Fryslân Top 10 / Friesland top 10

Friesland laat zich vanaf het water van haar mooiste kant zien

Fryske weetsjes, leuke dingen dwaan, tips foar moaie útstapkes

NEDERLAND - Friesland wordt wel het mooiste lan op ierde genoemd. Niet alleen door de inwoners, maar ook door vele toeristen. Zo verkoos de Britse omroep BBC de provincie enkele jaren geleden tot een van de beste vakantiebestemmingen en ook de Lonely Planet reisgids schreef al eens lyrisch over de provincie. De top 10 euh top 11 van alles en nog wat dat met Friesland te maken heeft.

Alvestâdetocht

Elfstedentocht

Doorkomst Sneek Elfstedentocht
Wedstrijdrijders 's ochtend vroeg bij de controlepost van Sneek. Elfstedentocht 1986
1.
Zeg je Friesland, dan denk je aan de Elfstedentocht. Dankzij de vele varianten (fietsen, wandelen, surfen, varen, zwemmen, brommeren, steppen en nog veel meer) hoef je niet eens te wachten op een strenge winter. Is 220 km iets te veel van het goede? Bezoek dan een van de beroemde en mooie plaatsen langs de route: het bruggetje van Bartlehiem, het Elfstedenmonument bij Gykerk of de Finish in Leeuwarden.

Fryske marren

Friese Meren

De waterpoort van Sneek
De waterpoort van Sneek
2.
De meeste meren in Friesland vind je in de Zuidwesthoek. Populair bij zeilers zijn ondermeer het Sneekermeer en het Heegermeer.
In een koude winter wordt over de Friese Meren de Elf Merentocht verreden, een mooie maar vaak ook barre schaatstocht.

Spesjaliteiten

Specialiteiten

Fries Suikerbrood
Fries Suikerbrood met boter
4.
Typische Friese specialiteiten zijn ondermeer: Suikerbrood, Oranjekoek, Drabbelkoeken, Fryske dúmkes, Us Heit en natuurlijk de enige echte Beerenburg. Je moet het een keertje geproefd hebben!

Fryske sporten

Friese Sporten

Kaats attributen
Kaatsartikelen
4.
Typische Friese sporten zijn het fierljeppen (het polsstokspringen), kaatsen en het skûtsjesilen.Typiske eveneminten

Typische Evenementen

Toerrijders op de Zwette
Toerrijders op de Zwette
5.
In de zomer zijn de Sneekweek (zeilen), de PC (kaatsen) in Franeker, de Visserijdagen in Harlingen en de Ballonfeesten van Joure gezellige en drukbezochte evenementen in Friesland. In de winter, wanneer er voldoende ijs ligt, draait het maar om een ding: schaatsen. De mooiste tochten zijn natuurlijk de Elfstedentocht en de mooie Elfmerentocht.

Bysûndere útstapkes by wiet waar

Uitstapjes voor een regenachtige dag

Modelspoortrein in het museum in Sneek
Modelspoortrein in het museum in Sneek
6.
Wat ga je doen als het onverhoopt een dagje regent? 3 droge tips: Bezoek de mummies van Wieuwerd. Het bijzondere Planetarium van Eise Eisinga, het oudste nog werkende planetarium. In het historische centrum van Franeker. Het Woudagemaal, het beroemde stoomgemaal in Lemmer.

Sûvenirs

Souvenirs

Friese doorlopers
Originele houtjes
7.
Welke souvernirs breng je mee van een vakantie in Friesland? 1) een Polsstok; 2) een kaatsbal 3) Zie punt 3 over Friese specialiteiten. 4) Een paar schaatsen


Bysûndere museums yn Fryslân

Bijzondere musea in Friesland

Eise Eisinga Planetarium Franeker
Het huis van Eise Eisinga in het historische centrum van Franeker
8.
Het Jopie Huisman museum in Workum. het Modelspoortreinenmuseum, gevestigd in het hoofdstation van Sneek. Het Verzetsmuseum in Leeuwarden of bekijk het zwaard van volksheld Grutte Pier in het Fries Museum te Leeuwarden.

Bekend en ferneamd yn Fryslân en fier dêrbûten

Beroemd & bekend in Friesland en ver daarbuiten

Dubbelspion Mata Hari, geboren in Leeuwarden
Dubbelspionne Mata Hari
9.
Topmodel Doutzen Kroes. Mata Hari, de beroemde dubbelspionne uit Leeuwarden. Zanger en kroegbaas Hessel, beroemd op heel Terschelling. De succesvolle langebaanschaatser "De Beer van Lemmer" Rintje Ritsma.

Fryske taal

Friese taal

10.
Bijzonder is dat de Friezen een officiele eigen taal hebben. Zelfs rechtszaken kunnen in het Fries gevoerd worden. Voor beginners een spoedcursus tellen in het Fries (tellen van 1 tot 11): ien, twa, trije, fjouwer, fiif, seis, sân, acht, njoggen, tsien, alve.

De 11 Fryske stêden

De 11 Friese steden

Het vroegere universiteitsstadje Franeker
Het vroegere universiteitsstadje Franeker
11.
De Top 10 is niet compleet zonder de Friese Elf Steden te noemen. Daarom op nummer 11 van deze Top 10 een overzicht van alle Friese Elfsteden, op volgorde van doorkomst bij een Elfstedentocht: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum.

Waadeilannen

Waddeneilanden

De vuurtoren van Vlieland
De vuurtoren van Vlieland
Friesland is meer dan alleen weilanden en meren. Bezoek eens een van de fraaie Waddeneilanden zoals Vlieland, Terschelling of Ameland, ga wadlopen en geniet van het mooie Wad of ga uitwaaien op de mooie zandstranden langs de Noordzee.
Ontdek Vlieland en de andere Waddeneilanden +

Adres en bezoekers informatie


Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Fryslân Top 10 / Friesland top 10 - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Fryslân Top 10 / Friesland top 10


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE