Grensgeval: Het Vierlandenpunt

De Belgische, Nederlandse en Duitse vlag markeren het landenpunt op de Vaalserberg op het hoogste puntje van Nederland

De Vaalserberg, de hoogste berg van Nederland

Vaalserberg - Op één van de zuidelijkste puntjes van Nederland grenzen drie landen aan elkaar. Maar het was toch een vierlandenpunt? Ja en nee. Nu grenzen hier Nederland, België en Duitsland aan elkaar. Vroeger lag hier echter nog een vierde land, het inmiddels vergeten neutrale Moresnet.

Neutraal Moresnet

Het ministaatje Moresnet was slechts 11 vierkante kilometer groot. Het ontstond in 1815 toen Nederland en Pruisen het maar niet eens konden worden over een zinkmijn.
Vijf jaar eerder verkreeg de Luikse uitvinder Jean-Jacques Daniel Dony van Napoleon het patent voor het produceren van zink. De uitvinder bezat al een concessie voor het winnen van metaal in het gebied onder Vaals. Na de val van Napoleon eisten zowel Nederland als Pruisen het gebied op. Als oplossing werd besloten om de groeve binnen de gemeente Moresnet een status aparte te verlenen. Het neutrale landje kwam daarmee onder gezamenlijk bestuur van beide landen. Dankzij de status aparte kregen de 256 inwoners van het nieuwe mini-landje allerlei belastingvoordelen. Er kwamen zelfs plannen voor een eigen munt, een eigen postzegel, misschien toch maar wel inkomstenbelasting en zelfs het invoeren van Esperanto als taal.

Onafhankelijkheid Moresnet

In korte tijd groeide het dorpje Kelmis, afgeleid van het Griekse woord voor zink, van 250 inwoners naar een belastingparadijs met 3500 inwoners. In de hoogtijdagen was neutraal Moresnet de grootste zinkproducent van de wereld. In het dorp waren er zo'n 60 café's alsmede verschillende bordelen. Maar met het uitgeput raken van de groeve kwam ook de neergang.

Toen België in 1830 onafhankelijk werd van Nederland, ontstond bij Vaals een vierlandenpunt. Bijna honderd jaar later, in 1919, werd het staatje opgeheven. Na de Eerste Wereldoorlog deed Duitsland afstand van Moresnet en werd het gebied onderdeel van België. Wat rest van neutraal Moresnet zijn wat ruïnes, een vijftigtal grenspalen en een klein museum -het Göhltalmuseum- met attributen, documenten en foto's uit die tijd.

Weetje: Het Chaamse Drielandenpunt

Voor het echte middelpunt moet je in Chaam zijn, althans volgens Chaam. Zij claimen het centrum van de Benelux te zijn. Waar of niet, een leuke marketing stunt is het wel. Op een rotonde in Chaam vind je "drie happy people" in de kleuren van de vlag van Nederland, België en Luxemburg.

Drielandenpunt Overijssel
Het Drielandenpunt van Overijssel ligt verstopt in de berm van de weg

Weetje: Het Drielandenpunt van Overijssel

Ook Overijssel heeft een heus drielandenpunt. Van 1824 tot 1866 was hier het raakpunt tussen de koninkrijken van Nederland, Hannover en Pruisen. Tegenwoordig zijn de drie "landen" Nederland (Twente), Niedersachsen (Grafschaft Bentheim) en Nordrhein Westfalen. De grenspaal is bereikbaar via Duitsland, maar ligt in de berm, verstopt achter een vangrail. Tenzij je grenspaalwandelaar bent, is deze plaats niet de moeite van een bezoek waard.

Hoogste punt van Nederland

Drielandenpunt
Een grenspaal markeert het drielandenpunt van Nederland, Belgie en Duitsland.
De Vaalserberg met het drie- dan wel vierlandenpunt is met 322 meter tevens het hoogste puntje van Nederland. Overigens bleek in 2014 dat het hoogste punt van Nederland 60 meter vanaf het oude punt bevindt...


Grensgeval: Het Vierlandenpunt - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
33%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
67%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
33%
Winter:
67%
Met wie? Samen
33%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
33%
Groep:
33%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Grensgeval: Het Vierlandenpunt'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Grensgeval: Het Vierlandenpunt

Adres: De Vaalserberg
Postcode en plaats: Vaalserberg
Provincie: Limburg

De Vaalserberg met daarop het drie- of vierlandenpunt ligt in het meest zuidelijke deel van Limburg vlakbij de Duitse stad Aken.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Vaalserberg uitstapjes omgeving
De 12 bergtoppen van Nederland
Meest zuidelijke punt van Nederland
Slijpsteen van Slenaken
GaiaZOO
Langste trap van Nederland
Wereldtuinen Mondo Verde
Romeinse thermen
Het Miljoenenlijntje
Provincie overzicht uitstapjes

Grensgeval: Neeritter

Kasteel losgesneden van dorp

Nadat België onafhankelijk werd van Nederland, werd bij het vaststellen van de grenslijn een grensstreep dwars door het plaatsje Neeritter in midden Limburg getrokken. Hierbij werd kasteel Borgitter Belgisch. De rest van het dorpje bleef Nederlands.

Een grenspaal die in 1843 in het dorp werd geplaatst, herinnert nog aan die tweedeling. Tot 1795 behoorde Neeritter bij Luik. Het dorpje Neeritter ligt in Midden Limburg op de grens met België.
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies