Capitulatie Nederland 1940

De capitulatie voor de Duitsers in de Johannes Post School. Rijsoord, 1940

Overgave aan Duitsland, getekend in Rijsoord

Ridderkerk-Rijsoord - Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel. Deze tekst is te lezen op het monument voor het Christelijke schooltje aan de Rijksstraatweg in Rijsoord. Vijf dagen na het begin van de Tweede Wereldoorlog, op een dag in mei, vond in het schooltje een belangrijke historische gebeurtenis plaats.

Neutraal Nederland?

Gedurende de Eerste Wereldoorlog was Nederland een neutraal land. Toen Duitsland in 1939 Polen binnenviel en daarmee de tweede wereldoorlog uitbrak, verklaarde Nederland zich opnieuw neutraal. Ondanks deze verklaring vielen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnen. Hoewel Nederland op een aantal plaatsen weerstand wist te bieden (onder meer bij de Grebbeberg en bij Kornwerderzand op de Afsluitdijk) was de overmacht te groot voor het slecht bewapende Nederlandse leger. Nadat Rotterdam door de Duitsers was gebombardeerd, gaf Nederland zich over.

Generaal Winkelman

Op 15 mei 1940, slechts vijf dagen na het uitbreken van de oorlog in Nederland, tekende de toenmalige opperbevelhebber van het Nederlandse leger, generaal Winkelman, in deze school te Rijsoord de capitulatie van Nederland.

Vanaf die woensdag in mei, zou Nederland bijna vijf jaar lang onder Duits gezag komen te staan.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Johannes Post School Rijksstraatweg 101
Postcode en plaats: 2988 BB  Ridderkerk-Rijsoord

Telefoon: +31(0)180-499845
Web: De website van het museum
Het museum is beperkt geopend. Let op de openingstijden op de website van het museum. In het museum is tevens een planetarium gevestigd.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Capitulatie Nederland 1940 - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
67%
Bewolkt:
17%
Regen:
17%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
33%
Zomer:
17%
Najaar:
50%
Winter:
0%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
17%
Met tieners
0%
Groep:
17%
Alleen:
17%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Capitulatie Nederland 1940'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Capitulatie Nederland 1940


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE