Top Secret: IJssellinie Olst
Het in 2005 gerestaureerde inlaatwerk in de dijk van de N 337, Deventer - Olst
Olst
Het geheime wapen van Nederland
Olst - De uitdaging: bouw in het diepste geheim een 5 kilometer brede verdedigingslinie om de Russen tegen te houden. Niemand mag er iets van weten, niemand mag er iets van merken. De uitvoering van het plan? De IJssellinie. Top Secret!
Koude oorlog en angst voor de Russen
In het midden van de vorige eeuw was de relatie tussen Oost- en West-Europa tot ver onder het vriespunt gedaald. De Koude Oorlog was op z'n dieptepunt. Nederland, en andere West Europese landen, hielden serieus rekening met een inval door het Warschaupact onder leiding van Rusland.Om te voorkomen dat ons land door het Oostblok onder de voet zou worden gelopen, werd een oud idee uit de kast gehaald: inundaties ofwel een waterlinie.
Een leger houdt niet van natte voeten. Een inundatie is het onder water zetten van land, om zo de vijand tegen te houden. Het water is te diep om doorheen te lopen of te rijden, maar te ondiep om op te varen.
De IJssellinie
Geheime waterlinie uit de Koude oorlog
In het diepste geheim werd het IJssellinie-plan uitgevoerd. Deze waterlinie maakte het mogelijk om het water van de Rijn en Waal bij Arnhem en Nijmegen om te leiden naar de IJssel.Met behulp van zo'n 150 waterwerken met caissons, inlaatsluizen en een belangrijke stuw bij Olst, zou ons leger een brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water kunnen zetten en zo een onneembare barrière voor het Rode Gevaar uit het oosten vormen.
Wandeling landgoed De Haere
In 1953 was de IJssellinie gereed. Gelukkig kwam er geen oorlog en 10 jaar later viel de beslissing om de linie op te ruimen. Rond Olst zijn de waterwerken, die de waterbarrière mogelijk moesten maken, nog te zien.Op landgoed De Haere, ten zuiden van Olst, is een 4 km lange wandeling uitgezet die een mooi beeld geeft van de IJssellinie.
IJssellinie Facts
De waterlinie was operationeel tussen 1951 en 1968. Tot 1990 was de IJssellinie top-secret.De Waal bij Nijmegen en de Nederrijn bij Arnhem konden met caissons worden afgedamd zodat het rivierwater de IJssel op zou stromen. De IJssel kon vervolgens bij Olst ook worden afgedamd, zodat het water via inlaatsluizen de omringende landerijen zou doen overstromen. De Russische tanks zouden zo in de modder van Overijssel stranden.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 4 sterren
Op basis van 1 stemmen