Reusachtig standbeeld Lenin

Het enorme standbeeld van Lenin

Revolutie of knipoog?

Bad Nieuweschans - Met de val van de Berlijnse muur in 1989 kwam er een einde aan een tijdperk. Met het omvallen van het communisme verdwenen in het Oostblok de vele beelden van Sovjet helden zoals Lenin uit het straatbeeld. De meeste beelden gingen rechtstreeks naar de schroothoop, maar een 9 meter groot exemplaar overleefde de beeldenstorm om jaren later op te duiken in de provincie Groningen. Is er dan nu een nieuwe revolutie aangebroken? Of is het beeld gewoon een knipoog?

Vladimir Iljitsj Lenin, de man achter de Russische Oktoberrevolutie en de 'oprichter' van de Sovjet Unie, stond aanvankelijk op het erf van een bouwondernemer in Tjuchem.
Het negen meter hoge bronzen standbeeld weegt ruim 17 duizend kilo. Het beeld is in 1997 door de toenmalige eigenaar geïmporteerd uit het Oost-Duitse Merseburg.

Het beeld wees naar Brussel. Een aanklacht? Niemand die het wist al was het beeld volgens de eigenaar, groot geworden in de wegenbouw, juist een waarschuwing tegen het communisme. Zeker is dat hier in Oost Groningen in de vorige eeuw het communisme in bloeide zoals nergens anders in Nederland. Helemaal misplaatst was het beeld hier dus niet.

Na enkele omzwervingen, Lenin stond bij een tentoonstelling over de DDR (voormalig Oost-Duitsland) in Enschede en bij een tentoonstelling over de Sovjet tijd in Assen, staat het beeld nu bij kuuroord Fontana in Bad Nieuweschans.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Weg naar de bron 3
Postcode en plaats: 9693 GA  Bad Nieuweschans


Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,25 uur.
Het standbeeld van Lenin staat tegenwoordig in Bad Nieuweschans, provincie Groningen.

Reusachtig standbeeld Lenin - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Reusachtig standbeeld Lenin

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE