Woudagemaal Werelderfgoed

Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer

Origineel stoomgemaal in Lemmer

Lemmer - Op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties met ondermeer bouwwerken als de Chinese muur, de piramides van Gizeh en de Acropolis in Athene staat ook het Woudagemaal in Lemmer. Echter, het oude stoomgemaal is niet zomaar een gebouw, het grootste stoomgemaal ter wereld heeft nog steeds een belangrijke functie.

In en 50-meter zwembad kan 3,9 miljoen liter water. Het Woudagemaal in Lemmer kan dat er binnen een minuut helemaal uitpompen

4000 kubieke meter water per minuut

Het gebouw, vernoemd naar de ontwerper Ir. Wouda, werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina. Het gemaal heeft een capaciteit van 4000 kubieke meter per minuut (1 kubieke meter is 1000 liter) en pompt water uit Friesland naar het IJsselmeer. In 1976 werden de taken van het gemaal grotendeels overgenomen door een nieuw elektrisch gemaal in Stavoren.

Het stoomgemaal is nog steeds nodig

Bij extreem hoog water is het gemaal echter nog steeds hard nodig. Dan worden de ketels opnieuw opgestookt (de stoommachines in bedrijf brengen duurt zo'n 8 uur) en wordt het gemaal weer volop gebruikt om Friesland droog te houden.


Woudagemaal Werelderfgoed - Beoordeling door bezoekers
  • @Merel. Heb het na afloop van ons bezoek aan het Woudagemaal nog even nagerekend op een bierviltje, dit stoomgemaal kan in 3 minuten tijd de gehele bierconsumptie van Nederland in één jaar oppompen!

    Als je interesse hebt in techniek dan moet je hier zeker eens komen kijken. Dat kan op een open dag, of nog beter, bij extreem hoog water wanneer het gemaal echt aan de slag moet!

  • Wij waren er in de winter toen het gemaal bijgezet werd om de Friese boezem leeg te pompen. Prachtig, wat een enorme machine om bezig te zien.

  • Tegenwoordig zijn machines een black box. Je steekt de stekker erin en het werkt. Maar hoe? Geen idee. Zo'n stoomgemaal is een prachtig stukje techniek. Je ziet de ketels, zuigers, schoepen en raderen. Er zit leven in. Het beweegt! En door alle stoom zie je ook hoeveel energie er nodig is om onze voeten droog te houden.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
0%
Regen:
100%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
50%
Winter:
50%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
50%
Met tieners
0%
Groep:
50%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Woudagemaal Werelderfgoed'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Woudagemaal Werelderfgoed

Adres: Gemaalweg 8
Postcode en plaats: 8531 PS  Lemmer
Provincie: Friesland

Telefoon: +31 (0)514 561 814
Email: info@woudagemaal.nl
Web: woudagemaal.nl
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1,5 uur.
Het ir. D.F. Woudagemaal ligt aan de rand van Lemmer, aan de N359. Neem op snelweg A6 de afslag Lemmer. Hiervandaan staat de route door middel van bordjes aangegeven. Het gemaal is op maandag, feestdagen en gedurende de wintermaanden gesloten. Kijk op de website voor de exacte openingstijden en verdere informatie.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies