Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer
Lemmer
Origineel stoomgemaal in Lemmer
Lemmer - Op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties met ondermeer bouwwerken als de Chinese muur, de piramides van Gizeh en de Acropolis in Athene staat ook het Woudagemaal in Lemmer. Echter, het oude stoomgemaal is niet zomaar een gebouw, het grootste stoomgemaal ter wereld heeft nog steeds een belangrijke functie.
In een 50-meter zwembad kan 3,9 miljoen liter water. Het Woudagemaal in Lemmer kan dat er binnen een minuut helemaal uitpompen
4000 kubieke meter water per minuut
Het gebouw, vernoemd naar de ontwerper Ir. Wouda, werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina. Het gemaal heeft een capaciteit van 4000 kubieke meter per minuut (1 kubieke meter is 1000 liter) en pompt water uit Friesland naar het IJsselmeer. In 1976 werden de taken van het gemaal grotendeels overgenomen door een nieuw elektrisch gemaal in Stavoren.
Het stoomgemaal is nog steeds nodig
Bij extreem hoog water is het gemaal echter nog steeds hard nodig. Dan worden de ketels opnieuw opgestookt (de stoommachines in bedrijf brengen duurt zo'n 8 uur) en wordt het gemaal weer volop gebruikt om Friesland droog te houden.
Nick - Redactie hotspotholland
Nederland
@Merel. Heb het na afloop van ons bezoek aan het Woudagemaal nog even nagerekend op een bierviltje, dit stoomgemaal kan in 3 minuten tijd de gehele bierconsumptie van Nederland in één jaar oppompen!
Als je interesse hebt in techniek dan moet je hier zeker eens komen kijken. Dat kan op een open dag, of nog beter, bij extreem hoog water wanneer het gemaal echt aan de slag moet!
Frits
Lemmer
Wij waren er in de winter toen het gemaal bijgezet werd om de Friese boezem leeg te pompen. Prachtig, wat een enorme machine om bezig te zien.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 4.5 sterren
Op basis van 2 stemmen
Wat zegt Merel?
Redactrice hotspotholland.nl
Tegenwoordig zijn machines een black box. Je steekt de stekker erin en het werkt. Maar hoe? Geen idee. Zo'n stoomgemaal is een prachtig stukje techniek. Je ziet de ketels, zuigers, schoepen en raderen. Er zit leven in. Het beweegt! En door alle stoom zie je ook hoeveel energie er nodig is om onze voeten droog te houden.