Reusachtig standbeeld Lenin
Het enorme standbeeld van Lenin
Bad Nieuweschans
Revolutie of knipoog?
Bad Nieuweschans - Met de val van de Berlijnse muur in 1989 kwam er een einde aan een tijdperk. Met het omvallen van het communisme verdwenen in het Oostblok de vele beelden van Sovjet helden zoals Lenin uit het straatbeeld. De meeste beelden gingen rechtstreeks naar de schroothoop, maar een 9 meter groot exemplaar overleefde de beeldenstorm om jaren later op te duiken in de provincie Groningen. Is er dan nu een nieuwe revolutie aangebroken? Of is het beeld gewoon een knipoog?
Vladimir Iljitsj Lenin, de man achter de Russische Oktoberrevolutie en de 'oprichter' van de Sovjet Unie, stond aanvankelijk op het erf van een bouwondernemer in Tjuchem.
Het negen meter hoge bronzen standbeeld weegt ruim 17 duizend kilo. Het beeld is in 1997 door de toenmalige eigenaar geïmporteerd uit het Oost-Duitse Merseburg.
Het beeld wees naar Brussel. Een aanklacht? Niemand die het wist al was het beeld volgens de eigenaar, groot geworden in de wegenbouw, juist een waarschuwing tegen het communisme. Zeker is dat hier in Oost Groningen in de vorige eeuw het communisme in bloeide zoals nergens anders in Nederland. Helemaal misplaatst was het beeld hier dus niet.
Na enkele omzwervingen, Lenin stond bij een tentoonstelling over de DDR (voormalig Oost-Duitsland) in Enschede en bij een tentoonstelling over de Sovjet tijd in Assen, staat het beeld nu bij kuuroord Fontana in Bad Nieuweschans.