Woudagemaal Werelderfgoed

Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer

Origineel stoomgemaal in Lemmer

Lemmer - Op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties met ondermeer bouwwerken als de Chinese muur, de piramides van Gizeh en de Acropolis in Athene staat ook het Woudagemaal in Lemmer. Echter, het oude stoomgemaal is niet zomaar een gebouw, het grootste stoomgemaal ter wereld heeft nog steeds een belangrijke functie.

4000 kubieke meter per minuut

Het Woudagemaal bij Lemmer
De contouren van het historische gemaal van Lemmer in het avondlicht
Het gebouw, vernoemd naar de ontwerper Ir. Wouda, werd in 1920 geopend door de toenmalige koningin Wilhelmina. Het gemaal heeft een capaciteit van 4000 kubieke meter per minuut en pompt water uit Friesland naar het IJsselmeer. In 1976 werden de taken van het gemaal grotendeels overgenomen door een nieuw elektrisch gemaal in Stavoren.

Stoomgemaal nog steeds nodig

Bij extreem hoog water is het gemaal echter nog steeds hard nodig. Dan worden de ketels opnieuw opgestookt (de stoommachines in bedrijf brengen duurt zo'n 8 uur) en wordt het gemaal weer volop gebruikt om Friesland droog te houden.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Gemaalweg 8
Postcode en plaats: 8531 PS  Lemmer
Provincie: Friesland

Telefoon: +31 (0)514 561 814
Email: info@woudagemaal.nl
Web: woudagemaal.nl
Het ir. D.F. Woudagemaal ligt aan de rand van Lemmer, aan de N359. Neem op snelweg A6 de afslag Lemmer. Hiervandaan staat de route door middel van bordjes aangegeven. Het gemaal is op maandag, feestdagen en gedurende de wintermaanden gesloten. Kijk op de website voor de exacte openingstijden en verdere informatie.

Woudagemaal Werelderfgoed - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Woudagemaal Werelderfgoed

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE