Werelderfgoed Nederland

Het Portugese koningsplaatsje Sintra staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Bijzondere plekken volgens UNESCO

NEDERLAND - Van de Bungle Bungle Range in Australie tot aan de Matabo hills in Zimbabwe. Inmiddels staan er al meer dan 750 monumenten op de werelderfgoedlijst (World heritage) van de Verenigde Naties. Ook in Nederland zijn een aantal plaatsen zo uniek dat ze beschermd moeten worden en op deze werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties zijn opgenomen.

Werelderfgoed in de polder - Schokland
Het drooggevallen eilandje Schokland staat op de Werelderfgoedlijst

Voormalig eiland Schokland

Noordoostpolder, Flevoland

'Schokland, werelderfgoed' staat er op het grote bord langs de snelweg. Nieuwsgierig geworden door de curieuze naam Schokland, besluiten we op de A6 de afslag ter hoogte van Nagele in de Noordoostpolder te nemen. Na een tiental kilometers steekt er plotseling een dorpje boven de vlakke polder uit.
Was Schokland vroeger een woonterp omgeven door de Zuiderzee (het huidige IJsselmeer), nu is het eiland omgeven door grasland en golvende korenvelden.
Schokland +

Rietveld Schroder huis
Het Rietveld Schroder huis in Utrecht

Rietveld Schroder huis

Gemeente Utrecht

Het Rietveld Schroder huis is het eerste huis dat Rietveld heeft ontworpen en het is meteen ook een van zijn bekendste ontwerpen geworden. Zowel het ontwerp als de bouw stamt uit 1924.
Rietveld Schroder huis +

Kerkraam in De Rijp
Droogmakerij De Beemster

Droogmakerij de Beemster

Noord-Holland

Begin 17e eeuw dacht men dat 6 molens voldoende zouden zijn om de Beemster droog te leggen. Een verkeerde inschatting. Uiteindelijk waren er maar liefst 52 molens nodig om dit 3 tot 4 meter diepe meer droog te leggen. Om het meer te kunnen droogleggen werd het opgedeeld in 6 vierkanten van ieder 1800 bij 1800 meter. In 1612 was de Droogmakerij de Beemster een feit.
De Beemster polder +

Fort Abcoude
De Stelling van Amsterdam, ook Werelderfgoed

Stelling van Amsterdam

Omgeving Amsterdam

Al in de Tachtigjarige Oorlog gebruikten de Geuzen het wapen van het onderwaterzetten van gebieden. Een effectief wapen om de vijand een tijdje buiten de deur te houden. Het water was te diep om doorheen te waden en te ondiep om er te varen.
Stelling van Amsterdam »

Kinderdijk in Zuid Holland
De molens van Kinderdijk

Kinderdijk

Zuid-Holland

Naast de grachten van Amsterdam en de bollenvelden, zijn de molens van Kinderdijk een verplichte stop voor iedere toerist die niet meer dan 1 dag heeft om Nederland te bekijken. Maar ook voor iedere Nederlander die nog een dagje over heeft om Nederland te bekijken is Kinderdijk een aanrader
Kinderdijk +

Woudagemaal in Lemmer
Het Woudagemaal in Lemmer

Woudagemaal

Lemmer

Op de lijst van de Verenigde Naties met bouwwerken als de Chinese muur, de piramydes van Gizeh en de Acropolis in Athene staat ook het Woudagemaal in Lemmer. Het oude stoomgemaal, het grootste ter wereld, heeft nog steeds een functie.
Woudagemaal Lemmer +

De Wadden zijn sinds 2009 Werelderfgoed
Het Wad

De Waddenzee

Van Texel tot Wangerooge

Sinds 2009 is het Nederlands-Duitse deel van de Waddenzee toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het heeft daarmee dezelfde status als bijvoorbeeld het Great Barrier Reef in Australie. In 2014 is de status van Werelderfgoed ook aan het Deense deel van de Waddenzee toegekend.
Ontdek de Wadden +

De Grachten van Amsterdam

In de zomer van 2010 zijn ook de grachten van Amsterdam toegevoegd aan de lijst.

Van Nelle Fabriek Rotterdam

"Icoon van de industriele architectuur"

Met het ontwerp van de Van Nelle fabriek in Rotterdam wilden architecten Jan Brinkman en Leen van der Vlugt licht, lucht en ruimte creeren. De fabriek, waar koffie, thee en tabak werd verwerkt, was haar tijd ver vooruit. Er waren zelfs douches voor de werknemers.
Tegenwoordig biedt de fabriek onderdak aan bijna 100 bedrijfjes en worden er congressen, beurzen en feesten gehouden. Volgens UNESCO is de fabriek een voorbeeld van het Nederlandse modernisme en is daarmee het tiende Nederlandse Werelderfgoed.
Werelderfgoed op de Nederlandse Antillen: Willemstad op Curacao
Werelderfgoed op de Nederlandse Antillen: Willemstad op Curacao

Willemstad

Curacao

Begin 17e eeuw werd Willemstad op Curacao gesticht door Nederlandse kooplieden. De stad was een belangrijke plaats voor de Nederlandse slavenhandel. De stad is gebouwd rondom een natuurlijke haven. In de kleurrijke panden in de stad vind je nog tal van Nederlandse bouwkenmerken terug.
Meer informatie over Curacao op www.reisgenieten.nl/curacao +

Adres en bezoekers informatie
Grote foto: Het plaatsje Sintra bij Lissabon was lange tijd hét zomerverblijf voor Portugese koningen. Nu is het bijzondere plaatsje in zijn geheel op de werelderfgoedlijst geplaatst. Ook in Nederland staan een paar plaatsen op deze Unesco lijst; 9 van de ongeveer 750 plaatsen.

Werelderfgoed Nederland - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE