Spookdorp in het Lauwersmeergebied

Het oefendorp Marnehuizen in de Marnewaard, in het noordwesten van de provincie Groningen

Marnehuizen: Nieuwbouw dorp zonder inwoners

Marnehuizen - Het dorpje Marnehuizen bestaat uit tientallen huizen, winkels, een gemeentehuis, een station met spoorwegovergang, een bank, een school, een benzinestation, een industrieterrein en een rioolstelsel, maar toch woont er helemaal niemand. Er heeft ook nog nooit een mens in het dorp gewoond. De huizen zijn vrijwel nieuw, maar toch staan er zo'n 16 ruines. Het dorpje ligt ook niet strategisch, maar toch wordt er regelmatig zwaar om gevochten. Rara waar zijn we?


(Tekst gaat hieronder verder)

Rotterdamse straten in Groningen

Het grootste militaire oefendorp van Europa, in het noordwesten van Groningen, werd in 2002 geopend en is bedoeld om soldaten te trainen in het vechten in verstedelijkte gebieden.

Het centrum, van het 14 miljoen euro kostende dorp, wordt gevormd door een brink waarop het gemeentehuis staat. Rondom liggen de woningen en iets buiten uit het dorp liggen het bedrijventerrein en het station.
De straten in Marnehuizen zijn vernoemd naar die van Rotterdam, ter herinnering aan de bombardementen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Lauwersmeergebied

Marnehuizen ligt in het Lauwersmeergebied in de provincie Groningen. Het ligt aan de oostkant van de provinciale weg N361. Vanuit de richting Lauwersoog kun je het dorp aan de linkerkant van de weg zien liggen, vlak na de afslag naar recreatiegebied Nieuw Robbengat. Hiervandaan heb je vrij toegang tot het gebied zolang je op wegen en paden blijft en geen oefeningen verstoord. Alleen tijdens open dagen en op sommige open monumentendagen wordt het oefendorp opengesteld voor bezoekers.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: Marnehuizen


Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt 1 uur
Marnehuizen ligt in het Lauwersmeergebied, in het noord westen van Groningen.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Spookdorp in het Lauwersmeergebied - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Spookdorp in het Lauwersmeergebied


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE