De '66' engste plekken van Nederland

Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats

Op het verkeerde moment op de verkeerde plaatsGriezelen? Creepy plekken. Brrrr!

Het Mexicaanse 'Isla de las Muñecas' is een macaber eiland. Op het eiland van de poppen is er niet een boom waar niet een pop in de wind hangt te wiegen. In Japan, in het Aokigahara bos aan de voet van Mount Fuji, hangt een akelige aantrekkingskracht op suïcidale mensen. Of wat dacht je van het Zuid-Amerikaanse eiland waar alleen slangen leven. Of een Grieks eiland bedekt met spinnenwebben. Spooksteden. Voetstappen op een lege zolder. Vreemde lichten aan de hemel. Onverklaarbare gebeurtenissen. Wat voor enge plekken hebben we in Nederland eigenlijk?

Johaluedens

11 In een weiland bij kasteel Boxbergen, in de omgeving van Olst, staat een moordkruis met een versleten tekst: Johaluedens. Vermoedelijk is hij vermoord tijdens een ruzie over een vrouw. Verplaatsen van het stenen kruis brengt onheil want volgens de overlevering kon het bloed van het slachtoffer pas opgeruimd worden nadat het kruis geplaatst was.

Spookdorp

22 In de grensstreek zijn een aantal plaatsen waar meer huizen te koop staan dan dat er ooit verkocht zullen worden. Maar echte spooksteden zul je in Nederland niet vinden. Of toch wel? In het plaatsje Marnehuizen woont namelijk helemaal niemand. En er heeft ook nog nooit iemand gewoond. Het plaatsje is al verlaten sinds haar ontstaan. Toch zijn er allemaal voorzieningen. Er is zelfs een station. Maar een trein zal er nooit stoppen, want er wordt hier regelmatig geschoten...
Spookdorp Marnehuizen +

De Dode Hond

33 Het is oktober. Het vaarseizoen is eigenlijk al over, maar we profiteren van het laatste mooie weer om nog even met ons kleine kajuitbootje op stap te gaan. Het is aan het einde van de middag als boven het water mistflarden optrekken. Een kilte stijgt op uit het water. Tijd om ergens aan te leggen... Lotte kijkt op de kaart en navigeert me naar 'Vogeleiland' om de nacht door te brengen.

Later, als we in onze slaapzakken liggen, is het opgeklaard. Een heldere volle maan staat aan de hemel. Afgezien van het klotsende water tegen de boot is het stil. Op het eilandje is niks en niemand. Maar dan! Rond middernacht klinkt er plots een jankend dier: 'Aaaoehoe!' Opeens klinken allerlei andere geluiden om ons heen. We zitten rechtop in ons bed. Wat een griezelig eiland! Geen vogel te zien en nu dit. 'Ik wil naar huis' fluistert Lotte. Na wat gediscuseer, open ik Google Maps om te kijken hoe ver het varen is. Dan voel ik een rilling over m'n rug. 'Dit eiland heet helemaal niet Vogeleiland'! Ze noemen het 'De Dode Hond!'
Onbewoonde eilanden Nederland +

Hellehond

44 In het dorpje De Lutte in Overijssel staat een beeld van een spookdier. De Kardoes- of Hellehond werd in de schemering gezien op plaatsen waar je maar beter niet kon komen. Deze "verkeerde hond" bracht ongeluk of kondigde zelfs de dood aan als hij voor je deur stond!

Verdronken dorp

55 Door enkele stormen verdween het dorpje Beulake in de golven. Alleen de torenspits steekt nog boven het water uit. Op zich niet eng... Tot dat de klokken gaan beieren. De 'witte wieven' opstijgen uit het water en de torenspits aan het zicht onttrekken... Bimbam, bim bam...
Verdronken dorp +

Museum Vrolik

63 Sommige mensen vinden het razend interessant. Anderen griezelen alleen al van de gedachte bij het zien van skeletten en foetussen op sterk water. Museum Vrolik in het AMC ziekenhuis in Amsterdam heeft een enorme wetenschappelijke collectie. Eerlijkheid gebied ons wel te zeggen dat het museum een professionele en wetenschappelijke achtergrond heeft en niet een griezelkabinet is.

De Lapjesboom: bomenknuffelen in Overasselt

64 Duizend jaar geleden Heribertha, de dochter van roverhoofdman Walrick, ernstig ziek. Uren lang bidden mocht niet baaten, totdat dochterlief 's ochtends vroeg een lapje in de zomereik bij Overassel hing. Plots was ze genezen. Ook Karel de Grote, die even verderop in Nijmegen logeerde, zou door de boom genezen zijn. Nog steeds hangen voorbijgangers lapjes in deze 'koortsboom' bij de ruïne van de Sint-Walrickskapel, in de hoop ook genezen te worden van hun kwalen.
Wij vinden het maar een luguber gezicht. Brrr!

Doel. Spookstad bij een kerncentrale

65 Landen bouwen kerncentrales het liefste zoveel mogelijk bij hun landsgrenzen. Bij de kerncentrale van Doel was dat niet anders. Dit Belgische spookdorp ligt net over de Nederlandse grens in Vlaanderen. Net ten noorden van het dorp staat de kerncentrale Doel en het dorp zelf staat als sinds de jaren zestig op de nominatie om te verdwijnen ten behoeve van de haven van Antwerpen.

De ingemetselde non

66 Singraven staat bekend als een spookhuis. Volgens het volksverhaal waart er een geest van een non rond. De kluizenaarster zou destijds zijn ingemetseld en sinds haar dood de voorbode van onheil zijn.

66 enge plekken in Nederland vinden is een hele uitdaging. Daarom wordt dit artikel nog aangevuld. Zelf op een enge plaats geweest? Laat het ons weten in de reacties.

Foto's De '66' engste plekken van Nederland

Woehoe! We zijn op het eiland De Dode Hond. Hoe eng wil je het hebben?
Woehoe! We zijn op het eiland De Dode Hond. Hoe eng wil je het hebben?
De ingemetselde non van Singraven. Op nummer 66 in onze lijst
De ingemetselde non van Singraven. Op nummer 66 in onze lijst
Kerncentraledorp Doel. Net over de grens in Vlaanderen en te zien vanuit Nederland
Kerncentraledorp Doel. Net over de grens in Vlaanderen en te zien vanuit Nederland

Poort naar de hel

Enge plaatsen elders op de wereld

In Turkmenistan ligt de 'Door to Hell'. Sovjet geologen creëerden per ongeluk een sinkhole dat al sinds 1971 in brand staat. Een roodgloeiend inferno. De eeuwige vlammen en rook maken van deze krater in de 'Black Sands Desert' een ware poort naar de hel.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Thema Gekke plekken

Leuke overnachtingen

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland