Top Secret: IJssellinie Olst

Het in 2005 gerestaureerde inlaatwerk in de dijk van de N 337, Deventer - Olst (Copyright foto bekend bij redactie)

Het geheime wapen van Nederland

Olst - De uitdaging: bouw in het diepste geheim een 5 kilometer brede verdedigingslinie om de Russen tegen te houden. Niemand mag er iets van weten, niemand mag er iets van merken. De uitvoering van het plan? De IJssellinie. Top Secret!

Koude oorlog en angst voor de Russen

In het midden van de vorige eeuw was de relatie tussen Oost- en West-Europa tot ver onder het vriespunt gedaald. De Koude Oorlog was op z'n dieptepunt. Nederland, en andere West Europese landen, hielden serieus rekening met een inval door het Warschaupact onder leiding van Rusland.

Om te voorkomen dat ons land door het Oostblok onder de voet zou worden gelopen, werd een oud idee uit de kast gehaald: inundaties ofwel een waterlinie.
Een leger houdt niet van natte voeten. Een inundatie is het onder water zetten van land, om zo de vijand tegen te houden. Het water is te diep om doorheen te lopen of te rijden, maar te ondiep om op te varen.

De IJssellinie

Geheime waterlinie uit de Koude oorlog

In het diepste geheim werd het IJssellinie-plan uitgevoerd. Deze waterlinie maakte het mogelijk om het water van de Rijn en Waal bij Arnhem en Nijmegen om te leiden naar de IJssel.
Met behulp van zo'n 150 waterwerken met caissons, inlaatsluizen en een belangrijke stuw bij Olst, zou ons leger een brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water kunnen zetten en zo een onneembare barrière voor het Rode Gevaar uit het oosten vormen.

Wandeling op landgoed De Haere

In 1953 was de IJssellinie gereed. Gelukkig kwam er geen oorlog en 10 jaar later viel de beslissing om de linie op te ruimen. Rond Olst zijn de waterwerken, die de waterbarrière mogelijk moesten maken, nog te zien.
Op landgoed De Haere, ten zuiden van Olst, is een 4 km lange wandeling uitgezet die een mooi beeld geeft van de IJssellinie.

Adres en bezoekers informatie
Adres: N337
Postcode en plaats: Olst

Web: ijssellinie.info

De IJssellinie / Landgoed De Haere

Arnhem, Nijmegen, Olst.
In de dijk van de N337 van Olst richting Deventer is een inlaatwerk te zien. Het werk werd in 2005 gerestaureerd.
Op landgoed De Haere bij Lost is een klein museum met een gedeeltelijk ingegraven noodhospitaal en commandobunker. Er zijn beperkt rondleidingen, vaak op de eerste zaterdag van de maand. Kijk op de website voor data en tijden.
Op landgoed De Haere is tevens een wandeling uitgezet langs het inlaatwerk, de luchtdoelterp en vijf bunkers. Deze rondwandeling duurt ca. 2 uur.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Top Secret: IJssellinie Olst - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
100%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Top Secret: IJssellinie Olst'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Top Secret: IJssellinie Olst


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Olst uitstapjes omgeving
Deventer stedentrip
MORE. Museum voor MOdern REalisme
American Motorcycle Museum
Apenheul
Het Verscholen Dorp
Zutphen stedentrip
Wildpark Het Aardhuis
Grootste waterval Nederland

Cubacrisis

In de herfst van 1962 zagen boeren hun weilanden modderig worden en inwoners van Kampen en IJsselmuiden klaagden over stinkende rioleringen en slecht spoelende toiletten.
De verklaring kwam pas decennia later: de afwateringsluizen in de Afsluitdijk waren in dat jaar gesloten om het IJsselmeerwater te laten stijgen. Fase 1 van de IJssellinie was in werking gesteld vanwege de dreigende kernoorlog tijdens de Cubacrisis. Gelukkig zijn de volgende vier fases voor het onderwater zetten van het gebied tussen Arnhem en Zwolle nooit nodig geweest.
Overnachten

IJssellinie Facts

De waterlinie was operationeel tussen 1951 en 1968. Tot 1990 was de IJssellinie top-secret.
De Waal bij Nijmegen en de Nederrijn bij Arnhem konden met caissons worden afgedamd zodat het rivierwater de IJssel op zou stromen. De IJssel kon vervolgens bij Olst ook worden afgedamd, zodat het water via inlaatsluizen de omringende landerijen zou doen overstromen. De Russische tanks zouden zo in de modder van Overijssel stranden.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE