Lauwersoog

 • Lauwersoog haven

  Lauwersoog haven

  Lauwersoog

 • Vissersschepen in de haven van Lauwersoog

  Vissersschepen in de haven van Lauwersoog

  Lauwersoog

De perfecte plek om vis te eten

Lauwersoog - Nationaal Park Lauwersmeer ligt precies op de grens van Groningen met Friesland. Het gebied is populair bij kitesurfers, vogelspotters, watertoeristen, rustzoekers en defensie. Op de plek waar de Lauwersmeer uitmondt in de Waddenzee, ligt de haven van Lauwersoog. Vanuit de haven vertrekt de veerboot naar Schiermonnikoog en een enkele keer een boot naar Rottumeroog. Afgezien van de jachthaven is Lauwersoog voornamelijk in gebruik voor de visserij. De haven van Lauwersoog is dan ook de perfecte plek om vis te eten. Verser dan hier eet je je visje nergens!

Lauwersoog wat te doen?

De meeste mensen zullen naar Lauwersoog komen voor de veerbot naar Schiermonnikoog. Maar vanuit Lauwersoog kun je ook uitstapjes maken op het wad zelf. Via een excursie kun je bijvoorbeeld een boottocht maken langs zandplaten waar zeehonden liggen te zonnen. Of kun je een wadlooptocht doen bij laagwater naar de Engelsmanplaat, zandplaat Brakzand of zandplaat Het Roode Hoofd.

Lauwersoog kitespots

Voor kiters zijn er twee kite spots vlak bij elkaar. De plek aan de Waddenzee is voor geoefende kitesurfers. De andere kitesurf plek ligt aan het Lauwersmeer, langs de N361 aan de Friese kant.

Oefengebied Marnewaard

Defensie heeft in het Lauwersmeergebied een groot oefenterrein. Hier ligt ook het oefendorp Marnehuizen. Wanneer er niet geoefend wordt, is het gebied deels toegankelijk voor publiek (let op de vlag of het veilig is).

Foto's Lauwersoog

Een nieuwsgierige zeehond zwemt door de haven van Lauwersoog
Een nieuwsgierige zeehond zwemt door de haven van Lauwersoog
Wadlopen vanuit Lauwersoog
Wadlopen vanuit Lauwersoog
Visrestaurant in de haven van Lauwersoog
Visrestaurant in de haven van Lauwersoog
Vissersschepen in de haven van Lauwersoog
Vissersschepen in de haven van Lauwersoog

Wat zeggen de bezoekers?

 • Verrassende plek. Mooi is de haven van Lauwersoog niet; het is een echte werkhaven. Maar daardoor des te leuker. Tijdens onze fietsvakantie hebben we hier heerlijk vis gegeten. Ben je in de buurt, dan moet je hier zeker even rondkijken en een visje eten.

 • Het gebied rond de haven van Lauwersoog doet een beetje "einde van de wereld" aan. Alsof je heel ver van de bewoonde wereld bent. Maar dat gevoel van vrijheid is precies wat Lauwersoog zo aantrekkelijk maakt. Als je hier bij een van de visrestaurantjes in een avondzonnetje zit te eten, is het leven goed. Beter wordt het niet!


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Lauwersoog

Adres: Haven 1
Postcode en plaats: 9976 VN  Lauwersoog
Provincie: Groningen

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.


Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
05:56
21:26
Laatste kwartier

Informatie Lauwersoog

 • Lauwersoog Groningen of Friesland?
  Lauwersoog ligt in de provincie Groningen, op de grens met noordoost Friesland
 • Lauwersoog Groningen afstand
  De afstand met de auto van Groningen naar Lauwersoog is een kleine 45 kilometer. De reis duurt ca. 1 uur. Er rijdt ook een geregelde bus tussen Groningen en Lauwersmeer die aansluit op de boot. Zo kun je eenvoudig een dagje naar Schiermonnikoog
 • Lauwersoog Dark Sky
  Het Lauwersmeer gebied is een "Dark Sky Park". Dat betekent dat er zo weinig mogelijk lichtvervuiling is zodat je mooi sterren kunt kijken
 • Havencode Lauwersoog
  Zie je op een vissersschip de code "LO"? Dan weet je dat Lauwersoog de thuishaven is van het schip
 • Lauwersoog strand
  Een zeestrand is er niet in Lauwersoog. Wel zijn er rond het Nieuw Robbengat, in het noordoosten van het Lauwersmeergebied, een aantal recreatiestranden. Ook kun je terecht op de stranden bij Oostmahorn, aan de westkant van het Nationaal Park Lauwersmeer