Het witte stadje Thorn

Thorn in Midden Limburg is het witste stadje van Nederland. Foto: De Abdijkerk van Thorn

Alles is hier wit, witter, witsel-witst

Thorn - Een wandeling door het stadje Thorn maakt direct duidelijk waar de bijnaam 'Het witte stadje' vandaan komt. Nergens in Nederland vind je meer witte gebouwen bij elkaar dan in dit van oorsprong miniatuur vorstendom!


(Tekst gaat hieronder verder)

Girlpower

De geschiedenis van het vorstendommetje Thorn begint met de bouw van een abdij in de 10de eeuw. In de loop van de tijd groeide de abdij uit tot een stift (klooster) met aan het hoofd een vrouw van adel, die tevens hoofd was van het vorstendom. Ook de regering bestond uit louter vrouwen van adel. 'Girlpower' bestond toen duidelijk ook al.

Thorn, het witste stadje van het land
Thorn, het witste stadje van het land
Links: Het woonhuis van decanes prinses Gabriella van Salm-Salm uit 1630. Rechts: De Kraek aan de Holstraat uit 1710
Thorn, het witste stadje van het land
Thorn, het witste stadje van het land
Thorn, het witste stadje van het land. Zelfs de duiven zijn wit!

Thorn beschikte in de hoogtijdagen over een eigen leger, sloeg haar eigen munt en had ook haar eigen rechtspraak. Door toedoen van de Fransen vluchtte in 1794 de regering van adelijke dames weg uit Thorn en kwam er een einde aan het vorstendom.

De plaatselijke bevolking, die voorheen altijd voor de adel had gewerkt, moest nu overschakelen op het boerenbedrijf. Schuren en stallen werden uit oude materialen opgetrokken en om het niet al te armoedig te laten lijken werden alle gebouwen gewit met het goedkoopste dat er beschikbaar was: witte kalk.
Tegenwoordig is daar een prachtig oud witsel-wit stadje van overgebleven: Het witste stadje van Nederland

Het huis met de drie kogels

Het huis met de 3 kogels is te vinden achter de grote Abdijkerk en stamt uit 1648, hetzelfde jaar als de Vrede van Munster.

Omgeving van Thorn

Thorn ligt vlakbij de recreatieplas De Grote Hegge. In de omgeving kun je ook prima wandelen zoals bijvoorbeeld in het natuurreservaat Koningsteen.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Hoogstraat
Postcode en plaats: Thorn

Thorn ligt in Midden Limburg, tegen de Belgische grens. Neem met de auto afslag 41 van de snelweg A2 Eindhoven - Maastricht.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Het witte stadje Thorn - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Het witte stadje Thorn


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE