Schiermonnikoog: rust én fantastisch strand

Lekker struinen in de duinen van Schiermonnikoog

Lekker struinen in de duinen van Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

100% geluk aan zee: Wat te doen op Schier?

Schiermonnikoog - Wat te doen op Schiermonnikoog? De grootste bezienswaardigheid is het strand. Schiermonnikoog heeft namelijk het breedste strand van Europa. Dit supersize strand verveelt nooit! Het Waddeneiland is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en strandgangers die van rust houden, want Schiermonnikoog is het meest stille eiland van allemaal. Schiermonnikoog is één groot Nationaal Park. De ongerepte natuur staat dan ook voorop. Het enige dorp op het eiland heet Schiermonnikoog -net als het eiland zelf. Het is een aangenaam dorpje met mooie huisjes. De mooiste gebieden op het eiland Schiermonnikoog zijn de Kobbeduinen, Balg en de kwelder. Maar ontdek het vooral zelf!

Het eindeloze strand van Schiermonnikoog

Het breedste strand van Europa

Het strand van Schiermonnikoog strekt zich uit over de hele noord- en westkust van het eiland en is op sommige plaatsen honderden meters breed. Het populairste deel van het strand ligt bij paal 7, aan het einde van de Prins Bernhardweg. In de zomermaanden wordt dit deel door strandwachten bewaakt. Naaktrecreatie op het strand is toegestaan, behalve tussen paal 2 en 7.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Afgezien van het dorp en de polder is Schiermonnikoog een groot Nationaal Park. Over het eiland lopen verschillende fiets- en wandelpaden.
De fiets is overigens het beste vervoermiddel om het eiland te ontdekken. Je kunt er eentje huren in de haven en met gemak fiets je langs alle mooie plekjes en bezienswaardigheden.

Bunker Wassermann

Bunker Wassermann is onderdeel van de Atlantikwal en stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Destijds stond op het hoogste duin van Schiermonnikoog een radarpost. Tegenwoordig is de Wassermann ingericht als uitkijkpost en vrij toegankelijk. Vanaf de Wassermann loopt een voetpad naar begraafplaats Vredenhof.
Aan de Prins Bernhardweg

Specialiteiten van 't Wad

Appeltjes van Schier

Van cranberry's tot schapenwollen dekbedden. Ieder Waddeneiland heeft zo haar eigen specialiteiten. Sinds een aantal jaar heeft Schiermonnikoog een nieuwe specialiteit: de Ambro. Door fietsers en wandelaars weggegooide klokhuizen groeiden uit tot appelbomen en daar kunnen nu de vruchten van worden geplukt.

Het dorpje Schiermonnikoog

Aankomsthaven voor de veerboot uit Lauwersoog

Het dorpje Schiermonnikoog is de enige plaats op het eiland. Achter de dijk ligt een kleine jachthaven dat alleen bij hoogwater toegankelijk is. De buiten het dorpje gelegen veerdam reikt tot in de diepe vaargeul waardoor de veerboot uit Lauwersoog de hele dag kan aanleggen.

Twee vuurtorens

Als enige Waddeneiland

Het was Koning Willem III die in 1853 op Schiermonnikoog twee vuurtorens liet bouwen. Door de lichten van beide torens wisten de stuurlui dat het veilig was om langs het eiland de Waddenzee binnen te varen. Aan het begin van de 20ste eeuw kreeg de Noordertoren (rood) een roterende lens waarmee de zuidertoren (wit) bij het dorp overbodig werd. Deze toren werd omgebouwd tot watertoren.

Schiermonnikoog: rust én fantastisch strand foto's

Schiermonnikoog praktisch

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Schiermonnikoog: rust én fantastisch strand

Postcode en plaats: 9166  Schiermonnikoog
Regio: Schiermonnikoog
Provincie: Waddeneilanden

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 72 uur.
Schiermonnikoog is autoluw. De auto moet je op de vaste wal in de veerhaven van Lauwersoog achterlaten

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Kijk op de kaart of gebruik dan de zoek functie op deze site.


08:47

16:10

Wassende maan

Friesland of Groningen?

Schiermonnikoog behoort formeel to de provincie Friesland, maar door zeestromingen verdwijnt er aan de Friese kant langzaam maar zeker zand dat aan de Groningse kant weer wordt toegevoegd. Zo ligt Schiermonnikoog tegenwoordig geografisch gezien al gedeeltelijk in Groningen. Dennenbos, helmaanplant en zandsupplatie moet grootschalige verplaatsing voorkomen.

Schiermonnikoog uitstapjes in de buurt

    Leuke overnachtingen Schiermonnikoog