Zeelandbrug: Langste brug van Nederland

Een eindeloze rij peilers van de Zeelandbrug. (Gezien vanaf Schouwen-Duiveland)

Verbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland

Zierikzee - De in 1965 gebouwde Zeelandbrug overbrugt de Oosterschelde tussen Zierikzee en Colijnsplaat en verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland. De brug met een lengte van 5022 meter is de langste brug van Nederland. De brug rust op 54 pijlers die op 95 meter afstand van elkaar staan.

Oosterschelde Tolbrug

De Zeelandbrug, die oorspronkelijk de Oosterscheldebrug heette, was tot 1993 een tolbrug. Met de inkomsten moesten de gemaakt kosten voor worden terugverdient. In 1989 was de schuld welliswaar afbetaald, maar Zeeland vroeg nog eens vier jaar extra tol om zo het onderhoudsfonds aan te vullen.

De Golden Gate Bridge in San Francisco
De Golden Gate Bridge in San Francisco. Niet de grootste, wel een van de bekendste bruggen ter wereld

Langste en grootste bruggen ter wereld

De Jiaozhou baai-brug

De bijna 42 km lange zeebrug over de Jiaozhou baai in de Gele Zee in China is de allerlangste brug ter wereld. De brug verbindt de steden Qindao en Huangdao. Dankzij de nieuwe verbinding, kosten 1,1 miljard Euro, is de reistijd tussen beide steden een half uurtje korter.
Gedurende vier jaar werkten 10.000 man aan de bouw van de brug. Er was 450.000 ton staal nodig om de brug en de ruim 5000 peilers te bouwen.

The Lake Pontchartrain Causeway

Tot juni 2011 was de langste brug ter wereld te vinden in de Amerikaanse staat Louisiana. The Lake Pontchartrain Causeway is maar liefst 38,4 kilometer lang en op een doorsnee dag rijden zo'n 42.000 auto's over de brug.

Andere lange en bijzondere bruggen

Andere lange bruggen zijn de twee kilometer lange en aardbevingbestendige Parelbrug tussen Kobe en Awaji-Sjima in Japan, de Øresund brug tussen Zweden en Denemarken en de enorme brug over de Taag in Lissabon.
Bij Milau in Zuid Frankrijk is de 343 meter hoge en 2460 meter lange brug over de Tarn te vinden. Deze brug is de hoogste van Europa; de brug s iets hoger dan de Eiffeltoren in Parijs!
De grootste natuurlijke brug is de Rainbow Bridge in Glen Canyon in Utah, in de VS. De 84 meter lange en 88 meter hoge brug is ontstaan door stromend water, dat de rotsen uitgesleten heeft.
Foto: De Golde Gate bridge in San Francisco. Niet de langste of de hoogste; maar wél de beroemdste en meest tot de verbeelding sprekende brug ter wereld!


Zeelandbrug: Langste brug van Nederland - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Zeelandbrug: Langste brug van Nederland

Adres: Zeelandbrug
Postcode en plaats: Zierikzee
Provincie: Zeeland

De Zeelandbrug overbrugt de Oosterschelde en ligt vlakbij Zierikzee. De brug verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Zierikzee uitstapjes omgeving
Watersnoodmuseum
Klimmen en abseilen boven de Oosterschelde
SGB: Stoomtrein Goes - Borsele
Werkeiland Neeltje Jans
Fruitteeltmuseum
250 gulden biljet vuurtoren
Berkenhof's Tropical Zoo en Vlindertuin
Zeefort Rammekens aan de Westerschelde
Provincie overzicht uitstapjes

Opvallende Nederlandse bruggen

De brug in Nederland met de grootste overspanning (ca. 300 meter) is de Van Brienenoordbrug over de Nieuwe Maas bij Rotterdam. De 2 boogbruggen vormen een overspanning van 325 meter.
De Magere Brug in Amsterdam dankt haar naam aan de beperkte breedte. Totdat de brug in 1871 werd vervangen door een bredere, konden 2 mensen elkaar amper passeren. De brug is ook te zien in de James Bond film Diamonds are Forever.
Een beetje Nederlands is de Koningin Emma-brug in Willemstad op Curaçao. Deze 'swingende oude dame' was vroeger een tolbrug. Alleen mensen zonder schoenen mochten gratis oversteken. De brug verbindt de Sint Annabaai Punda met Otrabanda ('andere kant'). Bijzonder is verder dat de brug een drijvende draaibrug is. Dagelijks maken zo'n 15.000 voetgangers gebruik van de brug.
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies