Deventer stedentrip
Stedentrip in Deventer
Deventer
Gezellige Hanzestad met een rijk verleden
Deventer - Dagje Deventer? De levendige stad aan de IJssel behoort tot de oudste van ons land. In de middeleeuwen was deze Hanzestad een vrijplaats voor de boekdrukkunst. Nog steeds vind je in de oude binnenstad veel boekwinkels, antiquariaten en de jaarlijkse boekenmark. Na de oorlog was Deventer vooral een arbeidersstad. Deventer werd daarom ook wel gekscherend 'Moskou aan de IJssel' genoemd. Een andere bijnaam is de 'koekstad' vanwege de Deventer koek. Maar of je nu gaat koekhappen, naar Dickens, winkelen, uit eten, drinken of gewoon wat gaat rondstruinen; een dagje Deventer is altijd geslaagd.
Dwalen door Deventer
Deventer behoort tot de vijf oudste steden van Nederland. Samen met Zwolle, Zutphen en vele andere eeuwenoude steden rond de Noord- en Oostzee, vormde Deventer het handelsverbond de Hanze. Het begrip Hanzesteden klinkt misschien wat oubollig, maar de sfeervolle binnenstad met een wirwar aan oude straatjes heeft Deventer vooral te danken aan deze tijd. En als je van shoppen houdt, Deventer is echt een leuke winkelstad, met mooie panden, leuke boetiekjes en gezellige pleintjes.De Brink
Deventer heeft een royale binnenstad met leuke winkelstraten, terrassen, cafes en restaurants. De Brink is het belangrijkste plein van de stad. Hier werd vroeger gehandeld en waren de jaarmarkten. Het plein ligt tussen het oudste stadsdeel van Deventer en het monumentale Bergkwartier. Rond De Brink vind je vooral horecagelegenheden. Ook is er de Waag met daarin het Historisch Museum Deventer, het woonhuis van Rutger Jan Schimmelpenninck, de voormalige poortwoning Penninckshoek uit 1583, en het De Drie Haringen huis. Tot slot is er ook nog het Speelgoed- en blikmuseum.Deventer Bergkwartier
Het Bergkwartier ontstond in de twaalfde eeuw. In die tijd brachten de jaarmarkten Deventer tot grote bloei en nieuwkomers vestigden zich in deze nieuwe wijk tussen de Brink en de haven. Aan het einde van de Middeleeuwen kwam er een einde aan de bloeiperiode. Nieuwe vestingwerken hielden welliswaar ongewenst bezoek buiten de stad, maar waren ook slecht voor de handel. Het Bergkwartier raakte in verval en werd een buurt waar je liever niet kwam. De latere schade van de Tweede Wereldoorlog was bijna de nekslag en er waren al plannen voor sloop. Maar door nieuwe inzichten werd het Bergkwartier grootscheeps opgeknapt en is het nu een zeer gewilde buurt van Deventer geworden.Rond Kerst wordt in het Deventer Bergkwartier het populaire jaarlijkse Dickens Festijn gehouden.
Will
Harderwijk
Ook dit jaar was Dickens weer zeer de moeite waard. Je ziet steeds meer plaatsen dit idee van kopiëren; maar het festijn in Deventer is toch wel het mooiste en grootste!
Marjolein
Breda
Leuk dagje gewinkeld met mijn moeder
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 3.5 sterren
Op basis van 2 stemmen