Deventer stedentrip

Stedentrip in Deventer

Stad van de bijnamen

Deventer - Dagje Deventer? De historische stad aan de IJssel behoort tot de oudste van ons land. In de middeleeuwen was Deventer een vrijplaats voor de boekdrukkunst. Tot op de dag van vandaag vind je nog steeds veel boekwinkels, antiquariaten en de jaarlijkse boekenmark in de stad. Na de oorlog was Deventer een arbeidersstad. Vanwege de vele linkse kiezers werd het destijds gekscherend 'Moskou aan de IJssel' genoemd. Een andere bijnaam van Deventer is de 'koekstad' vanwege de Deventer koek. Maar of je nu gaat koekhappen, winkelen, wat eten of drinken of gewoon wat rondstruinen, een dagje Deventer is altijd geslaagd.

Koffie op het terras in Deventer
Koffie op het terras

De Brink

Deventer heeft een royale binnenstad met leuke winkelstraten, terrassen, cafes en restaurants. Het belangrijkste plein van de stad is De Brink. Hier waren vroeger jaarmarkten en vond vroeger de meeste handel plaats. Het plein ligt tussen het oudste stadsdeel en het monumentale Bergkwartier. Rond De Brink vind je vooral horecagelegenheden. Ook is er de Waag met daarin het Historisch Museum Deventer, het woonhuis van Rutger Jan Schimmelpenninck, de voormalige poortwoning Penninckshoek uit 1583, en het De Drie Haringen huis. Tot slot is er ook nog het Speelgoed- en blikmuseum.

Deventer
Deventer

Dickens in Deventer
Dickens in Deventer

Bergkwartier

Het Bergkwartier ontstond in de twaalfde eeuw. In die tijd brachten de jaarmarkten Deventer tot grote bloei en nieuwkomers vestigden zich in deze nieuwe wijk tussen de Brink en de haven. Aan het einde van de Middeleeuwen kwam er een einde aan de bloeiperiode. Nieuwe vestingwerken hielden welliswaar ongewenst bezoek buiten de stad, maar waren ook slecht voor de handel. Het Bergkwartier raakte in verval en werd een buurt waar je liever niet kwam. De latere schade van de Tweede Wereldoorlog was bijna de nekslag en er waren al plannen voor sloop. Maar door nieuwe inzichten werd het Bergkwartier grootscheeps opgeknapt en is het nu een zeer gewilde buurt van Deventer geworden.
Rond Kerst wordt in het Bergkwartier het populaire jaarlijkse Dickens Festijn gehouden.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: 7420  Deventer


Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.


Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Deventer stedentrip - Beoordeling door bezoekers
  • Ook dit jaar was Dickens weer zeer de moeite waard. Je ziet steeds meer plaatsen dit idee van kopiĆ«ren; maar het festijn in Deventer is toch wel het mooiste en grootste!

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
50%
Winter:
50%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
50%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Deventer stedentrip'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Deventer stedentrip


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE