De 12 summits van Nederland

Het hoogste punt van de provincie Groningen, de Hasseberg, maar liefst 14 meter hoog! (Copyright foto bekend bij redactie)
Het hoogste punt van de provincie Groningen, de Hasseberg, maar liefst 14 meter hoog! (Copyright foto bekend bij redactie)

Bergen in Nederland: Het hoogste punt van iedere provincie

The Seven Summits zijn de hoogste bergtoppen van alle zeven continenten samen. Voor sommige bergbeklimmers zijn deze 7 toppen het hoogste doel om te bereiken! Wat zijn de hoogste toppen van onze provincies, zeg maar de 12 'summits' van Nederland?

1: De Vaalserberg (+322 m)

Provincie Limburg

De hoogste top van Nederland is de Vaalserberg en ligt in het meest zuidelijke stukje van ons land in de provincie Limburg op de grens met België en Duitsland.

De Hoge Veluwe
De Hoge Veluwe

2: Signaal Imbosch (+110 m)

Provincie Gelderland

Het Rozendaalse Veld op de Hoge Veluwe in de omgeving van Arnhem is de nummer 2 van deze summit lijst. Door de hoogteverschillen vind je op de slingerweg door het Nationale Park de Veluwe Zoom zelfs een dubbele haarspeldbocht! Elders in Europa stelt dit natuurlijk niets voor, maar voor Nederlandse begrippen uniek.
Hoewel de 80 meter hoge Posbank de bekendste heuvel van de Veluwe is, is Signaal Imbosch toch echt nog een stukje hoger. De ietwat curieuze naam dankt de heuvel aan de signaalpost die gebruikt werd voor het meten van afstanden, de Rijksdriehoeksmeting. Op de top staat nog de "RD" steen.
Vanaf de parkeerpaatsbij Groenendaal in Loenen kun je naar het dak van de Veluwe wandelen.

3: Tankenberg (+85 m)

Provincie Overijssel

Het hoogste punt van de provincie Overijssel is de Tankenberg. De 'berg' is eigenlijk een stuwwal en is gevormd door een gletsjer uit de ijstijd. Bergen in de buurt zijn de Paasberg en de Hakenberg.

4: Amerongse berg (+69 m)

Provincie Utrecht

De top van de Amerongse berg wordt gemarkeerd door een vierkante steen met de inscriptie "RD". Deze letters staan voor 'Rijksdriehoeksmeting' en wordt (werd) door de overheid gebruikt bij het opmeten van het landschap. Andere bergen in de omgeving zijn de Donderberg, Darthuizerberg en de Ruiterberg. Dankzij al deze bergen kent het Amerongse Bos de grootste hoogteverschillen van de provincie. Andere 50-plussers op de Utrechtse Heuvelrug zijn de Grebbeberg (52 m), de Elsterberg (62,5 m) en de Doornse Kaap (53 m).

Sterrenbos

In 1790 hebben de eigenaren van Kasteel Amerongen bij de top een sterrenbos aangelegd met in het hart de Eenzame Eik.

5: Schoorlse nok (+56 m)

Provincie Noord-Holland

De Schoorlse nok is populair onder mountainbikers want het is de steilste en langste klim in de omgeving. De 'nok' van de Schoorlse nok ligt dan ook zo'n 48 meter boven NAP.

6: Groot-Valkenisse (+52 m)

Provincie Zeeland

Een duintop een kilometer ten zuiden van Zoutelande is het hoogste natuurlijke punt van de provincie Zeeland. De top ligt op 51,81 meter hoogte boven NAP.

Berg van Troje

Een flink stuk lager is de Berg van Troje. Deze 7 meter hoge vliedberg ligt bij het dorp Borssele Op de vliedberg stond ooit een kasteel, maar dat stortte deels in tijdens een overstroming in het jaar 1530. Lange tijd was deze 'berg' in onbruik, totdat de Duitsers er in de Tweede Wereldoorlog 2 bunkers bouwden.
De Vuurboetsduin op Vlieland is het hoogste puntje van Friesland
De Vuurboetsduin met de vuurtoren van Vlieland is het hoogste puntje van Friesland

7: Vuurboetsduin (+45 m)

Provincie Friesland

Deze plek op Vlieland is eenvoudig te vinden. Het 45 meter hoge Vuurboetsduin is niet alleen de hoogste top van de provincie, op de top staat ook de bijna 18 meter hoge vuurtoren van het eiland. Ruim 200 treden leiden naar de top van het duin. De vuurtoren kun je in de zomer beklimmen. Vanaf de vuurtoren is vrijwel hetere eiland te overzien.

8: Heuveltop bij Luyksgestel (+44 m)

Provincie Noord-Brabant


9: Duin in het Westerduingebied (+33,5 m)

Provincie Zuid-Holland


10: Poolshoogte (+26 m)

Provincie Drenthe


11: Hasseberg (+14 m)

Provincie Groningen

Deze Groningse berg ligt vlak tegen de Duitse grens. Als je de top 'beklimt' sta je op een hoogte van 14 meter boven NAP.

12: Flevoland: De bult van Urk (+8,3 m)

Provincie Flevoland

De hoogteverschillen in Flevoland zijn miniem en je zou verwachten dat het hoogste punt eerder onder de zeespiegel zou liggen dan erboven. Toch ligt het hoogste punt 8,3 meter boven NAP. Urk was namelijk ooit een eiland. De bult is eigenlijk een heuvel van keileem en is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd zo'n 150.000 jaar geleden.
De provincietop van Flevoland ligt midden in Urk.

2000 meter hoge berg

Overigens zijn er spectaculaire plannen geweest om een heuse berg in Flevoland te bouwen. Het plan was om een 2000 meter hoge berg te maken om te wintersporten, te fietsen en om CO2 op te slaan. Door de te verwachten kosten, milieuproblematiek (de berg zou ondermeer ons klimaat kunnen veranderen) en andere problemen is de berg een idee gebleven.

Bekende Nederlandse bergen

St. Pietersberg, Maastricht

+171 meter boven NAP. De St. Pietersberg is waarschijnlijk een van de bekendste bergen van Nederland.

Keutenberg, Schin op Geul

+167 meter boven NAP. Een echte kuitenbijter - de berg heeft de spectaculairste beklimming van Nederland.

Lemelerberg bij Lemele

+81 meter boven NAP. Het lanschap hier is ontstaan tijdens de laatste ijstijd van 150.000 jaar geleden.

Kuiperberg, Ootmarsum

+70 meter boven NAP. De berg is het vertrekpunt van verschillende wandel- en fietstochten.

De Grebbeberg bij Rhenen

De top ligt op +52 meter boven NAP. De Grebbeberg was tijdens de Tweede Wereldoorlog het decor van hevige gevechten.

Posbank, Rheden

De top ligt op +80 meter boven NAP. Vanaf de heuvel heb je uitzicht over de veluwe. De Posbank is vernoemd naar G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB.

Hoge Berg, Texel

+15,3 meter boven NAP. De Hoge Berg is niet echt hoog, maar wel goed voor een mooi uitzicht over het vlakke land achter de duinen van Texel. Overigens is de 'berg' geen duin maar een keileemformatie.
NB: De hoogtes van de genoemde plaatsen zijn bepaald ten opzichte van het NAP


Beoordeling door bezoekers

Nu beoordelen +Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'De 12 summits van Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus

De 12 summits van Nederland

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.