Zeelandbrug: Langste brug van Nederland

 • De eindeloze rij peilers van de Zeelandbrug. (Gezien vanaf Schouwen-Duiveland)

  De eindeloze rij peilers van de Zeelandbrug. (Gezien vanaf Schouwen-Duiveland)

  Zierikzee

Verbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland

Zierikzee - De in 1965 gebouwde Zeelandbrug overbrugt de Oosterschelde tussen Zierikzee en Colijnsplaat en verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland in provincie Zeeland. De brug met een lengte van 5022 meter is de langste brug van Nederland. De Zeelandbrug rust op 54 pijlers die op 95 meter afstand van elkaar staan. Het ontwerp is een typisch voorbeeld van de naoorlogse wederopbouwperiode 1959-1965.

Oosterschelde Tolbrug

De Zeelandbrug, die oorspronkelijk de Oosterscheldebrug heette, was tot 1993 een tolbrug. Met de inkomsten moesten de gemaakt kosten voor worden terugverdient. De bouwkosten waren destijds 34 miljoen euro. In 1989 was de schuld weliswaar afbetaald, maar Zeeland vroeg nog eens vier jaar extra tol om zo het onderhoudsfonds aan te vullen.

Nog steeds de langste?

Feitelijk was de Zeelandbrug tot 2008 de langste brug van Nederland en werd toen ingehaald door het Viaduct HSL-zuid bij Bleiswijk die 6 km lang is. Maar ja, is een viaduct wel een echte brug?

Langste en grootste bruggen ter wereld

De Jiaozhou baai-brug

De bijna 42 km lange zeebrug over de Jiaozhou baai in de Gele Zee in China is de allerlangste brug ter wereld. De brug verbindt de steden Qindao en Huangdao. Dankzij de nieuwe verbinding, kosten 1,1 miljard Euro, is de reistijd tussen beide steden een half uurtje korter.
Gedurende vier jaar werkten 10.000 man aan de bouw van de brug. Er was 450.000 ton staal nodig om de brug en de ruim 5000 peilers te bouwen.

The Lake Pontchartrain Causeway

Tot juni 2011 was de langste brug ter wereld te vinden in de Amerikaanse staat Louisiana. The Lake Pontchartrain Causeway is maar liefst 38,4 kilometer lang en op een doorsnee dag rijden zo'n 42.000 auto's over de brug.

Andere lange en bijzondere bruggen

Andere lange bruggen zijn de twee kilometer lange en aardbevingbestendige Parelbrug tussen Kobe en Awaji-Sjima in Japan, de Øresund brug tussen Zweden en Denemarken en de enorme brug over de Taag in Lissabon.
Bij Milau in Zuid Frankrijk is de 343 meter hoge en 2460 meter lange brug over de Tarn te vinden. Deze brug is de hoogste van Europa; de brug s iets hoger dan de Eiffeltoren in Parijs!
De grootste natuurlijke brug is de Rainbow Bridge in Glen Canyon in Utah, in de VS. De 84 meter lange en 88 meter hoge brug is ontstaan door stromend water, dat de rotsen uitgesleten heeft.

Foto's Zeelandbrug: Langste brug van Nederland

Golden Gate bridge, San Francisco. Niet de langste of de hoogste; maar wél de beroemdste en meest tot de verbeelding sprekende brug ter wereld!
Golden Gate bridge, San Francisco. Niet de langste of de hoogste; maar wél de beroemdste en meest tot de verbeelding sprekende brug ter wereld!

Info Zeelandbrug

 • Hoe lang?
  De Zeelandbrug is 5022 meter lang
 • Hoeveel rijbanen?
  De Zeelandbrug heeft 1x2 rijstroken en heeft een inhaalverbod. Iedere dag passeren zo´n 10.000 voertuigen de brug. Aan de westzijde is een smal fietspad
 • Opening Zeelandbrug
  15 december 1965 door Koningin Juliana
 • Zeelandbrug fotograferen
  De Zeelandbrug is een geliefd object voor het maken van foto´s. Een goede fotospot is op Colijnsplaat. Via de parallelweg van de N256 kom je op de Oost Zeedijk onder aan de brug

Wat zeggen de bezoekers?

Adres en bezoekers informatie

Zeelandbrug: Langste brug van Nederland

Adres: Zeelandbrug
Postcode en plaats: Zierikzee
Provincie: Zeeland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
De Zeelandbrug overbrugt de Oosterschelde en ligt vlakbij Zierikzee. De brug verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland in de provincie Zeeland. Over de brug loopt de N256 en een fietspad.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Afnemende halve maan:
06:14
21:27
Afnemende halve maan

Opvallende Nederlandse bruggen

 • De brug in Nederland met de grootste overspanning (ca. 300 meter) is de Van Brienenoordbrug over de Nieuwe Maas bij Rotterdam. De 2 boogbruggen vormen een overspanning van 325 meter
 • De Magere Brug in Amsterdam dankt haar naam aan de beperkte breedte. Totdat de brug in 1871 werd vervangen door een bredere, konden 2 mensen elkaar amper passeren. De brug is ook te zien in de James Bond film Diamonds are Forever
 • Een beetje Nederlands is de Koningin Emma-brug in Willemstad op Curaçao. Deze 'swingende oude dame' was vroeger een tolbrug. Alleen mensen zonder schoenen mochten gratis oversteken. De brug verbindt de Sint Annabaai Punda met Otrabanda ('andere kant'). Bijzonder is verder dat de brug een drijvende draaibrug is. Dagelijks maken zo'n 15.000 voetgangers gebruik van de brug