Goud zoeken in Nederland

Goudzoekerskoorts in het wilde westen van Nijverdal!

Goud, goud, goud! Goldrush in Nijverdal

Nijverdal - Nijverdal is de enige plaats in Nederland waar een heuse goldrush heeft geheerst. Aanleiding was een officiële concessie die de overheid aan 2 gelukzoekers verleende om hier grootschalig goud te gaan delven. Goudzoekerskoorts in het Klondike van Nederland. Welkom in het wilde westen van Nijverdal!

Goudmijnveld Erica

Goudzoekerspad  Nijverdal, Overijssel
Het Goudzoekerspad in Nijverdal leidt je naar gouden bergen van Overijssel
De twee mannen hadden namelijk ontdekt dat hier in de bodem goud te vinden was. Door middel van grootschalige afgraving wilden ze het goud uit de bodem halen. Nadat de concessie voor goudmijnveld Erica binnen was, konden ze gaan beginnen met het delven. Om de juiste locaties vast te stellen, begonnen ze met het nemen van grondmonsters die voor onderzoek naar een laboratorium werden gestuurd.

Broodje aap of broodje goud?

Helaas. Na het laboratorium onderzoek bleek dat het hier om goud ging dat op natuurlijke wijze overal in de bodem voorkomt. Misschien ook wel in jouw achtertuin! Winning van het goud is mogelijk, maar kost veel meer dan het oplevert. De goldrush in Nijverdal was dan ook van korte duur. Waarom de mannen dit niet eerder hadden ontdekt is onduidelijk... of zou er toch echt iets zijn geweest? Het enige dat nog refereert aan deze tijd is het Goudzoekerspad langs de spoorlijn en de Goldrush off-road triatlon.

Andere goud vindplaatsen in Nederland

Mogelijk heb je meer geluk langs de Rijn bij Spijk aan de Duitse grens. Op de strandjes aan de noord-oever van de Rijn kun je met een goudpan in het zand op de kleilaag kleine deeltjes goud vinden. Maar reken je niet rijk - je zult hard moeten werken om je reiskosten terug te verdienen.

Goudzoeken

Goud is een zacht en zeer dicht edelmetaal. De latijnse naam is Aurum (Au). Voor de meeste toepassingen wordt het gemengd met andere metalen om het harder te maken.
Goud werd lang geleden samen met kwartskristallen in aders van vulkanisch gesteente gevormd. Behalve in dit soort aders wordt goud ook in rivieren aangetroffen als gesteenten die goudaders bevatten door erosie wegslijten. Soms worden goudkristallen ook aangetroffen in goudhoudend zand en stukjes steen.

In vrijwel de gehele aardkorst komt goud in zeer lage concentraties voor, maar de hoeveelheden zijn zo klein dat commerciële winning niet mogelijk is (zoals in Nijverdal).
Zo'n tweederde van de huidige wereldproduktie komt uit Zuid-Afrika. Andere belangrijke goudproducenten zijn Australië, China, Indonesië en de de Verenigde Staten (in de staten Nevada en South Dakota).

Goudzoeken, hoe doe je dat?

Goud is zwaarder dan zand en steentjes. Eerst zeef je een schep grof zand onder stromend water. Het fijne zand dat overblijft gaat in de goudpan. Met een beetje water er bij laat je het mengsel in de pan ronddraaien en en laat je voorzichtig zand en steentjes weglopen. Opnieuw doe je er water bij en herhaal je het proces. Na enkele minuten blijft er -met een beetje geluk- restjes goud in de pan over.

Gouden bergen

Wil je zelf eens de goudkoorts oplopen, neem dan je goudpan mee op vakantie. In Europa kun je je geluk beproeven in Heiligenblut op de Alter Pocher berg in Oostenrijk. Bij dit goudzoekers dorpje wordt al sinds de 14e eeuw goud gezocht én gevonden. Je kunt hier zelf met je goudpan aan de slag en 'goud wassen' in het riviertje de Fleiss. Dichter bij huis kun je terecht op het Stavelot massief in de Belgische Ardennen.
Ook in Zweden, bij ondermeer het plaatsje Ädelfors, kun je met een beetje geluk flintertjes goud uit de bodem halen.

Gouden pad

Wanneer je in een rivier naar goud wilt zoeken, richt je dan op de binnenbocht van de rivierbedding. Vervolgens trek je een rechte lijn naar de volgende binnenbocht. Dit is je 'gouden pad'. Het vinden van ijzer en andere metalen kan wijzen op de aanwezigheid van goud. Doorzoeken dus!


Goud zoeken in Nederland - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
18%
Bewolkt:
27%
Regen:
45%
Sneeuw:
9%
Wanneer? Voorjaar:
18%
Zomer:
18%
Najaar:
18%
Winter:
45%
Met wie? Samen
9%
Met kleine kinderen
18%
Met tieners
0%
Groep:
9%
Alleen:
64%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Goud zoeken in Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Goud zoeken in Nederland

Adres: Goudzoekerspad
Postcode en plaats: 7441 GZ  Nijverdal
Provincie: Overijssel

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.
Wil je meer weten over goldpanning? Kijk dan eens op de website van de Nederlandse Goudpan Vereniging www.goldpanning.nl
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Nijverdal uitstapjes omgeving
Sallandse Heuvelrug
American Motorcycle Museum
Rusluie Vriezenveen
De Nachtwacht van Dalfsen
Deventer stedentrip
Top Secret: IJssellinie Olst
MORE. Museum voor MOdern REalisme
Landgoed Anningahof
Provincie overzicht uitstapjes

e-waste
e-waste

Goud en e-waste

Goud zoeken kan ook dichter bij huis. In electronisch apparaten zoals telefoons en computers zitten kleine hoeveelheden goud en andere kostbare metalen verwerkt zoals kobalt en koper. Maar voordat je aan het slopen begint, de hoeveelheden zijn zo klein dat het niet de moeite waard is. Ook zijn er chemicaliën nodig die niet echt gezond zijn. Gewoon wegbrengen om te laten recyclen is een betere optie!
Wist je trouwens dat recyclen veel efficiënter is dan goud delven? Als individu zul je er niet rijk van worden, maar op grote schaal zit er een fortuin aan zeldzame metalen in oude apparatuur en is het wel degelijk interessant om te recyclen:
  • Uit 1 ton gouderts haal je 3 gram goud
  • Uit 1 ton gsm telefoons haal je 300 gram goud
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids

Fort Knox Amsterdam

Ons eigen Fort Knox ligt aan het Frederiksplein in Amsterdam. In de kelders ligt een deel van het Nederlandse goud opgeslagen. Aan het begin van WO2 belandde een deel van de goudvoorraad van het Rotterdamse filiaal bij de evacuatie te water. Een Duitse mijn blies Stoomloodsvaartuig 19 op dat met het goud onderweg was naar een Brits fregat dat buitengaats lag te wachten. De Nazi's wisten een groot deel van het goud op te vissen, maar er ligt nog steeds een deel op de bodem van de Nieuwe Waterweg. In 1946 nam een baggeraar een van de gevonden goudbroodjes mee naar huis tot hij er mee gesnapt werd en in de cel belandde. Naar het schijnt zijn er nog 9 goudstaven van elk 12.5 kilo zoek. Het goud ligt vermoedelijk ergens tussen Vlaardingen en Maassluis. Wie weet wat hier nog op de bodem van de Nieuwe Waterweg ligt te wachten op een eerlijke vinder...

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies