Kampen bezienswaardigheden

Kampen

De oude Hanzestad

Kampen - Het leven in de late middeleeuwen speelde zich af rond de vele pakhuizen en de kade aan de IJssel. Zwaarbeladen koggeschepen voeren af en aan. De handel met andere steden bracht Kampen grote welvaart. De Hanze, het machtigste handelsverbond in die tijd, bood de mogelijkheid om handel te drijven met het Oostzeegebied - vrij van bemoeienis door koningen en bisschoppen. Met het verdiende geld bouwden de kooplieden mooie huizen en verfraaiden ze hun stad met talloze monumenten.

Skyline Kampen

Wat ooit de machtigste en grootste stad van de regio was, is nu een rustig provinciestadjes in de Kop van Overijssel. Kampen was tijdens haar hoogtijdagen in de middeleeuwen zelfs groter dan buurman Zwolle. Maar in de 16de eeuw verzandde de IJssel en was het gedaan met de welvaart. Zo kon Zwolle uitgroeien tot de hoofdstad van de provincie.

Gelukkig zijn de vele fraaie gebouwen uit die welvarende tijd gebleven. Grote koopmanshuizen, kerken en stadspoorten bepalen het aanzicht van de stad.
Vanaf de oostelijke oever van de IJssel heb je een mooi uitzicht op de skyline van Kampen.

Nieuwe Toren

Opvallende blikvanger is de Nieuwe toren. Deze vrijstaande toren werd in 1649 gebouwd als symbool van de macht en rijkdom van de stad. In de zomer moet je niet vreemd opkijken wanneer er een namaak koe aan de toren hangt, een verwijzing naar een oude verhaal over Kamper uien. Het verhaal gaat dat op de toren gras groeide. De burgemeester besloot daarop om een koe van een van de stadsboerderijen op te hijsen, zodat zij daar het gras kon weggrazen. Je raadt het al: de koe overleefde het takelen niet. De Kamper ui staat daarom ook symbool voor domheid van bestuurders en bewoners.

Torens in Kampen
Een van de torens van Kampen

Stadsboerderij

De stadsboerderij aan Groenestraat 94 is een van de laatste in haar soort. Eeuwenlang woonden er verschillende boeren in de binnenstad. Wanneer de koeien op stal gingen, werden ze door de stad naar de stal achter huis gedreven.


Kampen bezienswaardigheden - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
100%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Een bezoek is ongeveer 1000 stappen

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Kampen bezienswaardigheden'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Kampen bezienswaardigheden

Postcode en plaats: 8260  Kampen
Provincie: Overijssel

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2,5 uur.
Kampen is heel geschikt voor een dagje uit. Maar op zondag is het rustig en is er weinig te beleven.
Zwolle ligt op slechts 15 kilometer en een bezoekje aan beide steden is goed te combineren, mede dankzij de rechtstreekse treinverbinding tussen beide steden.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies