Goud zoeken in Nederland

Goudzoekerskoorts in het wilde westen van Nijverdal!

Goud, goud, goud! Goldrush in Nijverdal

Nijverdal - Nijverdal is de enige plaats in Nederland waar een heuse goldrush heeft geheerst. Aanleiding was een officiële concessie die de overheid aan 2 gelukzoekers verleende om hier grootschalig goud te gaan delven. Goudzoekerskoorts in het Klondike van Nederland. Welkom in het wilde westen van Nijverdal!


(Tekst gaat hieronder verder)

Goudmijnveld Erica

Goudzoekerspad  Nijverdal, Overijssel
Het Goudzoekerspad in Nijverdal leidt je naar gouden bergen van Overijssel
De twee mannen hadden namelijk ontdekt dat hier in de bodem goud te vinden was. Door middel van grootschalige afgraving wilden ze het goud uit de bodem halen. Nadat de concessie voor goudmijnveld Erica binnen was, konden ze gaan beginnen met het delven. Om de juiste locaties vast te stellen, begonnen ze met het nemen van grondmonsters die voor onderzoek naar een laboratorium werden gestuurd.

Broodje aap of broodje goud?

Helaas. Na het laboratorium onderzoek bleek dat het hier om goud ging dat op natuurlijke wijze overal in de bodem voorkomt. Misschien ook wel in jouw achtertuin! Winning van het goud is mogelijk, maar kost veel meer dan het oplevert. De goldrush in Nijverdal was dan ook van korte duur. Waarom de mannen dit niet eerder hadden ontdekt is onduidelijk... of zou er toch echt iets zijn geweest? Het enige dat nog refereert aan deze tijd is het Goudzoekerspad langs de spoorlijn en de Goldrush off-road triatlon.

Andere goud vindplaatsen in Nederland

Mogelijk heb je meer geluk langs de Rijn bij Spijk aan de Duitse grens. Op de strandjes aan de noord-oever van de Rijn kun je met een goudpan in het zand op de kleilaag kleine deeltjes goud vinden. Maar reken je niet rijk - je zult hard moeten werken om je reiskosten terug te verdienen.

Goudzoeken

Goud is een zacht en zeer dicht edelmetaal. De latijnse naam is Aurum (Au). Voor de meeste toepassingen wordt het gemengd met andere metalen om het harder te maken.
Goud werd lang geleden samen met kwartskristallen in aders van vulkanisch gesteente gevormd. Behalve in dit soort aders wordt goud ook in rivieren aangetroffen als gesteenten die goudaders bevatten door erosie wegslijten. Soms worden goudkristallen ook aangetroffen in goudhoudend zand en stukjes steen.

In vrijwel de gehele aardkorst komt goud in zeer lage concentraties voor, maar de hoeveelheden zijn zo klein dat commerciële winning niet mogelijk is (zoals in Nijverdal).
Zo'n tweederde van de huidige wereldproduktie komt uit Zuid-Afrika. Andere belangrijke goudproducenten zijn Australië, China, Indonesië en de de Verenigde Staten (in de staten Nevada en South Dakota).

Goudzoeken, hoe doe je dat?

Goud is zwaarder dan zand en steentjes. Eerst zeef je een schep grof zand onder stromend water. Het fijne zand dat overblijft gaat in de goudpan. Met een beetje water er bij laat je het mengsel in de pan ronddraaien en en laat je voorzichtig zand en steentjes weglopen. Opnieuw doe je er water bij en herhaal je het proces. Na enkele minuten blijft er -met een beetje geluk- restjes goud in de pan over.

Gouden bergen

Wil je zelf eens de goudkoorts oplopen, neem dan je goudpan mee op vakantie. In Europa kun je je geluk beproeven in Heiligenblut op de Alter Pocher berg in Oostenrijk. Bij dit goudzoekers dorpje wordt al sinds de 14e eeuw goud gezocht én gevonden. Je kunt hier zelf met je goudpan aan de slag en 'goud wassen' in het riviertje de Fleiss. Dichter bij huis kun je terecht op het Stavelot massief in de Belgische Ardennen.
Ook in Zweden, bij ondermeer het plaatsje Ädelfors, kun je met een beetje geluk flintertjes goud uit de bodem halen.

Gouden pad

Wanneer je in een rivier naar goud wilt zoeken, richt je dan op de binnenbocht van de rivierbedding. Vervolgens trek je een rechte lijn naar de volgende binnenbocht. Dit is je 'gouden pad'. Het vinden van ijzer en andere metalen kan wijzen op de aanwezigheid van goud. Doorzoeken dus!

Adres en bezoekers informatie
Adres: Goudzoekerspad
Postcode en plaats: 7441 GZ  Nijverdal


Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt 1 uur
Wil je meer weten over goldpanning? Kijk dan eens op de website van de Nederlandse Goudpan Vereniging www.goldpanning.nl

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Goud zoeken in Nederland - Beoordeling door bezoekers
  • ja en dan dan moet je het nog gaan filteren en je moet het smelten en dit is nogal niet makkelijk

  • ook op de aansluitingspunten van diverse geluid/videokaarten alsmede geheugenstrips zit goud. leg het spul in zoutzuur (10% kun je overal kopen) en het goud laat los( doordat je het koper onder het goud oplost) zo heb ik al een aardige hoeveelheid gespaart

  • heb goud gevonden in PCU van oude computers maar het is niet veel iets van 0,058 eurocent bij elkaar

  • Bij de juwelier maak je meer kans denk ik, maar mocht je wat vinden laat het hier dan weten :-)

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
20%
Bewolkt:
30%
Regen:
40%
Sneeuw:
10%
Wanneer? Voorjaar:
20%
Zomer:
20%
Najaar:
20%
Winter:
40%
Met wie? Samen
10%
Met kleine kinderen
20%
Met tieners
0%
Groep:
10%
Alleen:
60%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Goud zoeken in Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Goud zoeken in Nederland


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Tekst gaat hieronder verder)
Nijverdal uitstapjes omgeving
Sallandse Heuvelrug
American Motorcycle Museum
Rusluie Vriezenveen
De Nachtwacht van Dalfsen
Deventer stedentrip
Top Secret: IJssellinie Olst
MORE. Museum voor MOdern REalisme
Landgoed Anningahof
(Tekst gaat hieronder verder)


e-waste

e-waste

Goud zoeken kan ook dichter bij huis. In electronisch apparaten zoals telefoons en computers zitten kleine hoeveelheden goud en andere kostbare metalen verwerkt. Maar voordat je aan het slopen begint, de hoeveelheden zijn zo klein dat het niet de moeite waard is. Ook zijn er chemicaliën nodig die niet echt gezond zijn. Gewoon wegbrengen om te laten recyclen is een betere optie!
Overnachten

Fort Knox Amsterdam

Ons eigen Fort Knox ligt aan het Frederiksplein in Amsterdam. In de kelders ligt een deel van het Nederlandse goud opgeslagen. Aan het begin van WO2 belandde een deel van de goudvoorraad van het Rotterdamse filiaal bij de evacuatie te water. Een Duitse mijn blies Stoomloodsvaartuig 19 op dat met het goud onderweg was naar een Brits fregat dat buitengaats lag te wachten. De Nazi's wisten een groot deel van het goud op te vissen, maar er ligt nog steeds een deel op de bodem van de Nieuwe Waterweg. In 1946 nam een baggeraar een van de gevonden goudbroodjes mee naar huis tot hij er mee gesnapt werd en in de cel belandde. Naar het schijnt zijn er nog 9 goudstaven van elk 12.5 kilo zoek. Het goud ligt vermoedelijk ergens tussen Vlaardingen en Maassluis. Wie weet wat hier nog op de bodem van de Nieuwe Waterweg ligt te wachten op een eerlijke vinder...

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE