vuurtoren zoals een vuurtoren hoort te zijn! Een klassiek ontwerp met een karakteristieke lichtkoepel en mooie rood-witte banen rondom. Alsof het een lekkere zuurstok is. De banen op de vuurtoren zijn aangebracht als waarschuwing voor laag overkomende vliegtuigen.

Leuke bankbiljet weetjes

  • Negenproef - De som van alle cijfers van het serienummer van Nederlandse bankbiljetten is deelbaar door negen
  • "Twee vaten heeft Iupijn, Hij schenkt nu zuer nu zoet" - Op het bankbiljet "Vondel I" uit 1966, staat in kleine lettertjes het begin van een zin uit de Poezy van Vondel uit 1650. Op het bankbiljet "Vondel II" uit 1973 staat het tweede deel van de zin
  • Gedichten - Op het tientje de IJsvogel, ontworpen door Jaap Drupsteen, staat een gedicht van Arie van den Berg. Op het biljet van 250 gulden, de Vuurtoren, staat een gedicht van J. Slauerhoff. Op het 1000 guldenbiljet de Kievit, staat een gedicht van Koos van Zomeren
  • Eurobruggen - Wist je dat in Spijkenisse alle bruggen van de Eurobankbiljetten zijn nagebouwd?
  • Omrekenen - Om van guldens naar euro's om te rekenen, deel je het gulden bedrag door 2,20371. 250 gulden was dus destijds 113,45 euro waard

Vuurtoren Haamstede: 250 gulden foto's

Vuurtoren Haamstede in cijfers

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Vuurtoren Haamstede: 250 gulden

Adres: Vuurtoren 1
Postcode en plaats: 4328 KG  Nieuw-Haamstede
Regio: West-Schouwen
Provincie: Zeeland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Helaas. Het plein voor de vuurtoren en de vuurtoren zelf is publiekelijk niet toegankelijk. Gelukkig kun je 'em van een afstand prima zien!

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Kijk op de kaart of gebruik dan de zoek functie op deze site.


07:40

17:16

Nieuwe maan

Nederlandse bijnamen geld

Sinds de middeleeuwen tot 2002 werd in Nederland de Gulden als betaalmiddel gebruikt. 1 gulden was bij de invoering van de euro in 2002 circa 45 eurocent waard. Veel mensen betalen tegenwoordig met een pasje of telefoon. In de tijd dat er nog volop fysiek geld in omloop was hadden veel munten en bankbiljetten een bijnaam. Een overzicht van joetje tot rug:

Nederlandse bankbiljetten in het gulden tijdperk

Nederlandse munten in het gulden tijdperk

Nieuw-Haamstede uitstapjes in de buurt

    Leuke overnachtingen Nieuw-Haamstede