Het Zwin

Het Zwin in Zeeuws Vlaanderen

Natuurgebied met uitzicht op de zeeschepen

Retranchement - Ingeklemd tussen Cadzand, misschien wel de lelijkste badplaats van Nederland, het drukke scheepvaartverkeer naar de havens van Vlissingen, Terneuzen, Gent en Antwerpen en de grauwe flats van Knokke Heist aan de overzijde van de Belgisch-Nederlandse grens, ligt een klein pareltje: 't Zwin.

Middeleeuwen

In de Middeleeuwen was het Zwin de levensader voor Brugge. Via de zeearm konden de handelsschepen de stad makkelijk bereiken. Ook Sluis en Aardenbug profiteerden in die tijd van de zeearm.

Retranchement

Tijdens de Tachtigjarige oorlog liet Prins Maurits aan de oostzijde van de monding een verdedigingslinie bouwen. Fort Nassau en Fort Oranje bestonden ieder uit aarden wallen met een dubbele gracht; een zogeheten Retranchement. Bij de forten ontstond een dorpje, het huidige plaatsje Retranchement.

Het dichtslibben van de monding van het Zwin bracht grote verandering. De schepen konden Brugge en de andere steden niet meer bereiken en handel stortte in en bracht een einde aan een periode van welvaart.

Natuurgebied

In 1872 werd een groot stuk van de verzande monding van het Zwin ingepolderd. Een gebied van ongeveer 250 ha bleef over en door de Zwingeul is er nog steeds een verbinding met de zee.

Ongeveer 20% van 't Zwin ligt op Nederlands grondgebied. Het andere deel ligt in Belgiƫ. De kranen in de verte zijn van de haven van Zeebrugge.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Gerrit van Hoekestraat 2
Postcode en plaats: 4525 NH  Retranchement

Het bezoekerscentrum is in de winter gesloten. Maar 't Zwin is het gehele jaar door toegankelijk.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Het Zwin - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
100%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Het Zwin'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Het Zwin


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE