Thorn het witte stadje

Thorn in Midden Limburg is het witste stadje van Nederland. Foto: De Abdijkerk van Thorn

Alles is hier wit, witter, witsel-witst

Thorn - Een wandeling door het stadje Thorn maakt direct duidelijk waar de bijnaam 'Het witte stadje' vandaan komt. Nergens in Nederland vind je meer witte gebouwen bij elkaar dan in dit van oorsprong miniatuur vorstendom!

Girlpower

De geschiedenis van het vorstendommetje Thorn begint met de bouw van een abdij in de 10de eeuw. In de loop van de tijd groeide de abdij uit tot een stift (klooster) met aan het hoofd een vrouw van adel, die tevens hoofd was van het vorstendom. Ook de regering bestond uit louter vrouwen van adel. 'Girlpower' bestond toen duidelijk ook al.

Thorn, het witste stadje van het land
Links: Het woonhuis van decanes prinses Gabriella van Salm-Salm uit 1630. Rechts: De Kraek aan de Holstraat uit 1710

Eigen leger, munt en rechtspraak, totdat...

Thorn beschikte in de hoogtijdagen over een eigen leger, sloeg haar eigen munt en had ook haar eigen rechtspraak. Door toedoen van de Fransen vluchtte in 1794 de regering van adelijke dames weg uit Thorn en kwam er een einde aan het vorstendom.

De plaatselijke bevolking, die voorheen altijd voor de adel had gewerkt, moest nu overschakelen op het boerenbedrijf. Schuren en stallen werden uit oude materialen opgetrokken en om het niet al te armoedig te laten lijken werden alle gebouwen gewit met het goedkoopste dat er beschikbaar was: witte kalk.
Tegenwoordig is daar een prachtig oud witsel-wit stadje van overgebleven: Het witste stadje van Nederland

Thorn, het witste stadje van het land
Thorn, het witste stadje van het land. Zelfs de duiven zijn wit!

Stiftskerk

De veertiende-eeuwse Stiftskerk is gewijd aan Sint-Michaël en is een overblijfsel van het 'Stift van Thorn', het klooster van de hoogadellijke dames. De toren is negentiende eeuws en gebouwd door architect Cuypers. Opvallend is het voor Nederland redelijke zeldzame barokke interieur.

Het huis met de drie kogels

Het huis met de 3 kogels is te vinden achter de grote Abdijkerk en stamt uit 1648, hetzelfde jaar als de Vrede van Munster.

Omgeving van Thorn

Thorn ligt vlakbij de recreatieplas De Grote Hegge. In de omgeving kun je ook prima wandelen zoals bijvoorbeeld in het natuurreservaat Koningsteen.


Thorn het witte stadje - Beoordeling door bezoekers
  • Vanwege de bijnaam het witte stadje toch maar even omgereden tijdens onze fietstocht. Leuke stop en grappig dat hier zoveel witte huizen zijn!

  • Thorn is een aardig stadje en heeft ongeveer 3000 inwoners. Thorn is populair onder dagjesmensen. Het is een aardige stop tijdens een fietstocht of wanneer je met de auto aan het toeren bent. Thorn is leuk om eens door heen te wandelen en om een terrasje te pakken, maar niet meer dan dat.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Thorn het witte stadje '? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Thorn het witte stadje

Adres: Hoogstraat
Postcode en plaats: 6014  Thorn
Provincie: Limburg

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2 uur.
Thorn ligt in Midden Limburg, tegen de Belgische grens. Neem met de auto afslag 41 van de snelweg A2 Eindhoven - Maastricht.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies