Biesbosch MuseumEiland
De Biesbosch
Werkendam
Bezoekerscentrum van NP De Biesbosch
Werkendam - De Biesbosch is een doolhof van kreken en eilanden. De combinatie van zoet water en getij maakt het gebied bijzonder. Het Biesbosch MuseumEiland is het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Biesbosch. Het bijzonder vormgegeven gebouw vertelt het verhaal van het ontstaan, van de Sint-Elisabethsvloed in 1421 tot nu en is tevens een prima punt om het gebied te verkennen.
St. Elisabethsvloed
In de nacht van 18 op 19 november 1421, de naamdag van St. Elisabeth, beukte er een zware noordwesterstorm op de dijken van de Groote Waard. De dijken bezweken onder het geweld van wind en water en de vruchtbare landbouwgrond maakte plaats voor een ondiepe binnenzee.Droogleggen van de Biesbosch bleek te moeilijk en zo ontstond er een uniek zoetwatergetijdengebied met kreken, begroeide slikplaten en wilgenbossen. Nu is het waterrijke gebied het perfecte woongebied van de bever.
Biesbosch bevers
Bevers komen voor in het overgangsgebied tussen land en water zoals moerassen en langs meren en rivieren. De bever voelt zich dan ook prima thuis in de Biesbosch. Een bever spotten is niet eenvoudig, maar als je oplet zie je overal de sporen van het grootste knaagdier van Europa: bomen die in v-vorm zijn afgeknaagt of een glijbaantje van modder aan de waterkant. De meeste kans om de bevers in het echt te zin is in de schemer aan de waterrand.Hoewel de bever een landzoogdier is, brengt hij veel tijd door in het water. Bijzonder is dat hij zijn grote tanden gebruikt om hele bomen door te knagen. Een 25 centimeter dikke boom kan deze bouwer binnen vier uur doorknagen. Daarnaast kan hij tien keer zijn eigen lichaamsgewicht verslepen. Op één dag. De takken van de omgeknaagde bomen gebruikt de bever voor zijn burcht waar hij solitair of met een kleine familie woont. Eenmaal samen blijft een bever voor de rest van zijn leven met dezelfde partner.
Kenmerken Bever
- Gewicht - 15 tot 35 kilo
- Grootte - 70 tot 100 meter
- Leeftijd - 8 tot 12 jaar
- Voedsel - De bever eet plantaardig zoals bast, zachte boomsoorten en waterplanten
- Sporen - Behalve afgeknaagde boomstammen laat de bever pootafdrukken met vijf tenen en een duidelijk sleepspoor achter. Wel wist zijn platte staart de sporen weer deels uit
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 4 sterren
Op basis van 1 stemmen
Wat zegt Nick?
Redacteur hotspotholland.nl
Mijn mooiste Biesbosch ervaring? Met een kano het natuurgebied verkennen. Zo kom je op de mooiste en meest afgelegen plekjes. Net een safari! Het voordeel is ook dat je je heel stil kunt voortbewegen - ideaal als je dieren wilt spotten. Wij waren er in mei en stonden versteld van het aantal dieren dat we zo vanuit de boot zagen. We tellen: 2 bevers (waarvan eentje boos om onze kano zwom en met z'n staart op het water klapperde, een ree, ontelbare vogels en het hoogtepunt... een zeearend.