Vesting Bourtange. De tijd van de Tachtigjarige Oorlog

Vestingstadje Bourtange, goed beschermd door meerdere dikke hoge wallen en een gracht

Doorgang door het moeras

Bourtange - Eeuwen geleden was het gebied tussen de stad Groningen en Westfalen in Duitsland één groot moerasgebied. Een tange, een zandrug, vormde de enige doorgang. Om deze handelsroute naar Duitsland veilig te stellen, gaf Willem van Oranje in 1580 de opdracht om op deze plaats een vesting te bouwen: Vesting Bourtange.

Vijfhoek vesting

Molen binnen de vesting van Bourtange
Oude molen binnen de wallen van het vestingstadje Bourtange
Zoals meer vestingen en forten uit die tijd is de vesting van Bourtange gebasseerd op een vijfhoek. Hierdoor kon de vijand makkelijker bestookt worden. Tussen 1607 en 1672 werd de vesting verder uitgebreid met 2 ravelijnen en een kroonwerk. Tussen 1737 en 1742 werd Bourtange nogmaals uitgebreid en verder versterkt.
Door nieuwe wapens en het verdrogen van de moerassen werd de stelling in 1851 overbodig en een paar jaar later verkocht.

In 1972 werd de vesting door bewoners en gemeente geheel in oude staat hersteld. Tegenwoordig stap je in Vesting Bourtange terug in de tijd: de tijd van de Tachtigjarige Oorlog in Nederland.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Marktplein
Postcode en plaats: 9545 PH  Bourtange
Provincie: Groningen

Het historische stadje Bourtange ligt in provincie Groningen, tegen de Duitse grens.

Vesting Bourtange. De tijd van de Tachtigjarige Oorlog - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Vesting Bourtange. De tijd van de Tachtigjarige Oorlog

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE