Capitulatie Nederland 1940

De capitulatie voor de Duitsers in de Johannes Post School. Rijsoord, 1940

Overgave aan Duitsland, getekend in Rijsoord

Ridderkerk-Rijsoord - Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel. Deze tekst is te lezen op het monument voor het Christelijke schooltje aan de Rijksstraatweg in Rijsoord. Vijf dagen na het begin van de Tweede Wereldoorlog, op een dag in mei, vond in het schooltje een belangrijke historische gebeurtenis plaats.

Neutraal Nederland?

Gedurende de Eerste Wereldoorlog was Nederland een neutraal land. Toen Duitsland in 1939 Polen binnenviel en daarmee de tweede wereldoorlog uitbrak, verklaarde Nederland zich opnieuw neutraal. Ondanks deze verklaring vielen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnen. Hoewel Nederland op een aantal plaatsen weerstand wist te bieden (onder meer bij de Grebbeberg en bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk) was de overmacht te groot voor het slecht bewapende Nederlandse leger. Nadat Rotterdam door de Duitsers was gebombardeerd, gaf Nederland zich over.

Generaal Winkelman

Op 15 mei 1940, slechts vijf dagen na het uitbreken van de oorlog in Nederland, tekende de toenmalige opperbevelhebber van het Nederlandse leger, generaal Winkelman, in deze school te Rijsoord de capitulatie van Nederland.

Vanaf die woensdag in mei, zou Nederland bijna vijf jaar lang onder Duits gezag komen te staan.


Capitulatie Nederland 1940 - Beoordeling door bezoekers
  • In het planetarium tijdens de presentatie 01-06-2019 van het bombardement mei 1940 was ik die kleine jongen weer die in Rotterdam stond ik beleefde alles opnieuw en heb zitten janken als een klein kind en ik ben nu bijna 90 jaar

  • Een bezoek aan deze school is zeer de moeite waard, een ongelofelijke prestatie van een aantal mensen die het "project" gemaakt hebben tot wat het nu is : reconstructie van de Capitulatie van 1940 is het zelfde lokaal als waar deze feitelijk getekend is, een schoolklas is oude glorie, een tocht met een fluisterboot over de Waal, het planetarium met projecties in eigen beheer gemaakt en de tijdmachine.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
71%
Bewolkt:
14%
Regen:
14%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
43%
Zomer:
14%
Najaar:
43%
Winter:
0%
Met wie? Samen
43%
Met kleine kinderen
14%
Met tieners
0%
Groep:
14%
Alleen:
29%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Capitulatie Nederland 1940'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Capitulatie Nederland 1940

Adres: Johannes Post School Rijksstraatweg 101
Postcode en plaats: 2988 BB  Ridderkerk-Rijsoord
Provincie: Zuid-Holland

Telefoon: +31(0)180-499845
Web: De website van het museum
Het museum is beperkt geopend. Let op de openingstijden op de website van het museum. In het museum is tevens een planetarium gevestigd.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies