Capitulatie Nederland 1940

Overgave aan Duitsland, getekend in Rijsoord

Ridderkerk-Rijsoord - Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel. Deze tekst is te lezen op het monument voor het Christelijke schooltje aan de Rijksstraatweg in Rijsoord. Vijf dagen na het begin van de Tweede Wereldoorlog, op een dag in mei, vond in het schooltje een belangrijke historische gebeurtenis plaats.

Neutraal Nederland?

Gedurende de Eerste Wereldoorlog was Nederland een neutraal land. Toen Duitsland in 1939 Polen binnenviel en daarmee de tweede wereldoorlog uitbrak, verklaarde Nederland zich opnieuw neutraal. Ondanks deze verklaring vielen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnen. Hoewel Nederland op een aantal plaatsen weerstand wist te bieden (onder meer bij de Grebbeberg en bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk) was de overmacht te groot voor het slecht bewapende Nederlandse leger. Nadat Rotterdam door de Duitsers was gebombardeerd, gaf Nederland zich over.

Generaal Winkelman

Op 15 mei 1940, slechts vijf dagen na het uitbreken van de oorlog in Nederland, tekende de toenmalige opperbevelhebber van het Nederlandse leger, generaal Winkelman, in deze school te Rijsoord de capitulatie van Nederland.

Vanaf die woensdag in mei, zou Nederland bijna vijf jaar lang onder Duits gezag komen te staan.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Capitulatie Nederland 1940

Adres: Johannes Post School Rijksstraatweg 101
Postcode en plaats: 2988 BB  Ridderkerk-Rijsoord
Provincie: Zuid-Holland
Telefoon: +31(0)180-499845
Web: De website van het museum
Het museum is beperkt geopend. Let op de openingstijden op de website van het museum. In het museum is tevens een planetarium gevestigd.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
07:28

Zonsondergang:
17:22

Ridderkerk-Rijsoord uitstapjes in de buurt

Leuke overnachtingen Ridderkerk-Rijsoord

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland