Druppelende watertoren Oostburg

  • Watertoren Oostburg. Nat van buiten - droog van binnen

    Watertoren Oostburg. Nat van buiten - droog van binnen

    Oostburg

Droog van binnen, nat van buiten

Oostburg - Een watertoren is een tot de verbeelding sprekend bouwwerk. Niet alleen vanwege haar afmetingen, maar ook vanwege het idee dat de toren zorgt voor water uit de kraan. De watertoren van Oostburg is ook hoog, maar herbergt gasten terwijl het water met grote druppels langs de buitenkant naar beneden sijpelt...

19e eeuwse toren

De watertoren van Oostburg, ook een opvallende verschijning op de Midgetgolfbaan
Veel watertorens stammen uit de 19e eeuw en werden gebouwd om een continue druk op de waterleiding te garanderen. Afhankelijk van het verzorgingsgebied zijn de reservoirs in de meeste torens op een hoogte van 20 à  30 meter gebouwd, maar er zijn ook wel reservoirs op 50 meter hoogte.

In Nederland zijn nog zo'n 200 watertorens, maar door nieuwe technieken raken steeds meer torens buiten gebruik en moet er naar een nieuwe bestemming worden gezocht.
Foto: De watertoren van Oostburg, ook een opvallende verschijning op de midgetgolfbaan

Hoogste punt van West Zeeuws-Vlaanderen

De 55 meter hoge watertoren van Oostburg is het hoogste punt van West Zeeuws-Vlaanderen. De toren werd in 1950 gebouwd naar een ontwerp van architect A.J. van Eck. De diameter op de begane grond is 17 meter. De watertoren wordt tegenwoordig gebruikt als Bed & Breakfast.
In de toren bevinden zich vijf betonnen reservoirs die variëren in grootte tussen 320m³ en 715m³. De trap loopt tussen de buitenschil en de reservoirs.

De watertoren is de tweede van Oostburg. De eerste watertoren werd in 1944 verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De grote waterdruppels die over de buitenkant naar beneden lijken te stromen zijn een kunstwerk van Johnny Beerens uit Breskens en is in 1995 gemaakt in opdracht van de Gemeente Oostburg.

Hoogste B&B

De watertoren van Oostburg is nu in gebruik als Bed & Breakfast. Gasten kunnen slapen op niveau in een waterkelder en ontbijten op het hoogste punt van West-Zeeuws-Vlaanderen.

Met dank aan Bed & Breakfast Watertoren Oostburg

Wat zeggen de bezoekers?

  • Dit bezoek was alweer een paar jaar geleden toen het schilderwerk net klaar was. Nog gesproken met Johnnie Beerens bovenop de toren. Ik vind het echt de moeite waard om nog eens de toren te beklimmen, vooral omdat ik ook bij de “vrienden van de watertoren” behoor. Jammer dat ik niets meer verneem over het een en ander over de toren, temeer omdat ik ook een “vriend” ben. Waar zijn mijn “vrienden”! Toch in gedachten een warme handdruk. Matthijs van den Brink


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Druppelende watertoren Oostburg

Adres: Bredestraat 67
Postcode en plaats: 4501 EB  Oostburg
Provincie: Zeeland
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
06:13
21:30
Laatste kwartier