Wadlopen Engelsmanplaat

Wandelen op het Wad: het vogelwachtershuisje op de Engelsmanplaat is een geliefde bestemming

Geliefde bestemming voor wadlopers

Engelsmanplaat - De Engelsmanplaat ligt tussen Ameland, het Smeriggat en Schiermonnikoog. De zandplaat, in het Fries 'De Kalkman' genoemd, met de kaap en het typische vogelwachtershuisje, is een geliefde bestemming voor wadlopers.

Wadlopen naar de Kaap op de Engelsmanplaat
Wadlopen naar de Kaap op de Engelsmanplaat

De Kalkman

De Engelsmanplaat is ongeveer 0,8 vierkante kilometer groot en loopt bij hoogwater bijna helemaal onder. Op de zandplaat staat 'De Kalkman', een vogelwachtershuisje en een ideaal baken voor wadlopers omdat het al van verre te zien is. Vanuit het vogelwachtershuisje waken in de zomer vrijwilligers over de Engelsmanplaat. Behalve deze vogelwachters, een enkele wadloper en een verwaaid bruidspaar(!)) is de zandplaat het domein van strandlopers, visdieven en sternen.
Een ander baken op de zandplaat is de 'kaap'. Deze is enkele jaren terug door Rijkswaterstaat geplaatst, nadat de vorige tijdens een storm in zee was verdwenen.

Het Rif

Een kilometer voorbij het vogelwachtershuisje ligt nog een zandplaat: Het Rif. Deze zandplaat ligt aan de Noordzee en steekt iets verder boven het water uit waardoor het minder snel overstroomt.

Wadlopen: het oversteken van een geul
Het oversteken van een geul

Naam Engelsmanplaat

Eén verhaal is dat ooit een Engelsman een huisje op de plaat bouwde met de bedoeling er permanent te gaan wonen. Het plan mislukte hopeloos. Volgens Wikipedia is de benaming 'Engelsmanplaat' waarschijnlijk ontstaan door de stranding van een schip van de Schiermonnikoogse schelpenvisser Feye Willems Engelsman in 1708. Misschien is het waar, misschien is het schipperslatijn. Wat wel zeker is dat de Engelsmanplaat in het verleden ook met andere namen aangeduid is geweest zoals de 'Ingelsche Plaet', 'Langhe Sandt', 't Hooge Sandt', 'Hooghe Banc', 'Jouerman', en de plaatselijke naam 'De Kalkman'. Op zich zijn de vele namen niet vreemd. De Waddenzee is voortdurend in beweging. Platen en geulen veranderen continu.

De Zwarte Madonna van de Wadden op de Engelsmanplaat
De Zwarte Madonna van de Wadden biedt bescherming...

Trouwen op het Wad

De Engelsmanplaat is een officiële trouwlocatie van de gemeente Dongeradeel. Een paar keer per jaar wordt hier het ja-woord gegeven met zeehonden en vogels als getuige...


Wadlopen Engelsmanplaat - Beoordeling door bezoekers
 • Het was een hele mooie ervaring. Maar daarna was het minder. Je kon je niet wassen, een week later stonk ik nog naar vis en stront. Jan

  • Joost

   Heeg
   5 sterren

   Hangt kennelijk van de wadloopclub af. Bij ons was het prima georganiseerd en kon je je na afloop even afspoelen.

 • Wilde dit altijd al een keertje gaan doen. Afgelopen zomer vanuit Noordpolderzijl een drie uur durende zwerftocht gemaakt zodat je geen oversteek hoeft te maken. Onderweg zeehonden gezien. Mijn kinderen van 9 en 11 vonden het een prachtig avontuur. Ik ook trouwens :-)

 • Wadlopen met een gids - Wadlopers zijn rustzoekers. Informeer vooraf hoe groot de groep is. Sommige organisaties lopen met grote groepen tot wel 40 à 50 mensen. Wil je rust en ruimte, kies dan bewust voor een kleine groep.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
80%
Bewolkt:
20%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
60%
Najaar:
40%
Winter:
0%
Met wie? Samen
20%
Met kleine kinderen
20%
Met tieners
20%
Groep:
40%
Alleen:
0%
Een bezoek is ongeveer 22000 stappen

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Wadlopen Engelsmanplaat'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Wadlopen Engelsmanplaat

Adres: Tussen Ameland en Schiermonnikoog
Postcode en plaats: Engelsmanplaat
Provincie: Waddeneilanden

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.
Er zijn verschillende manieren om de Engelsmanplaat te bezoeken. Ben je wadvaarder, dan kun je bij eb droogvallen op de plaat. Ook zijn er zeekajakkers die de oversteek maken. Een andere optie is om te gaan wadlopen. Vanuit het Friese dorpje Wierum kun je vanaf de dijk naar het huisje op de Engelsmanplaat lopen. Eerst door het slik en een geul en daarna over stevig zand en via de 'Hiezel' weer terug. Afhankelijk van het weer en de gekozen route duurt de tocht heen en terug ca. 4-5 uur. Bij Noordenwind is het zicht mooi helder. Onze tocht was 18 km met een zwaarte van 3 uit 5 sterren. Wadlopen Engelsmanplaat
Oude halfhoge schoenen verplicht!
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Engelsmanplaat uitstapjes omgeving
De noordelijkste telefooncel (is er niet meer)
Vakantie Schiermonnikoog: rust én fantastisch strand
Keerpunt Dokkum: laatste stempelpost voor de Finish
Spookdorp in het Lauwersmeergebied
Ameland: voor zomer én winter
Marrum Dijktempel Waddenzeedijk
Iconisch Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Simonszand
Provincie overzicht uitstapjes

Lauwersoog

Rij na afloop van je wadlooptocht nog even door naar Lauwersoog. Deze haven is de thuisbasis van vele vissersschepen en in een van de restaurantjes kun je prima verse vis eten en een drankje doen. Een leuke afsluiting van een mooie dag op het Wad.
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids
Links de Kaap en rechts het Vogelwachtershuisje op de Engelsmanplaat
Links de Kaap en rechts het Vogelwachtershuisje op de Engelsmanplaat
Vogels tellen
Behalve vogels zijn er regelmatig ook zeehonden rond de Engelsmanplaat te zien. Het Bultje en het Rif zijn hun favoriete rustplaatsen.
Scholekster 3.100
Kanoetstrandloper 34.000
Bonte strandloper 18.000
Rosse grutto 4.000
Wulp 4.700
Kokmeeuw 10.000
Stormmeeuw 9.600
Zilvermeeuw 2.100
Telling Staatsbosbeheer augustus 2015

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies