Achtung: Dodendraad

De Dodendraad tussen België en Nederland

Nederland - België tijdens WO-I

Reusel - Het IJzeren Gordijn dwars door Europa indrukwekkend? De Muur van Trump met Mexico een gek idee? Ook Nederland heeft haar eigen muur gehad. Deze dodelijke grenslijn was maar liefst 450 kilometer lang en scheidde Nederland van België tijdens de Eerste Wereldoorlog door middel van 2000 Volt!

De Dodendraad

Tijdens de oorlog plaatsen de Duitsers een versperring van stroomdraad tussen België en Nederland. Deze "dodendraad", waarop 2000 Volt stond, liep van het Zwin aan de kust tot aan Aken, een afstand van 450 km. De versperring moest de grens hermetisch afsluiten.
Na de oorlog in 1918 werd de Dodendraad weer afgebroken. Hier en daar zijn kleine stukjes grens gereconstrueerd en krijg je een beeld van de dodelijke grenslijn van toen. De reconstructie bij Reusel geeft een indruk hoe het er uitzag.

Moord op Frans Ferdinand

De moord op Frans Ferdinand en zijn vrouw Sophie in Sarajevo, op 28 juni 1914, ontketende de Eerste Wereldoorlog. Een maand na de aanslag verklaarde Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië. Duitsland steunde het keizerrijk - waarvan Frans Ferdinand de troonopvolger was. Frankrijk, Groot-Brittanië, Rusland en later ook de Verenigde Staten kozen partij voor Servië. Nederland had geen bondgenootschap met andere landen en deed er alles aan om buiten de oorlog te blijven.

Neutraal Nederland

Ondanks dat Nederland neutraal was, had de oorlog wel grote invloed op ons land. Omdat men bang was dat de Duitsers via Nederland naar Frankrijk zouden oprukken, werd op 30 juli 1914 het leger gemobiliseerd. Meer dan 200.000 man werden opgetrommeld. Op 3 augustus 1914 verklaarde Duitsland aan Frankrijk de oorlog en vroeg vrije doorgang aan het neutrale België. België weigerde en werd een dag later binnengevallen.

Volksverhuizing naar Nederland

De val van Antwerpen bracht een enorme stroom vluchtelingen op gang. In korte tijd staken één miljoen Belgen de grens met Nederland over. Op een bevolking van zes miljoen betekende dat een op de zeven inwoners van Nederland Belg was.
De opvangkampen in Nederland waren slecht georganiseerd. Beheerders spraken meestal geen Frans en het kampleven was zo slecht dat veel Belgen weer terug wilden. Ook dat gaf problemen, want als Belgische militairen zouden terugkeren, zou Nederland partij kiezen. Een ontsnappingspoging in kamp Zeist leidde zelfs tot een schietincident waarbij acht Belgen omkwamen.


Achtung: Dodendraad - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Een bezoek is ongeveer 2000 stappen

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Achtung: Dodendraad'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Achtung: Dodendraad

Adres: Burg Willekenslaan
Postcode en plaats: 5541 NA  Reusel
Provincie: Noord-Brabant

Web: dodendraad.org
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Bezoek de locaties van het bizarre verhaal over de grens tussen Nederland en België tijdens de Eerste Wereldoorlog want op verschillende plaatsen in Nederland en België zijn reconstructies van de Dodendraad gemaakt, waaronder die bij Reusel. Deze reconstructies geven een aardig beeld van hoe de grens er uit heeft gezien.

De reconstructie bij Reusel is alleen wandelend of fietsend toegankelijk. De reconstructie ligt langs het fietspad tussen de fietsknooppunten 15 en 16. Vanaf fietsknooppunt 15 (waar je auto kan staan) is het een kleine 2 kilometer.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Reusel uitstapjes omgeving
Zoo Veldhoven
Waar Nederland België binnenviel
Museumbrouwerij De Roos
Eindhoven vliegtuigen kijken
Grensgeval: Baarle Nassau & Baarle Hertog enclave
Safaripark Beekse Bergen
Philips museum
Van Abbemuseum
Provincie overzicht uitstapjes

De grens tussen België en Nederland tijdens eerste Wereldoorlog
De bizarre grens tussen België en Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Hoe zag de grens tussen België en Nederland er uit?

De elektrische afscheiding tussen België en Nederland bestond in feite uit drie hekken. Deze bestonden uit palen met stroomdraden. Alleen de middelste rij stond onder stroom. De palen van de middelste rij waren 1,5 tot 2 meter hoog met 5 tot 10 stroomdraden. Om de 50 meter stond een hogere paal voor de stroomaanvoer van 2000 Volt. De stroomdraden waren gemaakt van zink of koper en met porseleinen isolatoren aan de palen bevestigd.
De twee buitenste afrasteringen waren voorzien van prikkeldraad (bij de reconstructie zijn deze vervangen door gewoon staaldraad).

De afscheiding volgde niet altijd de grens; het hek liep zoveel mogelijk volgens rechte lijnen. Bij Arendonk liep de versperring langs de vaart. Hierdoor werden, zoals bij zovele grenzen, families van elkaar gescheiden.
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies