Vakantie Schier: rust én fantastisch strand

Lekker struinen in de duinen van Schiermonnikoog

Leuke dingen doen en uitstapjes op Schier

Schiermonnikoog - Schiermonnikoog heeft het breedste strand van Europa. Het eiland is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en strandgangers die van rust houden. Het hele eiland is een groot Nationaal Park en staat onder beheer van Natuurmonumenten. Het enige dorp op het eiland heet -net als het eiland- Schiermonnikoog. Het is een aangenaam plaatsje met mooie huisjes. De mooiste gebieden op het eiland zijn de Kobbeduinen, Balg en de kwelder.

Het breedste strand van Europa

Het eindeloze strand van Schiermonnikoog

Het strand van Schiermonnikoog strekt zich uit over de hele noord- en westkust van het eiland en is op sommige plaatsen honderden meters breed. Het populairste strand ligt bij paal 7, aan het einde van de Prins Bernhardweg. In de zomermaanden wordt dit deel door strandwachten bewaakt. Naaktrecreatie op het strand is toegestaan, behalve tussen paal 2 en 7.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Afgezien van het dorp en de polder is Schiermonnikoog een groot Nationaal Park. Over het eiland lopen verschillende fiets- en wandelpaden.

Friesland of Groningen?

Schiermonnikoog behoort formeel to de provincie Friesland, maar door zeestromingen verdwijnt er aan de Friese kant langzaam maar zeker zand dat aan de Groningse kant weer wordt toegevoegd. Zo ligt Schiermonnikoog tegenwoordig geografisch gezien al gedeeltelijk in Groningen. Dennenbos, helmaanplant en zandsupplatie moet grootschalige verplaatsing voorkomen.

Specialiteiten van 't Wad

Appeltjes van Schier

Van Cranberry's tot schapenwollen dekbedden. Ieder Waddeneiland heeft zo haar eigen specialiteiten. Sinds een aantal jaar heeft Schiermonnikoog een nieuwe specialiteit: de Ambro. Door fietsers en wandelaars weggegooide klokhuizen groeiden uit tot appelbomen en daar kunnen nu de vruchten van worden geplukt.

Het dorpje Schiermonnikoog

Aankomsthaven voor de veerboot uit Lauwersoog

Het dorpje Schiermonnikoog is de enige plaats op het eiland. Achter de dijk ligt een kleine jachthaven die alleen bij hogwater toegankelijk is. De buiten het dorpje gelegen veerdam reikt tot in de diepe vaargeul waardoor de veerboot uit Lauwersoog de hele dag kan aanleggen.

Twee vuurtorens

Als enige Waddeneiland

Het was Koning Willem III die in 1853 op Schiermonnikoog twee vuurtorens liet bouwen. Door de lichten van beide torens wisten de stuurlui dat het veilig was om langs het eiland de Waddenzee binnen te varen. Aan het begin van de 20ste eeuw kreeg de noordertoren (rood) een roterende lens waarmee de zuidertoren (wit) bij het dorp overbodig werd. Deze toren werd omgebouwd tot watertoren.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: 9166  Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is autoluw. De auto moet je op de vaste wal achterlaten

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Vakantie Schier: rust én fantastisch strand - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Vakantie Schier: rust én fantastisch strand


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Schiermonnikoog uitstapjes omgeving
De noordelijkste telefooncel (is er niet meer)
Wadlopen Engelsmanplaat
Spookdorp in het Lauwersmeergebied
Simonszand
Startpunt Pieterpad
Zeehondencentrum Pieterburen
Keerpunt Dokkum: laatste stempelpost voor de Finish
Rottumerplaat

Schiermonnikoog praktisch

Overtocht - Vanuit Lauwersoog in Groningen wordt een geregelde veerdienst met Schiermonnikoog onderhouden. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten.
Auto mee? - Schiermonnikoog is autoluw. De auto kan geparkeerd worden in Lauwersoog.
Belangrijkste plaats - Schiermonnikoog is de enige plaats op het eiland. In het dorp zijn alle winkels van het eiland te vinden
Inwoners - Bijna 1000 inwoners
Afstanden - Schiermonnikoog is ca. 15 km lang en 3 km breed
Oppervlakte - Het eiland Schiermonnikoog is slechts 39 km² groot.
Vuurtoren - De vuurtoren van Schiermonnikoog is te herkennen aan vier lichtflitsen per 20 seconden.
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE