Zeelandbrug: Langste brug van Nederland

De eindeloze rij peilers van de Zeelandbrug. (Gezien vanaf Schouwen-Duiveland)

De eindeloze rij peilers van de Zeelandbrug. (Gezien vanaf Schouwen-Duiveland)

Zierikzee

Brug tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland

Zierikzee - De in 1965 gebouwde Zeelandbrug overbrugt de Oosterschelde tussen Zierikzee en Colijnsplaat en verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland. De Zeelandbrug heeft een lengte van 5022 meter en is daarmee al sinds jaar en dag de langste brug van Nederland. De Zeelandbrug rust op 54 pijlers die op 95 meter afstand van elkaar staan. Het ontwerp is een typisch voorbeeld van de naoorlogse wederopbouwperiode in Nederland tussen 1959-1965.

Oosterschelde Tolbrug

De Zeelandbrug, die oorspronkelijk de Oosterscheldebrug heette, was tot 1993 een tolbrug. Met de inkomsten moesten de gemaakt kosten voor worden terugverdient. De bouwkosten waren destijds 34 miljoen euro. In 1989 was de schuld weliswaar afbetaald, maar Zeeland vroeg nog eens vier jaar extra tol om zo het onderhoudsfonds aan te vullen.

Nog steeds de langste?

Feitelijk was de Zeelandbrug tot 2008 de langste brug van Nederland en werd toen ingehaald door het Viaduct HSL-zuid bij Bleiswijk dat 6 km lang is. Maar ja, is een viaduct wel een echte brug?

Langste en grootste bruggen ter wereld

De Jiaozhou baai-brug

De bijna 42 km lange zeebrug over de Jiaozhou baai in de Gele Zee in China is de allerlangste brug ter wereld. De brug verbindt de steden Qindao en Huangdao. Dankzij de nieuwe verbinding, kosten 1,1 miljard Euro, is de reistijd tussen beide steden een half uurtje korter.
Gedurende vier jaar werkten 10.000 man aan de bouw van de brug. Er was 450.000 ton staal nodig om de brug en de ruim 5000 peilers te bouwen.

The Lake Pontchartrain Causeway

Tot juni 2011 was de langste brug ter wereld te vinden in de Amerikaanse staat Louisiana. The Lake Pontchartrain Causeway is maar liefst 38,4 kilometer lang en op een doorsnee dag rijden zo'n 42.000 auto's over de brug.

Andere lange en bijzondere bruggen

Andere lange bruggen zijn de twee kilometer lange en aardbevingbestendige Parelbrug tussen Kobe en Awaji-Sjima in Japan, de Øresund brug tussen Zweden en Denemarken en de enorme brug over de Taag in Lissabon.
Bij Milau in Zuid Frankrijk is de 343 meter hoge en 2460 meter lange brug over de Tarn te vinden. Deze brug is de hoogste van Europa; de brug s iets hoger dan de Eiffeltoren in Parijs!
De grootste natuurlijke brug is de Rainbow Bridge in Glen Canyon in Utah, in de VS. De 84 meter lange en 88 meter hoge brug is ontstaan door stromend water, dat de rotsen uitgesleten heeft.

Foto's Zeelandbrug: Langste brug van Nederland

Golden Gate bridge, San Francisco. Niet de langste of de hoogste; maar wél de beroemdste en meest tot de verbeelding sprekende brug ter wereld!
Golden Gate bridge, San Francisco. Niet de langste of de hoogste; maar wél de beroemdste en meest tot de verbeelding sprekende brug ter wereld!

Info Zeelandbrug

Wat zeggen de bezoekers?

Adres en bezoekers informatie

Zeelandbrug: Langste brug van Nederland

Adres: Zeelandbrug
Postcode en plaats: Zierikzee
Provincie: Zeeland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
De Zeelandbrug overbrugt de Oosterschelde en ligt vlakbij Zierikzee. De brug verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland in de provincie Zeeland. Over de brug loopt de N256 en een fietspad.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

08:14
Zonsopkomst
18:45
Zonsondergang
Wassende maan
Wassende maan

Opvallende Nederlandse bruggen

Zierikzee uitstapjes in de buurt

Leuke overnachtingen Zierikzee

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland