Luchtwachttorens Nederland

De luchtwachttoren bij Oudemirdum in Gaasterland

Kijken, luisteren en doorgeven in Oudemirdum, Warfhuizen en Fort Sint Andries

Oudemirdum - In het midden van de vorige eeuw waren de mogelijkheden om vijandelijke vliegtuigen op te sporen zeer beperkt. Radar bestond amper en met name laagvliegende toestellen waren moeilijk op te sporen. Om toch ons luchtruim te kunnen verdedigen, beschikte het nederlandse leger al voor het uitbreken van de Tweede wereldoorlog over een speciale dienst die het luchtruim boven ons land dag en nacht in de gaten hield. Niet met geavanceerde elektronica, maar met Mickey Mouse oren en een paar scherpe ogen.


(Tekst gaat hieronder verder)

Dieptepunt Koude Oorlog

Op het dieptepunt van de Koude oorlog stonden er verspreid over het land zo'n 300 luchtwachttorens. De torens werden bemand door het Korps Luchtwachtdienst (KLD). Dit korps, voornamelijk lokale vrijwilligers, voerde de op louter menselijke waarneming gebasseerde observaties uit en gaf tevens informatie door zoals het lokale weerbericht.
De vrijwilligers kregen een uniform en een kort opleiding in het waarnemen van vliegtuigen uit het oostblok.

Interieur Luchtwachttoren
Luchtwachttoren bij het IJsselmeer
Luchtwachttoren Oudemirdum

Honingraat

Door betere radartechnieken werd het korps in de loop van de tijd overbodig en in 1968 valt definitief het doek. De meeste luchtwachttorens zijn afgebroken. Er zijn nog slechts enkele overgebleven. De torens zijn te herkennen aan het 'Raat systeem' een open beton constructie van prefab-elementen.

Luchtwachttoren
Luchtwachttoren
Rechts het uitzicht op het IJsselmeer

Mickey Mouse oren

Om vijandelijke vliegtuigen op te sporen werd er ondermeer gebruik gemaakt van speciale luistertoestellen, zoals speciale parabool oren. Deze uit de kluiten gegroeide 'Mickey Mouse' oren bestonden uit 2 grote mechanische schotels die je met een beugel op je hoofd kon zetten. De schotels versterkten ieder geluid zodat je een vliegtuig al van verre kon horen aankomen.

Waar staan de Luchtwachttorens in Nederland?

Oudermirdum (Friesland)

De luchtwachttoren van Oudemirdum staat in Gaasterland, op het hoogste punt van Friesland. De toren staat aan de bosrand, zuid-westelijk van het dorp aan het Huningspaed. Je hebt er een mooi uitzicht over de landerijen en het IJsselmeer.
luchtwachttoren.nl

Warfhuizen (Groningen)

De luchtwachttoren van Warfhuizen is te vinden aan de Baron van Asbeckweg. Voor zover bekend is deze toren niet geopend voor publiek.

Fort Sint Andries (Gelderland)

Buitenpolder Heerewaarden bij Maasdriel.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Huningspaed
Postcode en plaats: Oudemirdum

Web: luchtwachttoren.nl

Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt 0,75 uur
De Luchtwachttoren aan het IJsselmeer is gelegen ten zuidwesten van het dorpje Oudemirdum. De toren ligt aan de rand van het Jolderenbos.
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Luchtwachttorens Nederland - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
100%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Luchtwachttorens Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Luchtwachttorens Nederland


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE