![Grensgeval: Het Vierlandenpunt, De Vaalserberg, de hoogste berg van Nederland De Belgische, Nederlandse en Duitse vlag markeren het landenpunt op de Vaalserberg op het hoogste puntje van Nederland]()
De Belgische, Nederlandse en Duitse vlag markeren het landenpunt op de Vaalserberg op het hoogste puntje van Nederland. Gepost in: Grensgevallen
De Vaalserberg, de hoogste berg van Nederland
Vaalserberg - Op één van de zuidelijkste puntjes van Nederland grenzen drie landen aan elkaar. Maar het was toch een vierlandenpunt? Ja en nee. Nu grenzen hier Nederland, België en Duitsland aan elkaar. Vroeger lag hier echter nog een vierde land, het inmiddels vergeten neutrale Moresnet.
Neutraal Moresnet
Het ministaatje Moresnet was slechts 11 vierkante kilometer groot. Het ontstond in 1815 toen Nederland en Pruisen het maar niet eens konden worden over een zinkmijn.
Vijf jaar eerder verkreeg de Luikse uitvinder Jean-Jacques Daniel Dony van Napoleon het patent voor het produceren van zink. De uitvinder bezat al een concessie voor het winnen van metaal in het gebied onder Vaals. Na de val van Napoleon eisten zowel Nederland als Pruisen het gebied op. Als oplossing werd besloten om de groeve binnen de gemeente Moresnet een status aparte te verlenen. Het neutrale landje kwam daarmee onder gezamenlijk bestuur van beide landen. Dankzij de status aparte kregen de 256 inwoners van het nieuwe mini-landje allerlei belastingvoordelen. Er kwamen zelfs plannen voor een eigen munt, een eigen postzegel, misschien toch maar wel inkomstenbelasting en zelfs het invoeren van Esperanto als taal.
Onafhankelijkheid Moresnet
In korte tijd groeide het dorpje Kelmis, afgeleid van het Griekse woord voor zink, van 250 inwoners naar een belastingparadijs met 3500 inwoners. In de hoogtijdagen was neutraal Moresnet de grootste zinkproducent van de wereld. In het dorp waren er zo'n 60 café's alsmede verschillende bordelen. Maar met het uitgeput raken van de groeve kwam ook de neergang.
Toen België in 1830 onafhankelijk werd van Nederland, ontstond bij Vaals een vierlandenpunt.
Bijna honderd jaar later, in 1919, werd het staatje opgeheven. Na de Eerste Wereldoorlog deed Duitsland afstand van Moresnet en werd het gebied onderdeel van België. Wat rest van neutraal Moresnet zijn wat ruïnes, een vijftigtal grenspalen en een klein museum -het Göhltalmuseum- met attributen, documenten en foto's uit die tijd.
Weetje: Het Chaamse Drielandenpunt
Voor het echte
middelpunt moet je in Chaam zijn, althans volgens Chaam. Zij claimen het centrum van de Benelux te zijn. Waar of niet, een leuke marketing stunt is het wel. Op een rotonde in Chaam vind je "drie happy people" in de kleuren van de vlag van Nederland, België en Luxemburg.
Het Drielandenpunt van Overijssel ligt verstopt in de berm van de weg
Weetje: Het Drielandenpunt van Overijssel
Ook Overijssel heeft een heus drielandenpunt. Van 1824 tot 1866 was hier het raakpunt tussen de koninkrijken van Nederland, Hannover en Pruisen. Tegenwoordig zijn de drie "landen" Nederland (Twente), Niedersachsen (Grafschaft Bentheim) en Nordrhein Westfalen. De grenspaal is bereikbaar via Duitsland, maar ligt in de berm, verstopt achter een vangrail. Tenzij je grenspaalwandelaar bent, is deze plaats niet de moeite van een bezoek waard.
Hoogste punt van Nederland
Een grenspaal markeert het drielandenpunt van Nederland, Belgie en Duitsland.
De Vaalserberg met het drie- dan wel vierlandenpunt is met 322 meter tevens het hoogste puntje van Nederland. Overigens bleek in 2014 dat het hoogste punt van Nederland 60 meter vanaf het oude punt bevindt...
Ben jij hier ook geweest?
Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.
Hoe beviel je uitstapje aan
'Grensgeval: Het Vierlandenpunt'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.
Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.
Grensgeval: Het Vierlandenpunt
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.
guus
baar
Mooie hotspot! 4 sterren van mij
Eduard en Geert
Nederland
Mooie hotspot! 4 sterren van mij
Ariane en kids
Nederland
Leuke plek. 3 sterren!
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 3.7 sterren (op basis van 3 stemmen).