Luchtwachttoren Friesland

 • De luchtwachttoren bij Oudemirdum in Gaasterland, Friesland

  De luchtwachttoren bij Oudemirdum in Gaasterland, Friesland

  Oudemirdum

 • De luchtwachttoren van Oudemirdum van binnen

  De luchtwachttoren van Oudemirdum van binnen

  Oudemirdum

Kijken, luisteren en doorgeven in Oudemirdum, Warfhuizen en Fort Sint Andries

Oudemirdum - In het midden van de vorige eeuw waren de mogelijkheden om vijandelijke vliegtuigen op te sporen zeer beperkt. Radar bestond amper en met name laagvliegende toestellen waren moeilijk op te sporen. Om toch ons luchtruim te kunnen verdedigen, beschikte het nederlandse leger al voor het uitbreken van de Tweede wereldoorlog over een speciale dienst die het luchtruim boven ons land dag en nacht in de gaten hield. Niet met geavanceerde elektronica, maar met Mickey Mouse oren en een paar scherpe ogen.

Dieptepunt Koude Oorlog

Op het dieptepunt van de Koude oorlog stonden er verspreid over het land zo'n 300 luchtwachttorens. De torens werden bemand door het Korps Luchtwachtdienst (KLD). Dit korps, voornamelijk lokale vrijwilligers, voerde de op louter menselijke waarneming gebasseerde observaties uit en gaf tevens informatie door zoals het lokale weerbericht.
De vrijwilligers kregen een uniform en een kort opleiding in het waarnemen van vliegtuigen uit het oostblok.

Honingraat

Door betere radartechnieken werd het korps in de loop van de tijd overbodig en in 1968 valt definitief het doek. De meeste luchtwachttorens zijn afgebroken. Er zijn nog slechts enkele overgebleven. De torens zijn te herkennen aan het 'Raat systeem' een open beton constructie van prefab-elementen.

Mickey Mouse oren

Om vijandelijke vliegtuigen op te sporen werd er ondermeer gebruik gemaakt van speciale luistertoestellen, zoals speciale parabool oren. Deze uit de kluiten gegroeide 'Mickey Mouse' oren bestonden uit 2 grote mechanische schotels die je met een beugel op je hoofd kon zetten. De schotels versterkten ieder geluid zodat je een vliegtuig al van verre kon horen aankomen.

Foto's Luchtwachttoren Friesland

Uitzicht over Gaasterland vanaf de Luchtwachttoren Oudemirdum
Uitzicht over Gaasterland vanaf de Luchtwachttoren Oudemirdum
De luchtwachttoren van Oudemirdum van binnen
De luchtwachttoren van Oudemirdum van binnen

Waar staan de Luchtwachttorens in Nederland?

Luchtwachttoren Oudermirdum (Friesland)

De luchtwachttoren van Oudemirdum staat in Gaasterland, op het hoogste punt van Friesland. De toren staat aan de bosrand, zuid-westelijk van het dorp aan het Huningspaed. Je hebt er een mooi uitzicht over de landerijen en het IJsselmeer. luchtwachttoren.nl

Luchtwachttoren Warfhuizen (Groningen)

De luchtwachttoren van Warfhuizen is te vinden aan de Baron van Asbeckweg in Warfhuizen. De toren is in 2017 gerestaureerd en is in de zomer 1 dag per maand opengesteld voor publiek. Luchtwachttoren Warfhuizen

Luchtwachttoren Fort Sint Andries (Gelderland)

Buitenpolder Heerewaarden bij Maasdriel.

Wat zeggen de bezoekers?

 • De toren is gesloten en in een gevaarlijke toestand. Eigenaars doen geen onderhoud. In staat van verval. Wel jammer aangezien ik de complete uitrusting heb voor zn toren en leuk had gevonden als dat weer onderdeel had kunnen zijn van de toren.

  • Dat is erg jammer want deze torens zijn uniek en vertellen een vrij onbekend deel van onze geschiedenis. De Luchtwachttoren Warfhuizen in Groningen is in 2017 gerenoveerd en wordt tegenwoordig beheerd door het Groninger Landschap. Het zou mooi als iets dergelijks ook mogelijk zou zijn in Oudemirdum.

 • Oudemirdum ligt in Gaasterland, een prachtig glooiend landschap met bos en weilanden in Zuidwest-Friesland. Het ligt dicht bij het IJsselmeer en het Rijsterbos is werkelijk prachtig. Pak de fiets en ontdek deze mooie omgeving van 'Mar en Klif'. In het voorjaar hoor je de kievieten in de lucht. In de zomer kun je zwemmen of surfen op een ondiep stuk in het IJsselmeer. Hoogtepunt zijn de kilometers tussen Rijs en Oudemirdum. Hier liggen maar liefst 3 kliffen langs het IJsselmeer. Amper 10 meter hoog - maar toch.


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Luchtwachttoren Friesland

Adres: Huningspaed
Postcode en plaats: Oudemirdum
Provincie: Friesland
Web: luchtwachttoren.nl

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,75 uur.
De Luchtwachttoren aan het IJsselmeer is gelegen ten zuidwesten van het dorpje Oudemirdum. De toren ligt aan de rand van het Jolderenbos. Let op: de toren is niet altijd open.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
06:25

Zonsondergang:
20:47