Koningin Wilhelmina terug uit ballingschap

Het monument in Eede aan het Wilhelminapleintje

De eerste stap op Nederlands grondgebied

Eede - Het is een minuut voor half een 's middags, dinsdag 13 maart 1945. Het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland komt steeds dichterbij en sommige delen van ons land, zoals Zeeland, zijn al bevrijd van de Duitse bezetter.

Wilhelmina terug op Nederlandse bodem

Koningin Wilhelmina keert terug uit ballingschap
Terugkeer in Nederland
Een bijzonder moment is het wanneer koningin Wilhelmina terug komt uit ballingschap en voor het eerst sinds 1940 weer voet zet op vaderlandse bodem. Het gebeurt in Eede, een piepklein plaatje aan de Belgische grens in Zeeuws Vlaanderen. Tussen het Duitse en het Canadese leger is in dit deel van Nederland zware strijd geleverd aan het einde van de oorlog.

Grenslijn van meel

Bij gebrek aan een duidelijke grenslijn, en bij gebrek aan verf om de grens te markeren, werd vanuit een nabijgelegen molen vers meel aangerukt om zo de grenslijn aan te geven.
Op het Wilhelminaplein in Eede is een monument ingericht ter herinnering aan dit bijzondere moment aan het einde van de oorlog.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Wilhelminapleintje
Postcode en plaats: Eede
Provincie: Zeeland


Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,25 uur.
Op de Belgische grens in Eede, Zeeuws Vlaanderen.

Koningin Wilhelmina terug uit ballingschap - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Koningin Wilhelmina terug uit ballingschap

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE